avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere unilaterala contract sinalagmatic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere unilaterala contract sinalagmatic

Am un contract in care eu livrez materie prima pe baza de comanda, cu care beneficiarul meu construieste case...
La un moment dat beneficiarul nu mai plateste iar eu ii tot livrez materie prima.
La un moment dat vazand ca datoria lor creste simtitor, incetez sa mai livrez.
Le fac notificare in care le cer sa garanteze intr-un fel plata datoriei, altfel ies din contract.
Totusi, le livrez marfa in continuare.
Ei imi opun acum ca din cauza ca am iesit din contract le-am provocat intarzieri si penalitati cerute lor de beneficiarul final.
Eu stiu ca obligatiile reciproce trebuiesc executate simultan.
Poate fi considerata iesirea mea din contract reziliere tacita pe neexecutarea obligatiilor lor?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:21, 5 Iulie 2009
Paven Florentina a scris:

Contractul sinalagmatic este denumirea generica a oricarui contract care genereaza de la data incheierii lui obligatii reciproce si interdependente in sarcina ambelor parti. Denumirea contractului nu este "sinalagmatic" ci se refera la obiectul sau concret, iar clauzele incluse in el trebuie sa descrie obligatiile partilor, modalitatile in care se executa si sanctiunile aplicabile pentru neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a lor.

Va multumesc, a fost foarte clar si precis; de mult timp cautam raspuns la aceste intrebari si ati avut bunavointa sa imi raspundeti chiar la ambele aspecte, asa incat nu mai am nici un dubiu. Imi foloseste!
loremat a scris:

La un moment dat vazand ca datoria lor creste simtitor, incetez sa mai livrez.
Ei imi opun acum ca .... le-am provocat intarzieri si penalitati cerute lor de beneficiarul final.


Ma tem ca incetarea livrarii s-a datorat faptei insasi a celui ce reclama acum provocarea intarzierilor. Ori nimeni nu poate invoca propria culpa (sau, ma rog, o fac acum, pe vorbe si pe post de sperietoare pentru dvs., dar nu cred ca ar avea vreo sansa si in cazul unui litigiu)

In cazul contractelor sinalagmatice, care presupun simultaneitatea de executare a obligatiilor, se poate invoca (fara interventia instantei) exceptia de neexecutare a contractului. Este un mijloc de aparare aflat la dispozitia uneia din partile contractului sinalagmatic in cazul in care i se pretinde executarea obligatiei ce ii incumba, fara ca partea care pretinde acesta executare sa-si execute propriile obligatii.
Prin invocarea acestei exceptii, partea care o invoca obtine, fara interventia instantei, o suspendare a executarii propriilor obligatii, pana in momentul in care cealata parte isi va indeplini obligatiile ce ii revin.

Cred ca, fara sa stiti cum este botezata ea de catre lege si fara sa va fi exprimat in acesti termeni, de fapt dvs. ati recurs exact la invocarea acestei exceptii in notificarea despre care vorbeati.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract de vanzare cumparare produse paul_2008 paul_2008 Ma confrunt cu o mare dilema. Va rog dati-mi cateva sfaturi: - societatea comerciala la care lucrez a incheiat un contract de vanzare cumparare produse cu o ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neexecutare romana77 romana77 Exceptia de neexecutare poate sau nu sa fie invocata in contractele sinalagmatice cu executare succesiva? Intreb asta pt ca a fost formulata o astfel de ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract prestĂri servicii bună ziua! am încheiat un contract prestări servicii pe o ... Raisa203 Raisa203 Bună ziua! Am încheiat un contract prestări servicii pe o durată de doi ani. Însă vreau să reziliez contractul. La încetare, sunt stipulate ... (vezi toată discuția)