avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc-camin cu 2 scari - legalitate impunere plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc-camin cu 2 scari - legalitate impunere plata reparatii pentru ambele scari

Buna ziua,
este legal sa platesc reparatiile la ambele scari, intr-un bloc cu doua scari ce comunica intre ele, desi pe buletin figurez doar pe o scara ( normal), contractul e doar pe o scara iar impozitul il platesc la adresa de pe scara respectiva ????
Administratorul de la asociatia de proprietari ma obliga la acest lucru, altfel nu-mi incaseaza cheltuielile pe luna respectiva si daca aman plata mi se adauga penalitati mult si bine ...
Cu multumiri anticipate, astept raspuns
O zi placuta!
Nu administratorul face fondul de reparatii, ci proprietarii, asa ca n-are de ce sa-l reclame pe administrator.
awalentina: e asociatia de proprietari a blocului-camin, un bloc in care se intra pe doua scari dar in interior, toate cele 20 garsoniere de pe fiecare etaj comunica intre ele, un colidor lung de , nu stiu, 20m.
adriantot: nu prea inteleg : buletinul, contractul de cumparare si altele, nu sunt facute si ele dupa niste legi? cum sa nu conteze actele? doar la impozit conteaza? de cand o lista, facuta de un vecin ( cenzorul: tu locuiesti pe scara A, tu pe B, simplu, iar lista e sfanta pt administrator ) e mai presus de lege? adica fiecare poate sa-mi schimbe mie adresa dupa bunul plac, asa, pur si simplu? nu era normal si corect sa se consulte mai intai si copiile de buletin ale locatarilor, copii din Dosarul Locatarului pe care il avem? e ciudat :(
ynocentta: nu-i doar o scara de intrat in bloc, sunt doua, deci nu-i " comuna" decat, logic, doar pt. jumatatea blocului
elga50: pana acum, de 14 ani, am platit NUMAI pt prima scara, ( reparatii usa, interfon, geamuri sparte, zugraveli, becuri, etc) adica cea din buletin, dar nu am cum sa dovedesc asta ( exact asa mi-a spus si administratora) deoarece pe chitante nu se specifica detaliat ce reprezinta banii aia ( salubritate, apa, fond de rulment, curent scara sau mai stiu eu ce )iar pt. reparatiile extra, nu primim niciodata chitanta separat, cum cere legea. chitantele nu au macar stampila jos, la semnatura, au numele pe jumatate, adresa pe sfert, asa sunt completate. Pe o singura chitanta a scapat si mi-a trecut si scara.
280366: ai dreptate, e vorba de reparatiile usii de la intrare de la a doua scara, nu stiu de fond de raparatii, avem fond de rulment luna de luna 5lei/pers., suntem 80, deci 400 lei/ luna, in fericitul caz ca platesc toti :)

Multumesc frumos pt. raspunsuri,

Intre timp am mai vorbit cu alt administrator de bloc, am intrebat-o cum procedeaza ea legal in cazul asta si mi-a spus
1. ca actul bate lista ( unde lege nu-i tocmeala)
2. ca chitantele nu sunt completate asa cum cere legea: nume intreg, adresa intreaga si detaliat ce reprezinta banii
3. pt. fiecare lucrare trebuia data chitanta in care sa specifice ce reprezinta
4. e OBLIGATA de lege sa-mi incaseze banii pe intretinere cand vin sa platesc ( apropos, nici unul nu ati pomenit de asta si-s in ceata :( ) iar pt celelate cheltuieli ( reparatii, zugraveli) pe care nu vreau sa le platesc are dreptul, prin lege, sa ma dea in judecata.
5. In final, e obligata sa cheme cenzorul care a facut lista, presedintele de asociatie sa ne explice pe ce baza am fost repartizati pe scari si politia si asa trebuie sa se rezolve.

Multumesc in ca o data,
O zi racoroasa va doresc!
anarylia a scris:
.. un bloc in care se intra pe doua scari dar in interior, toate cele 20 garsoniere de pe fiecare etaj comunica intre ele, un colidor lung de , nu stiu, 20m.

Asa cum banuiam, folositi oricare dintre cele doua intrari, in functie de directia din care veniti pe trotuar spre bloc.
cum sa nu conteze actele? doar la impozit conteaza?

Ba da, actele conteaza si arata ca locuiti in acel bloc, scara, etaj, apartament. Dar sunteti singur proprietar numai pe apartamentul dumneavoastra din adresa, iar restul este in proprietate comun cu ceilalti vecini. Asa platiti in comun administratorul, cenzorul, reparatia subsolului, a terasei... si a usilor pe care intrati, pentru ca le aveti pe toate in propriaetatea comuna.
pt. reparatiile extra, nu primim niciodata chitanta separat, cum cere legea.chitantele nu au macar stampila jos

Nici o lege nu prevede erliberarea de chitante separate pentru reparatii. Iar din 2007 nu mai este obligatorie stampilarea chitantelor si facturilor.

