avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical dupa expirarea CM pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical dupa expirarea CM pe perioada determinata.

Un profesor suplinitor angajat pe perioada determinata pana la data de 31.08. prezinta la unitate concediu medical pe toata luna iulie, apoi in continuare si pe august, septembrie, octombrie, noiembrie , solicitand achitarea lor. Intentia d-lui este de a se pensiona pe caz de boala. Este corect ca acestea sa fie platite , bineinteles din Fondul de asigurari de sanatate, dupa ce contractul de munca i-a expirat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:19, 5 Iulie 2009
Imi cer scuze, aveti dreptate, nu mai era angajatul dvs. Mesajul scris la 19:44 de dvs. nu aveam cum sa-l citesc, mi-am imaginat ca situatia se intampla anul acesta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Parerea mea este aceasta:
Fiind o incetare de drept a CIM, se aplica prevederile urmatoare, din OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
Este corect ce va spuen @pakos.
Normal ar fi trebuit sa ii inectati contractul de munca la expirarea lui (aceasat inectare se afce de drept indiferent de existenta unui concediu medical), persoana si-ai fi depus medicalelel la CAS si apoi s-ar fi pensionat.

Dar, daca i s-au platit in continuare medicalele dupa data de expirare a contractului, acest lucru echivaleaza juridic cu o prelungire pe durata nedeterminata a contractului de munca....
Deci de la acel om nu mai puteti recupera sumele respective.
Nu mai puteti sa o sanctionait disciplinar nici pe persoana(secretara) care a fost vinovata de acest fapt pentru ca deja au trecut mai mult de 6 luni de la savarsirea faptei.
Se pot recupera cele sume ..... plata concediilor medicale dupa expirarea termenului pentru care a fost incheiat un c.i.m. nu este echivalenta cu modificarea duratei contractului in nedeterminata .
Eu consider ca din moment ce nu s-a incheiat un act aditional de prelungire a unui contract pe duarta determinata si relatia de munca a continuat dupa data de expirare de drept a cim, se considera ca exista un acord tacit de continuare pe durata nedeterminata.
Continuarea relatiei de munca este acceptata prin plata in continuare a concediului medical.
IN acest sens iau in considerare urmatorul text din Codul muncii:

Art. 16. - (1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Angajatorul persoană juridică, persoana fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, precum şi asociaţia familială au obligaţia de a încheia, în formă scrisă, contractul individual de muncă anterior începerii raporturilor de muncă.@
(2) În situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.

Alte discuții în legătură

Cim intrerupt sau nu? silvia99 silvia99 buna dimineata! daca un angajat are contract pe determinata intre 28.05 - 31.08.2011 si apoi act aditional prin care se stipuleaza trecerea pe perioada ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca VAJ VAJ un salariat,LM pensionat la limita de varsta in aug.2004 ridica de la Casa de Pensii ambele Decizii de Pensii.Refuza sa inmaneze societatii una dintre decizii ... (vezi toată discuția)
C.i.m. pe perioada determinata Vigilante Vigilante Buna ziua, As avea nevoie de ajutor in clarificarea unei situatii legate de CIM: Am fost angajat pe perioada determinata 3 luni (asa zisa perioada de ... (vezi toată discuția)