de 5 ani am un vecin cu care nu am avut conflicte dar anul trecut ia venit asa deodata sa planteze 6 arbori tuia de vreo 2,5 m inaltime la nici un metru de gardul care desparte propietatile in dreptul geamului meu incalcand astfel codul civil..mentionez ca imobilul meu este construit la 1,5 m de gard cu acordul fostului propietar.am fost la politie am facut sesizare ,a venit politia a constatat a discutat cu el dar nu s-a ajuns la nici o intelegere.raspunsul primit de la politie:conflictul se va rezolva pe cale legala. exista si alta modalitate in afara de proces pentru rezolvarea acestei probleme??
Indiferent cum sunt pomii în celelalte curți, trebuie respectat art.613 NCC(ART.607Cod civil -art.608)distanța minimă pentru arbori. Acțiune negativă în instanță-obligația de a face- prin care solicitați scoaterea acestor plante. Nerespectarea servituții privind distanța plantaților nu este condiționată de existența unei pagube.
Faceți planșe foto și mai ales , având înălțimea de 2,5m, deja, să puteți dovedi că aceștia nu au o vechime în care să intervină prescripția( ei să fi fost plantați acum 30 ani)
Pomii pot să fie și de 0,50 cm . Este vorba despre natura acestora- și dezvoltarea lor în timp. Coniferele -tuya- la maturitate ajunge și la 30m. Prin urmare, expertul va avea de identificat esența arborilor plantați.
Dacă plantația se va menține 30 ani, se presupune că vecinul proprietar a consimțit tacit la această servitute de plantație.