avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ap. cu 3 camere 300.As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, a fondului de rulmen; la numar de persoane din ap sau la numarul de mp al apartamentului?exista o lege cu indici de calcul al acestui fond de rulment?Pana in prezent am achiat suma de 180 Ron, mai mult nu vreau sa dau, e o aberatie ceea ce ni se cere.
Cu multumiri
Niculina
Cel mai recent răspuns: ContSters83900 , utilizator 23:47, 30 Noiembrie 2009
Multumesc pentru raspunsurile lui @felix34 si @adriantot, documentate si la obiect.
acum incepem cu povestea cu "drobul de sare", doamna elga ? cam asa suna
Cine poate garanta ca un locatar nu va avea dificultati financiare si nu va ramane restant o luna, doua sau chiar mai multe? Ca fiecare locatar nu va trece printr-o asemenea situatie?

pai daca o persoana care nu a avut deloc restante de ce sa creeze un fond de rulment aproape dublu din cauza ca unii sint retsntieri de profesie, unii din reaavointa, altii din neputinta, altii din nepasare ? unde mai pui ca un restantier se culca si pe urechea aia ... ca are fondul de rulment care poate acoperi aproape doua luni
ati spus
Fiecare asociatie are problemele ei [...] administratia trebuie sa aiba in vedere interesul general
pai marea problema in blocurile cu restantieri sint tocmai cei din conducere, care nu au facut in asa fel incit sa recupereze pina acum acele restante.CE sau AG poate impune acele penalitati de pina la 0,2% pe zi si in majoritatea cazurilor nu se apeleaza la ele. cind omul vede ca are de platit si mai mult daca nu-si plateste la timp intretinerea, incepe sa-l cam doara la buzunar.
urmez si eu un anumit exemplu acum, sper sa fie pentru prima si ultima oara ... :)
acum vreo 12 ani, cam 1/2 din proprietari aveau restante, mai mult din cauza administratorului (un batrinel foarte linistit, care a renuntat intre timp din cauza virstei inaintate) si a unui presedinte care avea un rol decorativ la acea vreme. acum vreo 10 ani s-a schimbat conducerea, s-a infiintat asociatia de proprietari si restantele s-au redus simtitor de la an la an, fara a fi impuse aceste penalizari, numai datorita presedintelui ales care a stiut sa se implice si sa-i convinga pe fiecare ca este spre binele noetru sa nu avem restante. nu va ginditi, ca nu am fost eu acela :P
si toate acestea cu un fond de rulment care acoperea intretinerea pe o luna + inflatia (care era destul de mare atunci si se modifica continuu si rapid), nu cu un fond dublu
in acest fel trebuie procedat, nu prin marirea fondului de rulment de 2-5 ori ca sa-i acoperim pe restantierii profesionisti. iar daca nici asa nu se poate, prin proces in temeiul articolelor 49-51 din legea 230/2007.
cind un proprietari este restantier si vede ca-si [poate pierde casa, va garantez eu ca in cel mult doua luni o sa vina val-virtej macar cu plati partiale, dar tot este un pas inainte
Am sa va dau doua exemple de restantieri care nu au asemenea temeri:
1. Timp de 3 ani nu a platit intretinerea. Nu este proprietara apartamentului, ci, sa zicem, un fel de chiriasa. De fapt proprietarul ii este dator vandut acestei femei si nu este de gasit nici cu politia. Femeia sfideaza pe toata lumea, o doare "la basca" de penalizari, pe care oricum nu le va plati decat la calendele grecesti. Ea nu primeste somatia pe motiv ca nu este proprietarul apartamentului, proprietarul nu poate fi gasit si adus in fata justitiei. Procese duse dincolo de suportabil.
2. Cu doi protagonisti diferiti, spete similare. Sot, respectiv, fiu, mostenitori, fara sa-si fi facut actele de mostenire, nu au niciun interes, acestea mai mult i-ar incurca. Nu au copii sau rude carora sa le lase apartamentele respective. II intrebi cand vor plati, iti raspund ca "luna viitoare"....sau cand o sa-i fete pisica, ca atunci are promisiune de la o banca ca o sa-i dea credit si o firma i-a promis ca o sa-l angajeze si o sa-i dea salariul pe un an inainte.....Adica...probabil, v-ati dat seama, niste minciuni de-a dreptul comice, daca n-ar fi o situatie tragica. Cui sa-i iei casa? Mortului?...Pe cine chemi in instanta?...pe mort? Ei?
Nu mai aruncati cu pietre in administratori si presedinti. Problemele concrete de la fata locului sunt mult mai complicate decat cititi si citati Dv. vesnic in/din textul de lege.
3 Si mai e o speta, traita cu multi ani in urma. O permanenta amenintare ca vine cu "familia" si-mi sparge usa cu toporul. Nu prea glumeau.....
Dar astea sunt riscuri asumate. Primele 2 insa, nu mai tin de a "face in asa fel...". Cand legea si autoritatea nu te ajuta, nu poti face nimic dle @Felix34.
Si sa nu uitam ca in acea lege se stabilesc niste termene - 30 zile pana la inceperea aplicarii penalitatilor si 3 luni pana la actionarea in judecata. Daca se hotarasc deodata toti proprietarii sa nu mai plateasca timp de 3 luni intretinerea (timp in care conform legii nu le poti face nimic) de unde plateste administratorul 3 luni de facturi de utilitati? Din acel fond de rulment care acopera 1 luna? Din aceasta cauza in lege scrie de regula fondul de rulment acopera 1 luna de cheltuieli - acest lucru nu este obligatoriu, el poate acoperi, prin decizia asociatiei de proprietari, mai mult de 1 luna de costuri - atat cat trebuie pentru a se acoperi acei restantieri permanenti (la care, repet, nu le poti face nimic legal timp de 3 luni). Iar acele penalitati de 0,2%/zi se aplica doar dupa 30 de zile ceea ce inseamna minim 1 luna de intarziere gratis si legal pentru oricine vrea.
@edx
Multumesc pentru precizari. Situatia nu e deloc teoretica, doar ca nu chiar toti locatarii, dar "a fi restant" este o atitudine toxica care se intinde ca o epidemie, mai ales cand se ascund in spatele sintagmei: "acum e criza, banii sunt putini, nu mai putem plati...", lasandu-se leganati in visul iluzoriu ca se vor gasi vecini care sa plateasca la timp si sa mai lungeasca boala.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment ceaidemusetel ceaidemusetel Fondul de rulment trebuie platit anual chiar daca sunt cu plata taxelor la zi? (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)