avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... incalcare cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

incalcare cod civil

de 5 ani am un vecin cu care nu am avut conflicte dar anul trecut ia venit asa deodata sa planteze 6 arbori tuia de vreo 2,5 m inaltime la nici un metru de gardul care desparte propietatile in dreptul geamului meu incalcand astfel codul civil..mentionez ca imobilul meu este construit la 1,5 m de gard cu acordul fostului propietar.am fost la politie am facut sesizare ,a venit politia a constatat a discutat cu el dar nu s-a ajuns la nici o intelegere.raspunsul primit de la politie:conflictul se va rezolva pe cale legala. exista si alta modalitate in afara de proces pentru rezolvarea acestei probleme??
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 21:39, 16 Mai 2015
Recapituland, intre cladirea Dvs. si pomii tuia ai vecinului este o distanta de: la el nici 1,00 m + la Dvs. 1,50 de gard = 2,50 m.
Copacii au cca. 2,50 m inaltime. (linie inclinata la 45 grade).

Intrebare la Dvs.: - Ce prevedere din Codul civil a incalcat vecinul Dvs. ??
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
legalmgm, utilizator
nu m-ati inteles.tuia inalti de cca 2,5 m sunt plantati la nici un metru de gard.are voie??art 613?
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
baciu n cristian, utilizator
Daca intr-adevar distanta dintr copaci si gard este mai mica de 2,0 m si Politia s-a eschivat in a face un P-V de constatare, depuneti o actiune civila in instanta cf. prev. art. 613 CC:

CAPITOLUL III - Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1 - Limite legale
Art. 613 - Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.


si in acest caz cum ar trebui sa procedez?poate va cer prea mult dar va multumesc anticipat:D
Depinde de urbanismul local, de cum sunt pomii prin curtile invecinate...

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Plantare pomi la o distanta foarte mica de zidul despartitor al casei mmus mmus Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot proceda, carei institutii ma pot adresa, in cazul in care vecinul meu incalca prevederile art. 613 din Codul Civil, ... (vezi toată discuția)