avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamurire

buna ziua ! de curand postul pe care eram angajat s-a desfiintat ( 01.aprilie.2009) - si nu a fost nici o gluma. am tot citit pe forumul d-voastra cam tot ce este legat de somaj, dat fiind faptul ca inca nu mi-am gasit ceva de munca pe placul meu, si tot am dat peste chestia care ma scoate din minti : eu inca nu mi-am depus actele pt somaj si tot vad ca fiecare spune ca " sa nu depaseasca perioada de 30 de zile de la concediere ". ce este cu aceasta perioada de 30 de zile ? adica din cele 9 luni de somaj de care beneficiam se scad cele 2 luni din urma (mai si iunie) si mai raman 7 sau ce ?
in speranta ca cineva o sa ma lamureasca si pe mine va multumesc anticipat .
toata stima , adrian.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 10 Mai 2010
Bine ar fi sa fie pe perioada nedeterminata si la un angajator cu care nu ati avut in ultimii 2 ani reprturi de munca sau de serviciu.
Daca CIM este pe perioada determinata, se suspenda perioada de somaj si se reia dupa incetarea CIM.
buna seara din nou ! imi puteti spune cum ar trebui sa procedez pentru cei 30 % ? ce acte ar trebui sa mai depun in plus ? cui trebuie sa ma adresez ? sunt pe cale sa ma angajez zilele astea ( maine ma duc sa vad daca imi plac conditiile de munca si bineinteles ca imi plac) si chiar as dori sa stiu cum trebuie sa actionez. contractul va fi pe perioada nedeterminata.
ps : eu citisem nu stiu pe unde ca daca in primele 3 luni de la intrarea in somaj, fara a depasi aceasta perioada, te angajezi atunci iti dau nu-stiu-cat-la-suta din somajul ce trebuia sa-l primesti (nicidecum 30 %)
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2009
SHELLman_baz, utilizator
1. Primiti cei 30% din indemnizatia de somaj daca CIM este pe perioada nedeterminata si daca nu ati mai lucrat la acel angajator in ultimii 2 ani.
2. La AJOFM va duceti cu o copie dupa CIM, inregistrat la ITM si completati o cerere tip pentru acei 30%.
Solicitarea celor 30% trebuie sa o faceti in termen maxim de 60 de zile de la data angajarii.
Mai este necesar ca angajatorul sa depune la somaj o "Situatie cu locurile vacante" , este un formular tip care se ridica de la AJOFM si care in mod legal angajatorul este obligat sa-l transmita de cate ori are locuri vacante in firma. Puteti lua dvs formularul de la AJOFM si sa-i explicati angajatorului ca veti avea nevoie de el, eventual dupa ce il completeaza il depuneti chiar dvs la AJOFM< ca sa-l scutiti de drum, si va patrati o copie care o sa va fie ceruta cand solicitati cei 30%.
Ulterior solicitarii celor 30% va trebui sa depuneti lunar la AJOFM o adeverinta de la angajator care sa confirma ca ati lucrat x zile in luna respectiva.

Daca cumva va angajati intrr-o localiatte la o distanta mai mare de 50 de km de domiciliul dv, sa ne spuneti pentru ca in acest caz mai aveti si alte drepturi.

Alte discuții în legătură

Angajare blareanabel blareanabel Buna ziua! Am o prietena care este in somaj,de cateva zile a fost la un interviu pt un loc de munca, angajatorul a trimis-o la AJOFM sa anunte ca si-a gasit ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj, drepturi someri! ERD ERD Buna ziua. Apelez din nou la sfaturile dvs f utile. Sunt in somaj de 2 luni. Daca ma angajez in perioada imediat urmatoare, in ce conditii mai pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj ochio ochio o persoana a venit din somaj la interviu pt angajare si a fost acceptat. pt a intrerupe somajul ,ii trebuie o adeverinta de la firma ca a fost angajat cu CIM ... (vezi toată discuția)