Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ap. cu 3 camere 300.As dori sa stiu cum se stabileste aceasta suma, a fondului de rulmen; la numar de persoane din ap sau la numarul de mp al apartamentului?exista o lege cu indici de calcul al acestui fond de rulment?Pana in prezent am achiat suma de 180 Ron, mai mult nu vreau sa dau, e o aberatie ceea ce ni se cere.
Cu multumiri
Niculina
Fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei. Se calculeaza de catre administrator clar , la modul matematic fara a fi necesara o hotarare a adunarii generale.
Fondul de reparatii se stabileste in adunarea generala in suma totala si in transe lunare, in functie de ceea ce propune comitetul ca este necesar sa se repare in perioada urmatoare. Tot adunarea generala poate aproba un fond de reparatii pentru avarii si alte interventii neprognozate.
Am si eu o intrebare legata de acest subiect. In ceea ce ma priveste, cota maxima la intretinere pe care am platit-o a fost 300 lei. Fondul de rulment pe care l-am platit pana acum este de 550 lei. Aceasta este situatia in tot blocul in care locuiesc. Administratia blocului a calculat fondul de rulment in functie exclusiv de numarul de camere (facand abstractie de numarul de persoane care locuiesc intr-un anume apartament). Pentru marea majoritate a locuitorilor blocului fondul de rulment este aproape dublu decat nivelul maxim al cotei de intretinere. Una dintre vecine a facut cerere sa i se restituie surplusul si i s-a raspuns, scurt, ca "Nu se pot restitui sumele percepute ca fond de rulment". Ce putem face in acest caz? Multumesc.
Raspunsul care i s-a dat vecinei Dv. este corect. Fondul de rulment nu se restituie, dar nici nu se va mari atata timp cat el este suficient acoperirii tuturor cheltuielilor lunare. Subliniez cuvantul "tuturor" deoarece este posibil ca la un moment dat locatarul sa nu aiba bani sa-si plateasca cota lunara, caz in care acest fond de rulment, asa mare cum este el, il va ajuta (indirect) sa-i fie penalizata intarzierea mult mai putin.
Pe de alta parte, in fiecare an asistam, fiecare in blocul in care locuim, la marirea facturilor furnizorilor sau prestatorilor de servicii, astfel incat comitetul executiv are datoria sa dimensioneze fondul de rulment asigurator pentru aceste mariri de sume, dar si pentru cazul in care are restantieri.
Pentru @elga50
Ceea ce spuneti Dvs. este total eronat. In primul rand, fondul de rulment nu se utilizeaza, potrivit legii, pentru a se plati din el si cotele de intretinere aferente restantierilor. Fondul de rulment este al proprietarului, pentru proprietar. Pe de alta parte, eu nu vorbeam de restituirea fondului de rulment, ci a surplusului (consistent) incasat in plus fata de nivelul care ar trebui sa fie. De altfel, HG nr. 1588/2007 (Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007) stipuleaza, la art. 24 alin 4 ca acest surplus se poate restitui "...în situatiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului". Faptul ca unii locatari (ma refer aici la cazul meu, in situatia mea fiind majoritatea locatarilor din blocul meu) sunt obligati sa plateasca cu 2,5 milioane in plus fata de nivelul maxim al cotei de intretinere inseamna - dupa parerea mea - o contributie la prosperitatea comitetului de bloc (administrator, presedinte). Banii respectivi sunt pusi la banca, iar ei incaseaza dobanzile. Iar la un bloc cu 8 scari si 10 etaje, suma este, va asigur, substantiala. In plus, pentru ca ati pomenit de majorarea anuala a facturilor, eu personal nu am cunostinta de vreun furnizor care a dublat pretul, asa incat sa se justifice un fond de rulment dublu. Mai mult, in ultumele luni au scazut facturile la gaze (ultima data de la 1 iulie, cu 5%). In aceste conditii, eu rog daca se poate sa-mi raspunda la aceasta intrebare cineva care este in tema. Multumesc.
Nu am a va intreba decat un lucru: aveti dovezi clare ca dobanda de la banca merge in buzunarul membrilor comitetului si nu in fondul de reparatii al blocului? Daca da, puteti face reclamatie la primarie, daca nu, cautati sa aflati raspunsul direct de la sursa.
La restul comentariilor nu merg mai departe.
Fond de rulment
user43
In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)