am un contract in care eu sunt furnizorul de materie prima iar beneficiarul o firma de constructii. Beneficiarul la randul sau (firma de constructii) are un contract in care el este prestatorul de servicii iar cealalta parte beneficiarul acestor servicii din cel de-al doilea contract.
Eu am livrat marfa catre beneficiarul 1 iar el a prestat ce avea de prestat catre beneficiarul 2.
Problema e ca in contractul meu cu B1, exista o clauza prin care eu incasez banii pentru marfa in 3 de zile de cand el isi primeste banii de la B2. Cand am inserat aceasta clauza exista o ratiune si anume ca B2 platea catre B1 dar B1 nu catre mine sustinand ca nu are bani si asa am crezut eu ca pot sa-l fac sa-mi dea banii mai repede...
La un moment dat B2 a sistat platile catre B1 pe motiv ca sunt intarzieri si defectiuni si-i cere acestuia penalitati conform contractului lor. B1 nu vrea sa-i plateasca penalitati pt ca e debitor in mai multe contracte si nu are bani.
Eu ce posibilitate am sa-mi recuperez banii datorati de B1 pentru marfa?
multumesc
am facut si asta
nu vrea sa achite si face apel la clauza aia
ideea e n-as putea sa invoc art 1014 C civ? Art. 1014. - Conditia este reputata ca indeplinita, cind debitorul obligat, sub aceasta conditie, a impiedicat indeplinirea ei.
Se poate intenta un proces catre B1 in baza acestui articol dar urmeaza a demonstra acesta a impiedicat, prin executarea necorespunzatoare a lucrarii , plata catre el si in final catre dumneavoastra.
Se cam complica lucrurile, se ajunge la expertize, contraexpertize, bani cheltuiti etc.
Tot mai bine ar fi sa va intelegeti cu B2 pt. efectuarea platii materialelor.
asta pot demonstra pt ca exista adrese de la B2 catre B1 (trimise si catre stiinta mea) unde ii tot notifica ca sunt in intarziere
dar poate fi considerata conditia aceea prevazuta in clauza ca fiind potestativa in favoarea debitorului si atunci de drept nula si deci si clauza nula?
Acea clauza prin care B1 se obliga sa efectueze plata catre dumneavoastra doar in momentul in care B2 va efectua plata catre el este o conditie mixta, conform Codului civil, “depinde totodata de vointa uneia din partile contractante si de aceea a unei alte persoane“ (determinate) deci nu este o conditie pur potestativa a debitorului , in sensul efectuarii platii platii dupa bunul sau plac, angajament care nu este valabil.