Iar unele din cele spuse de un alt administrator pe care l-ati consultat, sunt pe langa subiect si nu au suport legal:
1. Nu are legatura actul de identitate cu repartizatrea cheltuielilor pe lista de plata. Fiecare persoana are un domiciului dar poate avea mai multe proprietati si trebuie sa plateasca pentru fiecare indiferent ce scrie in Cartea sa de identitate.
3. Asociatia elibereaza chitanta pentru cheltuielile de intretinere, reparatii, penalizari... pe aceeasi chitanta. O singura exceptie prevede legea: doar pentru fondul de rulment se elibereaza chitanta separat de celelalte.
4. Este interesul administratorului sa incaseze banii de la membrii asociatiei, cat vreti dumneavoastra, cati bani aveti, dar nu pentru ce vreti dumneavoastra. Debitele se sting in ordinea vechimii si nu cum vrea fiecare pentru ca si platile facute de asociatie catre furnizori sting obligatiile cele mai vechi si nu cum vrea asociatia.
5. Orice proprietar poate, in termen de 10 zile de la afisare, sa conteste suma afisata si poate solicita explicatii. Presedintele asociatiei este obligat sa rasounda in cel mult 7 zile. Si nu este nimeni obligat sa cheme cenzorul (si sunteti in eroare spunad ca cenzorul a intocmit lista), nimeni nu este obligat sa cheme politia; nu cred ca agentul de politie se pricepe la repartizarea cheltuielilor pe listele de plata si cu siguranta aceasta nu intra in atributiunile politistilor.


Impartirea cheltuielilor pe CPI pe fiecare scara in parte sau la comun pe mai multe scari nu este o decizie care sa fie luata de AG sau proprietari. De fapt nu este o decizie punct. Acest aspect nu se negociaza si nimeni nu are drept legal de a-l influenta.

Repartizarea cheltuielilor pe CPI se face exclusiv in functie CPI. Logic #-o. Toate aceste obligatii izvorasc din dreptul de proprietate. Uitati-va in acte: actul de proprietate, cartea funciara, intabulare. Daca exista o singura proprietate din care fac parte ambele scari, iar dvs aveti CPI din intreaga proprietate, atunci da, conform CPI aveti obligatii fata de partile comune din intreaga proprietate deci de pe ambele scari. Daca insa sunt 2 proprietati independente, fiecare cu partile lor comune si cu CPI separate, atunci nu aveti nici o obligatie fata de scara vecina.

1. Nu are nici o relevanta ca e o singura asociate pe ambele scari. Poate sa fie o asociate pe 30 de blocuri. Dar asta nu inseamna ca din comoditate orice cheltuiala p CPI trebuie pusa la "gramada" si distribuite la toti proprietarii

2. la fel si faptul ca exista holuri comune, sau mai stiu eu ce detalii tehnice.

3. La fel si faptul ca pana acum timp de 14 ani s-a facut in nu stiu ce mod. In majoritatea asociatiilor din tara, timp de foarte multi ani s-au intamplat lucuri incorecte. Asta nu inseamna ca trebuie sa se continue cu aceste nereguli. Ele trebuie corectate. chiar si dupa 14 ani.

In concluzie nu cautati raspunsul pe forum. Cautati raspunsul in acte. Sunt singurele care pot sa va dea un raspuns clar si indubitabil.


O zi buna.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
grandanat, utilizator
In acte nu se spune daca cota-parte indiviza este calculata pentru intreg condominiul sau numai pe scara unde locuieste. Asta la modul general.
Este destul de derutata si asa, utilizatoarea, iar dv. ati bagat-o si mai mult in ceata. O sa se uite-n actul de proprietate ca pisica-n calendar.

Exista blocuri de garsoniere, un condominiu unitar, ca sa zic asa, care are doua intrari. Pe indiferent care scara urci, poti ajunge la holul pe care se afla garsoniera ta.
Asa ca este foarte probabil ca aceste cheltuieli sa se repartizeze tuturor garsonierelor.

Preferinta de a intra pe o singura scara nu e deloc un factor de orientare in aceasta speta.

Eu am locuit in acest gen de blocuri si nu are cum sa se faca o departajare pe scari.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc salariile de la asociatia de proprietari, daca am cerere ca nu mai locuiesc la adresa respectiva? Danuta_aga Danuta_aga in luna aprilie am facut cerere sa fiu scoasa de la cheltuielile asociatiti de proprietati( apa, curent, salubritate), motivul a fost faptul ca ne-am mutat in ... (vezi toată discuția)
Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)