alex68 a scris:
Faptul ca unii locatari (ma refer aici la cazul meu, in situatia mea fiind majoritatea locatarilor din blocul meu) sunt obligati sa plateasca cu 2,5 milioane in plus fata de nivelul maxim al cotei de intretinere inseamna - dupa parerea mea - o contributie la prosperitatea comitetului de bloc (administrator, presedinte). Banii respectivi sunt pusi la banca, iar ei incaseaza dobanzile. Iar la un bloc cu 8 scari si 10 etaje, suma este, va asigur, substantiala. In plus, pentru ca ati pomenit de majorarea anuala a facturilor, eu personal nu am cunostinta de vreun furnizor care a dublat pretul, asa incat sa se justifice un fond de rulment dublu. Mai mult, in ultumele luni au scazut facturile la gaze (ultima data de la 1 iulie, cu 5%). In aceste conditii, eu rog daca se poate sa-mi raspunda la aceasta intrebare cineva care este in tema. Multumesc.
Aveti dreptul conform legislatiei sa cereti diminuarea fonduluyi de rulment si evident , pe baza unei dispozitii de plata sa vi se achite diferenta dintre fondul dv si fondul calculat . Faceti cerere si specificati articolul din lege.
Dar acest fond nu are nici o legatura cu "prosperitatea comitetului" . Cei din conducerea asociatiei sunt platiti (unii, nu toti) conform bugetului aprobat de adunarea generala, indiferent daca fondul de rulment este 2 lei sau 2 miliarde.
Banii respectivi sunt pusi la banca si banca consemneaza dobanda in acelasi cont , nu in buzunarul unui membru al comitetului. Practic la o suma de 15000 lei (o suta cinci zeci milioane vechi ) existenta la CEC si la care nu am umblat o luna s-a calculat 2,70 lei dobanda si ne-au luat comision de administrare 5 lei ( este comisionul lunar minim daca nu facem operatiuni) . Asadar calculand, am inregistrat o cheltuiala de 5-2,70=2.30 lei care a fost adaugata la celelalte cheltuieli repartizate pe lista de plata.
Aveti dreptate ca fondul de rulment nu se poate dubla sau in orice caz mari pe motiv ca un furnizor a crescut pretul, ci doar pe baza sumei celei mai mari din anul trecut, asa cum spune legea . Noi am avut scumpiri de la inceputul anului 2009 fata de anul 2008 la apa in 2 transe (15% la inceputul anului si 22% acum), lift 15%, salubritate , etc. Pe nici o factura primita pana acum (iunie 2009) nu am constatat vreo scadere cat de mica de pret unitar, de tarife.
Dar
fondul de rulment , repet se calculeaza dupa cotele fiecaruia si nu dupa preturile furnizorilor si se restituie la cerere partial la scaderea cotelor individuale sa se restituie total la vanzarea apartamentului.