avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificarea in parte a sentintei cu consecinta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificarea in parte a sentintei cu consecinta trimiterii cauzei la aceeasi instanta

In cazul in care in apel ncpc a admis apelul a modificat in parte sentinta si s-a dispus trimiterea spre rejudecare la instanta de fond ,dosarul fiind inaintat la acelasi complet acest complet este sau nu incompatibil?
De precizat este faptul ca instanta de fond a solutionat gresit cauza pe o exceptie a autoritatii de lucru judecat.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 16:57, 7 Iunie 2015
Nu, nu se poate spune!

Raman la aceeasi opinie pe care am avut-o mai sus: pe capetele de cerere, pentru care s-a admis apelul si s-a trimis cauza spre rejudecare, judecatorul nu s-a pronuntat pe fond.

In rejudecare, judecatorul va analiza numai capetele de cerere pentru care a fost trimisa cauza spre rejudecare.

In casarea si trimiterea spre rejudecare, judecatorul fondului este tinut sa rejudece numai in limitele casarii, neavand voie sa se atinga in judecare si de altceva.
Car3men a scris:

Daca nu s-a pronuntat pe fondul cauzei (asa cum rezulta din ceea ce spuneti) atunci este compatibil sa judece dosarul.


Pe noul Cod de procedură civilă, instanța superioară trebuie să judece cauza dacă a casat/modificat sentința instanței de fond, dacă partea nu a solicitat în mod expres ca respectiva cauză să fie trimisă la instanșa de fond.

E o modificare esențială a judecății în cașea de atac pe noul cod.
Car3men a scris:

Daca nu s-a pronuntat pe fondul cauzei (asa cum rezulta din ceea ce spuneti) atunci este compatibil sa judece dosarul.


Părerea dvs. este în dezacord cu dispozițiile art. 41, alin. (1) CPC indicat de FRD care nu distinge între modurile de soluționare a cauzei. O hotărâre dată pe fond sau luată pe fondul unei excepții reprezintă o soluționare a cauzei. Din practică, eu am avut o cerere de abținere admisă pentru că judecătorii învestiți cu soluționarea unei contestații în anulare au respins pe cale de excepție recursul. Asta după ce cu câteva zile înainte trâmbițam cu zor pe forum că completul care a judecat recursul nu este incompatibil cu soluționarea contestației în anulare tocmai pentru că se suspun atenției chestiuni diferite.
Am avut termen ,completul si-a facut cerere de abtinere ptr. alte motive de incompatibiliate .Nu au invocat faptul ca ar fi incompatibili intrucat si-a spus pdv si au solutionat dosarul pe exceptie . Au fost judecate cererile de abtinere si au fost respinse prin urmare acelasi complet a ramas investit sa judece cauza pe fond.
Corect ce spune utiliz.Patick,conf.art.480(3)NCPC" In cazul in care se constata ca, in mod gresit ,prima instanta a solutionat procesul fara a intra in judecata fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata,instanta va anula hotararea atacata si va judeca procesul,evocand fondul..Cu toate acestea,instanta de apel va anula hotararea atacata si va trimite cauza spre rejudecare primei instante sau altei instante egale in grad cu aceasta din aceeasi circumscriptie, in cazul in care partile au solicitat in mod expres luarea acestei masuri prin cererea de apelori prin intampinare."

Alte discuții în legătură

Rejudecare apel penal dupa casare-competenta instantei dandanaua dandanaua Conform art.99, alin.(6) din regulamentul de organizare a instantelor judecatoresati:\" Cauzele trimise spre rejudecare după desfiinţare/casare revin la ... (vezi toată discuția)
Casare cu trimitere spre rejudecare frexalina frexalina Spuneti-mi va rog daca in cauza casata( in apel) cu trimitere spre rejudecare la fond, mai poate fi judecata de acelasi complet ( cel de la fond ma refer, ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)