avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere contraventionala admisa, recuperare amenda
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere contraventionala admisa, recuperare amenda

Buna seara!
In urma unei plangeri contraventionale introdusă în contradictoriu cu intimata DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE LOCALĂ SECTOR 6 BUCUREŞTI instanta a hotarat ca anulează procesul-verbal de contravenţie seria ... nr.... Respinge capătul de cerere privind restituire amenzii în cuantum de 195 de lei, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu drept numai de apel, în termen de 30 zile de la comunicare, de competenţa Tribunalului Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Ma poate sfatui cineva cum pot face mai departe sa imi obtin banii inapoi?
Pentru mine e de neinteles cum se anuleaza procesul verbal, dar banii raman dati...
Am fost amendata si mi s-a ridicat masina desii era parcata sub incidenta senmului rutier care permitea parcarea; indiferent cum, procesul verbal nu cuprindea tot ceea ce trebuia sa cuprinda, motiv pentru care am cerut anularea. Dar banii...

Cu multumiri!
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
Raluca1771, utilizator
Niciodata institutiile publice nu restituie ,,de buna voie" ci doar ca urmare a unei solicitari scrise la care se ataseaza documentele doveditoare si se indica modul de restituire (justificarea interesului). De altfel, nici n-ar avea alta posibilitate. In cazul in care se solicita restituirea intr-un cont (asa cum se procedeaza de regula) trebuie indicat numarul acestuia.
De regula, institutiile publice trimit aceste cereri spre departamentul juridic. In fisa posturilor angajatilor din aceste departamente se precizeaza ca trebuie trecut prin TOATE stadiile procesuale. Or aici nu e niciun stadiu parcurs.
Motiv pentriu care, sansele sunt mici. Pentru ca fara o hotarare, restituirea ar insemna sa se faca exact de buna voie. Ceea ce, cum spuneti, nu se prea intampla.
Dianatanase a scris:

Un act de constatare anulat nu mai produce efecte. Prin urmare este evident ca o amenda aplicata printr-un act anulat de instanta, indiferent de ceea ce s-a cerut, presupune neplata amenzii (daca nu s-a achitat inca) sau restituirea pana la ultimul leu a ceea ce s-a achitat cu titlu de amenda.

Este adevarat ce spuneti, insa nu toate instantele sunt de aceeasi parere. Tocmai ce am primit hotararea instantei prin care s-a anulat un proces-verbal de contraventie (vigneta) in care am cerut restituirea atat a amenzii cat si a contravalorii vignetei. Din cate am citit aici, restituirea amenzii nu se putea da decat in contradictoriu cu institutia care a incasat banii, care nefiind parte in proces, nu putea fi obligata sa ii restituie. Cat priveste CNADNR, care a incasat banii pe vigneta (tariful de despagubire de 28 euro) si care a fost parte in proces, nu inteleg de ce nu s-a putut da restituirea acestei sume.
Mai jos extras din motivare:
"Procesele verbare de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de art.8 alin (1) din OG 15/2002 incheiate potrivit art.9 alin (2) lit.a), alin (2) si (3) din acelasi act normativ, transmise persoanelor sanctionate contraventional pe suport de hartie, sunt lovite de nulitate absoluta pentru lipsa semnaturii olografe a agentului constatator, in raport cu dispozitiile art.17 din OG 2/2001.
In consecinta, vazand dispozitiile art. 330 indice 7 alin 4 Cod procedura civila potrivit cu care dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Tribunalul va admite recursul, va modifica in tot sentinta recurata in sensul ca va admite plangerea si va anula procesul verbal cu consecinta exonerarii petentului de la masurile dispuse prin acesta.
In ceea ce priveste solicitarea recurentei de restituire a tarifului de despagubire, precum si a amenzii contraventionale achitate, Tribunalul retine ca temeiul juridic al acestei cereri poate fi raspunderea civila delictuala, respectiv art.999 si urmatoarele Cod civil. Pentru acest motiv acest capat de cerere nu poate fi analizat in cadrul prezentei cauze, care este de natura contraventionala. De altfel, suma pretinsa de recurenta nu se regaseste mentionata in procesul verbal de contraventie contestat, ci a fost incasata de catre o persoana juridica de drept privat, in baza unei facturi fiscal, ca urmare a prestarii unor servicii.
Acest capat de cerere are un regim juridic distinct, trebuind solutionat conform dreptului comun, iar nu in cadrul procedurii contenciosului administrativ, care se bucura de alte reguli procedurale. Din acest motiv, nu se poate sustine nici ca acest capat de cerere are caracter accesoriu la cererea principal, respectiv la plangerea contraventionala si deci nu se poate solutiona de catre instanta de contencios contraventional."

