avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta indemnizatie. Stiu ca se beneficiaza de aceasta indemnizatie dupa ce sunt efectuate cele 126 zile ( concediu sacina si lauzie) . Intrebarea mea este cand vor trebui depuse actele de sotul meu pentru indemnizatia de crestere copil si de cand sunt luate in calcul cele 12 luni ( data nasterii copilului sau data la care inceteaza cele 126 zile ) . In timpul celor 126 zile ( cat eu voi sta acasa ) va continua contractul de munca lui de munca ( va merge la servici ) sau va solicita suspendarea lui de la data nasterii copilului .
Cel mai recent răspuns: andreasuciu , utilizator 16:23, 25 August 2010
Daca veti naste copilul 2 in timpul cat sunteti in CIC 1, se va prelungi concediul pe care il aveti, cu aceeasi indemnizatie de acum, pana copilul 2 va implini 2 ani.
Daca veti naste copilul 2 dupa ce v-ati intors la serviciu veti beneficia de CIC 2 cu aplicarea formulei clasice de 85%.
Da, sunt obligati sa va pastreze postul timp de 4 ani.
pakos a scris:

Daca veti naste copilul 2 in timpul cat sunteti in CIC 1, se va prelungi concediul pe care il aveti, cu aceeasi indemnizatie de acum, pana copilul 2 va implini 2 ani.
Daca veti naste copilul 2 dupa ce v-ati intors la serviciu veti beneficia de CIC 2 cu aplicarea formulei clasice de 85%.
Da, sunt obligati sa va pastreze postul timp de 4 ani.

Multumesc tare mult de raspunsul prompt, si deci sigur nu trebuie un an lucrat intre cele doua CIC, ci se poate trece direct dintr-unul in altul? asta desigur daca bebe 2 se naste inainte de expirarea CIC1, ca altfel intorcandu-ma dupa 2 ani la serviciprobabil trebuie lucrate cateva luni sau cum?
Va citez din Normele Metodologice ale OUG 148/2005:
Art. 8. - (1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
2) În cazul în care situaţia prevăzută la alin. (1) se produce după data de 1 ianuarie 2009, se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil

In cazul 2, nu conteaza cat timp lucrati, sau daca intrati direct in concediu de maternitate (prenatal si lauzie). Se aplica: 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei ( in acest calcul se foloseste cuantumul indemnizatiei CIC, salarii, toate veniturile realizate anterior nasterii copilului in acest interval de timp)
Iata prevederea din OUG 148/2005:
Art. 1 (2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
..........
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
pakos, utilizator
2) În cazul în care situaţia prevăzută la alin. (1) se produce după data de 1 ianuarie 2009, se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil.
Din pacate tocmai asta e fraza ce nu o inteleg, deci as primi aceeasi suma de indemnizatie pt bebe2 cat pt bebe1 cu alte cuvinte 4 ani aceeasi suma, sau primesc doar primii 2 ani indemnizatie urmand ca apoi sa urmeze CIC2 neplatit?
Veti primi aceeasi indemnizatie, avand cuantumul stabilit pentru bebe 1, timp de 4 ani. "O singur indemnizatie" se refera la faptul ca chiar daca va aflati in CIC1 si nasteti copil 2, sa nu va ganditi ca veti primi doua indemnizatii in acelasi timp ( si pentru bebe 1 si pentru bebe 2) :)
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
pakos, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru al doilea copil luizaradu luizaradu Buna ziua! In momentul de fata ma aflu in concediu de maternitate, dar vroiam ca in decursul celor doi ani sa fac si cel de-al doilea copil (fara a ma mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al doilea copil georgiana stanciu georgiana stanciu buna ziua Am nevoie de o lamurire si de un sfat : am un copil de 1 an si 9 luni si sunt gravida in prima luna. Trebuie sa incep munca in luna iulie a acestui ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil nicoletacarutasu nicoletacarutasu Cum se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil in urmatoarea situatie: primul copil implineste varsta de 2 ani la data de 23 dec. 2010 iar cel de al ... (vezi toată discuția)