de 5 ani am un vecin cu care nu am avut conflicte dar anul trecut ia venit asa deodata sa planteze 6 arbori tuia de vreo 2,5 m inaltime la nici un metru de gardul care desparte propietatile in dreptul geamului meu incalcand astfel codul civil..mentionez ca imobilul meu este construit la 1,5 m de gard cu acordul fostului propietar.am fost la politie am facut sesizare ,a venit politia a constatat a discutat cu el dar nu s-a ajuns la nici o intelegere.raspunsul primit de la politie:conflictul se va rezolva pe cale legala. exista si alta modalitate in afara de proces pentru rezolvarea acestei probleme??
Recapituland, intre cladirea Dvs. si pomii tuia ai vecinului este o distanta de: la el nici 1,00 m + la Dvs. 1,50 de gard = 2,50 m.
Copacii au cca. 2,50 m inaltime. (linie inclinata la 45 grade).
Intrebare la Dvs.: - Ce prevedere din Codul civil a incalcat vecinul Dvs. ??
Daca intr-adevar distanta dintr copaci si gard este mai mica de 2,0 m si Politia s-a eschivat in a face un P-V de constatare, depuneti o actiune civila in instanta cf. prev. art. 613 CC:
CAPITOLUL III - Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1 - Limite legale
Art. 613 - Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii. (2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.