Am impresia ca penultimul paragraf este un amestec luat dintr-o motivare ce avea ca obiect anularea unui proces verbal de sanctionare masina parcata neregulamentar si ridicata de ILCOR sau alta firma privata de vreme ce prevede prestarea unor servicii pe baza de factura.
In plus, in cuprinsul procesului verbal de constatare din cauza s-a prevazut cuantumul tarifului de despagubire de 28 de euro, lipsa mentiunii cuantumului tarifului de ridicare din P-V poate fi confirmat de cei care au primit asemenea procese verbale (eu nu am avut placerea sa primesc).
,,va admite plangerea si va anula procesul verbal cu consecinta exonerarii petentului de la masurile dispuse prin acesta.'' Avand in vedere dispozitivul care hotaraste anularea procesului verbal, este evident ca instanta a dispus anularea tuturor masurilor masurilor dispuse in acesta. Investiti-va decizia si incercati recuperarea sumelor pe cale amiabila (o cerere la care atasati decizia) la institutiile care au incasat sumele in baza unui act anulat de instanta. Precizati in cerere ca aceasta constituie procedura prealabila in baza prevederilor Legii 554/2004 a contenciosului administrativ. Succes!
Ma aflu si eu in aproximativ aceeasi situatie ca Raluca 1771.

Mai concret am contestat in instanta un PV si o Dispozitie de ridicare emise de Politia Locala sector 6.
La fel ca in cazul de mai sus, procesul a fost disjuns:
- un dosar pentru PV judecat la Judecatoria sect.6
si
- un dosar pentru Dispozitie judecat la Tribunal (prima infatisare la recursul pe care l-am deschis va fi pe 5 septembrie).

Prima intrebare: la Jud. Sect. 6, prin sentinta din aprilie, judecatoarea a anulat PV-ul si in consecinta si Dispozitia. Ce se va mai intampla cu dosarul de la Tribunal? Se mai judeca? Ce o sa fac sau ar trebui sa fac in continuare in sensul asta? Nu se va ajunge intr-o situatie in care sentintele sa se suprapuna?

A doua intrebare :
Am sentinta de anulare a PV-ului si a dispozitiei de ridicare emisa de Jud Sect.6. Cum pot sa imi recuperez banii platiti catre:
- stat prin amenda
- Ilcor - pentru ridicarea masinii?
Care e procesul de urmat? Ma duc si le arat sentinta celor de la ILCOR si "le cer banii inapoi"? :D Trebuie sa ma duc la executor? Si fata de stat?

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cum recuperez o amenda platita deja? Ruxu Ruxu Buna ziua! Sotul meu a primit o amenda din cauza parcarii intr-un loc privat, dar care nu avea popicul ridicat. A platit amenda, dar apoi a si contestat ... (vezi toată discuția)
Proces castigat cu brigada rutiera antidote antidote Buna seara Brigada de Politie Rutiera impreuna cu firma ILCOR mi-au ridicat masina din Sectorul 6, actiune in urma careia am fost amendat cu 120 lei, mi ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa ridicare masina ariana26 ariana26 In urma unui proces de plangere contraventionala impotriva politiei si a firmei de ridicari auto ILCOR am obtinut ca solutionare anularea procesului verbal ... (vezi toată discuția)