avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii in apartament platite de toti proprietarii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii in apartament platite de toti proprietarii

Buna ziua,

La un etaj superior, coloana de scurgere de la bucatarie a fost defectata si o inundatie s-a produs pina la parter in locuinte. Pentru a repara s-a taiat tavanul la un apartament detinut de un membru al comitetului.
Comitetul de bloc a aprobat ca noi toti sa platim reparatiile. Este corect? Nu se cunoaste apartamentul de la care s-a produs defectiunea, pentru asta ar fi trebuit inspectate toate si nu avea nimeni chef, presupun.
Va multumesc pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Dana Marin , utilizator 12:09, 11 Iulie 2009
Dana Marin a scris:

Multumesc pentru raspuns.
Inteleg ca daca in apartamentul meu va aparea o inundatie de la vecinii mei, asociatia, vecinii mei vor plati reparatiile la mine, da?
Ok, asta e bine.
Intrebam pentru ca au mai fost situatii in care cel care a provocat a platit.
Si eu, daca inund pe cineva platesc vecinii?
E bine de stiut.

Nu este chiar asa! In cazul pe care l-ati relatat, obligatia de a va plati acele despagubiri pentru inundatia pe care v-a facut-o vecinul de deasupra, ii revine acestuia in exclusivitate! Iar daca acesta are o defectiune ce este in apartamentul sau, va suporta cheltuielile de reparatii din propriul buzunar fara contributia celorlalti coproprietari!
Iata, o alta parere. E atat de greu sa stabilim cine plateste se pare!
In realitate, am platit cu totii pentru ca afectat a fost apartamentul unui membru al comitetului de bloc si deh, trebuia sa se scoata dumnealui ca nu degeaba e in comitet.
Aflu mai multe azi de la administratora si revin.
D-na Dana, ati pus punctul pe I. Am devenit cu totii personaje de fabula. Legea este doar pentru catei, nu si pentru dulai. Apartamentul este proprietate proprie, nu comuna. Proprietate comuna nu sunt doar coloanele verticale la care se racordeaza fiecare apartament. Nu va lasati pacalita de "falsi" binevoitori. Succes!
Am strecurat involuntar un "nu". Fac o rectificare "Proprietate comuna sunt doar coloanele verticale..."
Dana Marin a scris:

La un etaj superior, coloana de scurgere de la bucatarie a fost defectata si o inundatie s-a produs pina la parter in locuinte. Pentru a repara s-a taiat tavanul la un apartament detinut de ...

Nu conteaza de cine e detinut.
Sau altfel spus, daca persoana sau calitatea persoanei care detine acel apartament nu ar fi de natura sa ...intunece vederea unora, situatia ar putea fi analizata si prin recurgerea la ...bunul simt, nu numai la dispozitiile legii.
Daca o persoana accepta sa i se distruga un bun al sau (tavanul apartamentului sau) pentru a salva celelalte apartamente ..."pana la parter" si pentru a permite astfel reparatia unui bun comun = coloana de scurgere, considerati ca acestei persoane merita sa i se spuna: du-te dracu' si repara-ti singur si pe cheltuiala ta bunul pe care ti l-ai distrus pentru a ne ajuta pe noi toti?

Cu totul altfel ar sta lucrurile daca chiar aceasta persoana ar fi vinovata (de ex a pus ea, intentionat, ciocanul pe coloana de scurgere si a stricat-o) ori s-ar dovedi ca o alta persoana este cea vinovata. Dar daca acea coloana s-a defectat pentru ca era veche si proasta atunci toti sunt datori sa o repare/sa suporte costurile ocazionate de rapararea ei.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Urgent inundatie, responsabilitate admin sau privata vivi23ro vivi23ro Buna ziua, De o saptamana sunt inundat. De la scurgerea din bucataria vecinei de deasupra ,teava de scurgere merge prin tavanul meu (nu este la vedere, este ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei refuza reparatie coloana ciresel ciresel buna dimineata! o intrebare,va rog. Din cauza apei firbinti,teava de la scurgere din bucatarie,s a indoit,s a scurtat si apoi a iesit din imbinare ,fix de ... (vezi toată discuția)