am un contract in care eu sunt furnizorul de materie prima iar beneficiarul o firma de constructii. Beneficiarul la randul sau (firma de constructii) are un contract in care el este prestatorul de servicii iar cealalta parte beneficiarul acestor servicii din cel de-al doilea contract.
Eu am livrat marfa catre beneficiarul 1 iar el a prestat ce avea de prestat catre beneficiarul 2.
Problema e ca in contractul meu cu B1, exista o clauza prin care eu incasez banii pentru marfa in 3 de zile de cand el isi primeste banii de la B2. Cand am inserat aceasta clauza exista o ratiune si anume ca B2 platea catre B1 dar B1 nu catre mine sustinand ca nu are bani si asa am crezut eu ca pot sa-l fac sa-mi dea banii mai repede...
La un moment dat B2 a sistat platile catre B1 pe motiv ca sunt intarzieri si defectiuni si-i cere acestuia penalitati conform contractului lor. B1 nu vrea sa-i plateasca penalitati pt ca e debitor in mai multe contracte si nu are bani.
Eu ce posibilitate am sa-mi recuperez banii datorati de B1 pentru marfa?
multumesc
Ar trebui sa luati legatura si cu B 2 pt. a vedea cat din ce s-a platit la B1 a ajuns si la dumneavoastra.
Ulterior puteti initia o actiune in instanta impotriva lui B 1 pt. eventualele sume incasate dar nedistribuite catre dumneavoastra.
Daca situatia este in regula , in privinta banilor dati de B2 catre B 1, respectiv catre dumneavoastra si daca B1 nu remediaza deficientele puteti introduce o actiune , intemeiata pe dreptul comun, in care sa se constate datoria lui B 1 catre dumneavoastra.
Daca B1 invoca clauza respectiva chemati in garantie pe B2 care sa reclame deficientele lucrarii, deficiente care stau la baza refuzului platii.
In acest caz instanta ar putea decide fie remedierea acestora si efectuarea platii de catre B2, fie ca lucrarea este conforma si B1 este indreptatit la plata , fiind obligat in final sa efectueze plata catre dumneavoastra.
am luat legatura cu B2 si intr-adevar nu plateste pana cand nu sunt remediate deficientele si pana cand B1 nu plateste intarzierile in executare (penalitati)
nu as putea cere in instanta anularea acestei clauze ca ineficienta?pentru ca in conditiile in care penalitatile lui B1 catre B2 depasesc datoria lui B2 catre B1 ar insemna ca eu sa nu-mi mai primesc banii dar marfa este data si folosita...
Dart B1 ce zice ?Cum actioneaza el pt. recuperarea datoriei? Se poate lua lugatura cu B2 aducandu-i la cunostiinta clauza de rezervare a proprietatii asupra materialelor de constructii , care va dreptul de a le ridica oriunde sunt si solicitandu-i ori predarea ori plata lor.
Problemele legate de deficientele constructiei si neexecutare lucrarii in termen sunt chestiuni care nu va privesc urmand a fi rezolvate pe cale amiabila sau judecatoreasca de B1 si B2.
Trimiteti o somatie de plata care sa cuprinda contravaloarea materialelor livrate catre B1 si ajunse in final in posesia lui B2 precum si un termen in care sa se achite de catre B2 contravaloarea acestora sau sa se returneze materialele.
Poate este de buna credinta ssi realizeaza ca in fond sunteti doar furnizorul marfii si nu executantul lucrarii, neavand nici o vina in realizarea defectuasa si cu intarziere a acesteia.
Puteti sa-i puneti in vedere si acest aspect.