avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical in preaviz si pensionarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical in preaviz si pensionarea

Buna Ziua
Sunt bolnav si am handicap grad 1 grav.Daca societatea se desfinteaza in timp ce eu sunt in medical pt pensionare eu de unde mai iau salar, din ce se calculeaza (din salar sau din somaj)voi fi si eu disponibilizat sau figurez ca si angajat pana ies in pensie , pensia va fi afectata de medicalul acesta si unde vor fi actele mele dupa ce firma nu va mai fi ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:25, 5 Iulie 2009
Articolul citat nu distinge intre pensionarea pentru limita de varsta sau anticipata ori anticipata partial sau de indaliditate, chiar daca face referire la varsta standard si stagiu de cotizare.

Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform art.57 din Legea nr.19/2000 ... :)
Ok, poate e asa, dar problema e ca tot nu ai voie sa incetezi cim pana nu vine decizia de pensionare !

Or in aceasta perioada trebuie sa il treci la 4 ore pe zi, lucru care nu ii poate fi asigurat de societate (din motive obiective nu are cum sa-i asigure un post de 4 ore)

Ce fac atunci pana vine decizia?
Conditiile sunt cam aceleasi si in cazul pensionarii pentru limita de varsta, conform prevederilor legale, cat si in cazul pensionarii din motive de sanatate, conform acelorasi prevederi legale! In rest, poate sa fie facut un abuz de catre angajator asupra angajatului!
Chiar art.61 lit.e C.mun. prevede ca exista posibilitatea incetarii c.i.m. , in aceste conditii ... pana la comunicarea decizie de pensionare.

Motivul incetarii ar fi decizia de incadrare in grad de invaliditate ( salariatul indeplineste conditiile pentru iesirea la pensie pentru invaliditate).
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
@freelis

Imi pare rau ca nu mai sunteti online dar art. 61, lit. e) Codul muncii nu este aplicabil in cazul beneficiarului de pensie de invaliditate. :sorry:

Pensia de invaliditate nu are nicio legatura cu varsta standard de pensionare.
Numai pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata si pensia anticipata partiala au legatura cu varsta standard de pensionare.

Art. 57 din Legea nr. 19/2000 stabileste stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta asiguratului in momentul ivirii invaliditatii, nu in raport cu varsta standard.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)
Contract de munca carmenliv carmenliv in cazul in care un salariat este propus pentru pensionare - invaliditate gradul III (cu drept de munca 4 ore/zi), ce se intampla? - Este incetat ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate - nelamuriri angajator RSB RSB Va rog sa-mi raspuneti si mie la urmatoarea intrebare: Daca o persoana angajata are ultima zi de concediu medical in data de 09.05.2012, (are 365 zile conceiu ... (vezi toată discuția)