avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare fisa post si amenintare angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare fisa post si amenintare angajat

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt politist local cu atributii pe circulatie.Domnul director nu doreste sa ma mai vada pe mine pe circulatie si doreste sa puna pe altcineva in locul meu. Mi a modificat fisa postului spunand ca mi a luat atributiile, adica nu mai am voie sa constat si sa aplic sanctiuni. Ma hartuit si ma amenintat ca trebuie sa semnez fisa postului modificata de dumnealui pentru ca altfel va gasi o modalitate pentru a ma convinge si a ma sanctiona. Bineinteles ca nu am cedat amenintarilor dumnealui. Ma trimis pe teren patrula.Acum cateva zile am venit la servici, la tura iar dumnealui ma trimis acasa pentru ca nu mai am ce cauta in servici deoarece nu vreau sa semnez fisa postului.Bineinteles nu am plecat si am chemat liderul de sindicat pentru rezolvarea acestui abuz. Conform constitutiei romaniei art 41 alin 1 este ingradirea dreptului la munca. Va rog sa ma ajutati, are voie sa modifice fisa postului fara un temei legal si a ma obliga s o semnez si mai ales are voie sa ma sanctioneze pentru nesemnare? Va rog un raspuns urgent si de cei in specialitate deoarece traim in teroare atat eu cat si ceilalti colegi.
Va multumesc anticipat!
Va rog un raspuns urgent si clar
Cel mai recent răspuns: dreamlife , utilizator 14:58, 27 Mai 2015
freeelis a scris:

Problema este discutabila, avand in vedere ca exista doua opinii in practica:
1 - angajatorul poate modifica unilateral fisa postului

2 - fisa postului nu poate fi modificata decat prin acordul partilor.

Salariatul in cauza are optiunea de a se adresa instantei de judecata care sa stabileasca legalitatea sau nelegalitatea deciziei angajatorului de a modiifca unilateral fisa postului.

Nimeni nu poate fi obligat sa semneze un astfel de act aditional. In situatia in care se ajunge la semnarea lui , sub presiunea angajatorului, atunci instanta de judecata poate anula actul pentru vicierea consimtamantului.

inca am mari nelamuriri aceasta problema, desi am studiat-o foarte in detaliu.

Concluzia la care am ajuns, deoarece este foarte interpretabila situatia, este ca totul depinde de contractul initial de la angajare. Daca in acest contract semnat de ambele parti este cuprinsa fisa postului pentru care s-a incheiat acel C.I.M., atunci ea nu se poate modifica unilateral. Daca a fost stabilita ulterior, de catre angajator, nefiind inclusa in C.I.M., atunci angajatorul o poate modifica unilateral.

Completati-ma daca aveti un altfel de interpretare.

Fisa postului este o anexa la c.i.m. . In general ,salariatii semneaza de primirea acesteia si nu pentru a-si da acordul cu privire la continutul ei.
astazi am aflat ca domnul vrea sa ma bage in comisia de disciplina pentru ca nu am vrut sa semnez fisa postului, asta chiar este buna, el face abuz in servici, el se foloseste de acest servici pentru asi rezolva problemele personale si tot pe mine ma baga in comisia de disciplina, frumos, foarte frumos. Sunt curioasa ce motivatie va gasi la amenintarile pe care le a facut pentru ca este inregistrat cand ma ameninta, este inregistrat cand ma da afara din servici,dar asta se intampla cand este pus politic in functie, fac ce vor cu noi ca si cand am fi proprietatile lor
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
dreamlife, utilizator
Ati semnat Reg.Intern al societatii angajatoare?

Din practica judiciara :

"Potrivit regulamentului de ordine interioară, salariaţii au obligaţia de a îndeplini atribuţiile ce le revin conform fişei postului, precum şi de a îndeplini orice alte obligaţii trasate de şeful ierarhic superior, în limita legii. Chiar şi în situaţia în care fişa de post menţionată nu a produs efecte juridice între părţi, ca urmare a nesemnării acesteia, recurentul a semnat, în calitatea sa managerială, regulamentul de ordine interioară al intimatului, neputând invoca necunoaşterea acestuia.C.A. Bucureşti, s. a VII-a civ., confl. mun. şi asig. soc.,dec. nr. 617/R/25.01.2012"

"Potrivit art.263 alin.2 din Codul Muncii, refuzul salariatului de a semna fişa postului constituie o abatere disciplinară, dar nu una suficientă pentru a se dispune întemeiul său măsura disciplinară a desfacerii contractului de muncă.
Desfacerea contractului de muncă este cea mai gravă sancţiune împotriva salariatului care se dispune ca urmare a săvârşirii unor abateri grave de la disciplina muncii.
Criteriile de apreciere a gravităţii abaterii disciplinare sunt reglementate de art.266 lit.a-e din Codul muncii, în care nu se încadrează şi fapt a de a refuza semnarea fişei postului.
(Decizia civilă nr.245/R-CM din 26octombrie 2004 a Curţii de Apel Piteşti)."
Deci un lucru e clar. Ti se face o nedreptate, si e obligatia ta ca cetatean sa reclami o incalcare a legii, si mai ales e dreptul tau sa il actionezi in instanta folosindu-te de toate modalitatile la dispozitie sa iti dovedesti dreptatea. Nu cred ca ar fi greu sa obtii niste probe daca esti isteata si folosesti mijloacele potrivite, si declaratii ale unora care cunosc situatia. Daca reusesti poate intr-o buna zi o sa ii ajungi tu sefa actualului tau superior.
Deci daca el iti face asta, e greseala ta sa nu ii storci toata ambitia in instanta si apoi sa il trimiti cu coada intre picioare.

Alte discuții în legătură

Se poate modifica fisa post salariatei revenite din cic? Moncuta Moncuta Buna ziua. Avem urmatoarea situatie: O salariata se intoarce din concediu crestere copil cu 2 luni mai devreme. Pe postul acesteia exista la un moment dat o ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului monik monik buna ziua! fisa postului poate fi modificata unilateral de catre angajator? imi puteti indica va rog si care e temeiul raspunsului dvs? multumesc mult! (vezi toată discuția)
Mutare temporara personal contractual dianam5 dianam5 Ma confrunt cu fenomenul hartuirii morale la locul de munca. Am avut doua cercetari disciplinare intr-o luna. Intre cele doua cercetari am fost constransa sa ... (vezi toată discuția)