avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare TVA de catre sucursala
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare TVA de catre sucursala

Salut,

Am o problema referitoare la o sucursala. Inteleg ca din 2003 sucursalele nu se mai inregistreaza separat ca platitori de TVA, dar in aceste conditii ele cum factureaza TVA-ul? Pana la urma mi s-ar parea aberant ca nici la cerere si nici peste pragul de 35.000 de euro sa nu plateasca TVA, deci va intreb, cum face? Am auzit inclusiv ca s-ar practica indicarea CIF-ului societatii mama (mi-a spus cineva ca la facturile Electrica mai vechi, chiar daca erau emise de SDFEE Bucuresti, aveau CIF-ul Electrica Muntenia Sud), mai ales ca inteleg ca TVA-ul se deconteaza numai de catre societatea mama.

Multumesc mult, e foarte urgenta problema :) .

Andreea.
Cel mai recent răspuns: ana36 , utilizator 14:27, 22 Septembrie 2009
iata si un raspuns al mf intr-o speta similara, raspuns aproape identic cu cel dat de @consilieru
[ link extern ]
Da, codul de înregistrare fiscală pe care îl primește sucursala, este numai pentru declararea fiscală a impozitului pe salarii, în cazul în care are salariați înregistrați pe sucursală. Acest cod de înregistrare nu are nici o legatura cu TVA-ul si, sub acest cod fiscal, sucursala nu are/nu va avea vreodata, nici drept de „platitor de TVA”, nici de „neplatitor de tva”, deoarece (privit dpdv.al TVA-ului), sucursala factureaza in conditiile de „platitor” sau „neplatitor de tva” ale societatii„mamă”.
Cand întocmește facturi, sucursala facturează sub codul fiscal al societății „mamă”, iar dacă primește facturi, din care deduce TVA, acestea vor fi emise de furnizor tot pentru codul fiscal al societatii „mamă”, nicidecum al sucursalei.
Tocmai de aceea am accentuat ca acel cod fiscal al sucursalei este eliberat doar pt.impozitul pe salarii (a nu se confunda cu impozitul pe venit).
consilieru a scris:
Din punctul meu de vedere singura explicatie ca sucursala are CIF este urmatoarea: sucursala s-a inregistrat la administratia fiscala din raza de domiciliu conform Codului de procedura fiscala prin declaratia 060 conform OMFP 2296/2007 pentru platitorii de salarii cu un numar mai mare de 5 salariati.

Doar o precizare deja inutila: sucursala a fost inregistrata fiscal prin inregistrarea la registrul comertului, fara depunerea vreunei declaratii fiscale. Si mie mi s-a parut ciudat, dar se pare ca RC stie ce sa faca in cazul sucursalelor care estimeaza ca vor avea mai mult de 5 salariati si nu primesc declaratia privind vectorul fiscal decat pentru sucursale ale unor societati straine.

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Buna ziua,
Daca va referiti la sucursala unei societati comerciale romanesti, aceasta nu se poate inregistra ca si platitor de tva. Precizarea se regaseste in Normele Metodologice de aplicare a Codul Fiscal la punctul 66 (5):
"Toate sucursalele sau alte subunităţi fără personalitate juridică ale unei persoane juridice impozabile trebuie înregistrate sub un singur cod de înregistrare în scopuri de TVA. "
Facturile se vor emite utilizand codul de tva al societatii a carei sucursala este . Antetul facturii poate fi :
SC.................SA
capital social
Sediul
Cui, CIF, J
ww.xxx.ro etc,
Si apoi informatiile referitoare la Sucursala, unde cif-ul va fi indentic cu cel al Societatii din care face parte
mmsava
Multumesc. Totusi nu e excesiv sa ai pe factura doua identificari, de vreme ce sucursala are acelasi nume, numai ca urmat de precizarea "Sucursala X"?

Alte discuții în legătură

Regim fiscal in romania a sucursalei unei persoane juridice in alt stat ue vinczemari vinczemari Sucursala înregistrată în România cu Certificat de înmatriculare la ORC, cu cod fiscal cu RO, entitate înregistrată în ROI cu cod fiscal din Romania, ... (vezi toată discuția)
Contabilitate pentru sucursala unei persoane juridice straine m3131gabi m3131gabi Sucursala unei persoane juridice straine are un angajat si un spatiu inchiriat. In contabilitate voi inregistra lunar salariile, chiria si sumele ce le voi ... (vezi toată discuția)
Amenzi nedepunere declaratii panora panora Avem o sucursala intr-un alt judet. Pana la 31 martie 2009 erau 5 salariati la sucursala si depuneam lunar declaratii privind impozitul pe salariile realizate ... (vezi toată discuția)