avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ap. cu 3 camere 300.As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, a fondului de rulmen; la numar de persoane din ap sau la numarul de mp al apartamentului?exista o lege cu indici de calcul al acestui fond de rulment?Pana in prezent am achiat suma de 180 Ron, mai mult nu vreau sa dau, e o aberatie ceea ce ni se cere.
Cu multumiri
Niculina
Cel mai recent răspuns: ContSters83900 , utilizator 23:47, 30 Noiembrie 2009
Fondul de rulment trebuie sa existe la asociatie pentru fiecare apartament.
Daca in contractul de inchiriere ati prevazut ca obligatie a chiriasilor sa plateasca cotele de intretinere lunare atunci acestia trebuie sa plateasca si fondul de rulment. In situatia cand acestia s-ar prezenta la asociatie si-ar achita fondul de rulment pe numele lor (ca sa-l poata retrage cand inceteaza contractul de inchiriere), dv solicitati administratorului sa va restituie fondul de rulment prezentandu-va cu chitanta prin care l-ati platit dv sau parintii dv.
Eu sunt de parere ca n-ar trebui sa se incurce cu returnarea fondului de rulment si cu atat mai mult daca nu a prevazut aceasta clauza in contractul de inchiriere.
...................
@adriantot
Totusi am o intrebare: de ce sa se prezinte cu chitanta (chitantele) cu care parintii dumnealui au achitat FR?
Nu exista o evidenta a acestui fond la administratie necesara si suficienta, ba mai mult, obligatorie, pentru a sti ce FR are?
Aveti dreptate ca nu ar trebui sa se incurce cu returnarea fondului de rulment mai ales ca are chiriasi si nu a vandut apartamentul. Dar i-am dat o solutie pentru ca omul vrea sa-si retraga fondul de rulment. Mie daca mi-ar solicita retragerea fondului as fi deacord numai daca acesta ar fi platit imediat de catre chiriasi.

In legislatie se specifica faptul ca pentru fondul de rulment se emite chitanta separat de celelalte cote sau fonduri. De ce? Pentru ca acestia sunt singurii bani care se pot retrage la vanzare...., conform normelor.
Sunt asociatii care nu au o buna evidenta si chitanta ar fi dovada ca acest fond a fost achitat.
Apoi in registrul de evidenta al fondului de rulment se tine evidenta pe apartamente. Apartamentul 15 proprietar Ionescu Gh. Ori daca acest apartament a fost ocupat in 3 ani de 5 chiriasi care nu sunt trecuti nominal in registru de fond de rulment, fara chitante e ceva mai dificil de gasit cat din cei 235 lei au fost depusi ca fond de rulment de catre fiecare (proprietar sau chitrias).
Pleaca un chirias care locuieste de 2 ani si solicita restituirea fondului de rulment si in registru e suma de 235 lei dar poate ca 5 lei erau din 1990, 10 lei in 1995, 100 lei din 2000, ...., ca acest fond s-a tot marit odata cu cresterea costurilor.

Dar, dv aveti dreptate. Unde evidenta este buna, s-a inregistrat fiecare contributie la fond pe numele celor care au platit, unde nu s-au schimbat des administratorii, contabilii, cenzorii, presedintii, care au avut fiecare alt stil de lucru, acolo poate fi o evidenta clara si se pot restitui banii din fondul de rulment si fara chitanta.
Cu returnarea si eu as proceda la fel, numa' sa se-nteleaga intre ei care cum lasa sau plateste fondul de rulment. Adica dupa ce te-ai bazat pe un fond de rulment sa-l returnezi...ca apoi sa nu-l mai vezi inapoi decat cine stie cand....nooooo! Asa ceva n-as face! :)

Vai si-amar de asociatiile unde aceste evidente nu sunt clare! Mie, sa spun drept, mi se facea rau numai cand ma gandeam ca poate sa mi se strice calculatorul. Si asa am ajuns la listarea lunara a FR si a celorlalte evidente, plus salvarea pe un stick de memorie, plus o rubrica informativa in lista cotelor asupra FR al fiecarui apartament.

Eu nu inteleg cum se complac cu atata inconstienta si proprietarii si administratorii si presedintii de asociatii in tratarea cu nonsalanta a activitatii financiare a blocului!!!
Stimati interlocutori,

Tot nu imi este clar! Am dreptul sau nu am dreptul sa solicit returnarea fondului de rulment avand in vedere ca nu mai locuiesc la adresa aceea, dar apartamentul fiind proprietatea mea personala?

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment ceaidemusetel ceaidemusetel Fondul de rulment trebuie platit anual chiar daca sunt cu plata taxelor la zi? (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)