avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc-camin cu 2 scari - legalitate impunere plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc-camin cu 2 scari - legalitate impunere plata reparatii pentru ambele scari

Buna ziua,
este legal sa platesc reparatiile la ambele scari, intr-un bloc cu doua scari ce comunica intre ele, desi pe buletin figurez doar pe o scara ( normal), contractul e doar pe o scara iar impozitul il platesc la adresa de pe scara respectiva ????
Administratorul de la asociatia de proprietari ma obliga la acest lucru, altfel nu-mi incaseaza cheltuielile pe luna respectiva si daca aman plata mi se adauga penalitati mult si bine ...
Cu multumiri anticipate, astept raspuns
O zi placuta!
elga50 a scris:

In acte nu se spune daca cota-parte indiviza este calculata pentru intreg condominiul sau numai pe scara unde locuieste. Asta la modul general.


Complet gresit. La dobandirea unei proprietati este obligatoriu sa stii ce cumperi. Iar o proprietate cum e un apartament dintr-un condominiu, pe langa suprafata proprietatii indivituale, mai vine la pachet si cu o cota parte din suprafata comuna. In functie de acea CPI ai drepturi si obligatii. Inclusiv contributiile asupra proprietatii comune sau impozitul catre primarie.
Nu exista sa nu stii ce cumperi. Trebuie sa cumperi ceva bine definit. Cand se dobandeste o proprietate obligatoriu aceasta trebie sa fie definita in acte, adica intabularea din cartea funciara si documentatia cadastrala.

Ce spuneri dvs ca e modul general, este de fapt contrariul. Daca in unele zone din tara s-a intamplat ca la dobandirea proprietatii sa nu stii ce ai cumparat, asta e de fapt o abatare . Si nicidecum cazul general. Cazul general este exact ceea ce prevede legislatia.

Apropo, daca la dobandirea proprietatii nu s-a tinut cont de o astfel de documentatie asta nu inseamna ca ea nu exista. Cu siguranta la oficiul de cadastru trebuie sa existe o evidenta a proprietatii si descrierea acesteia.


Sunt fel si fel de acte de proprietate. In unele apare doar CPI procentual, in altele apare CPI ca si suprafata din suprafata totala. In altele nu apare deloc. Insa in afara de actul de proprietate mai exista documentatia cadastrala, cartea funciara, intabularea. etc. Proprietatea este bine conturata si definita. Nu putem sa facem abstractie de acte.


elga50 a scris:

Exista blocuri de garsoniere, un condominiu unitar, ca sa zic asa, care are doua intrari. Pe indiferent care scara urci, poti ajunge la holul pe care se afla garsoniera ta.
Asa ca este foarte probabil ca aceste cheltuieli sa se repartizeze tuturor garsonierelor.


Evident ca exista, insa daca sunt sau nu "unitare" asta o spun doar actele care definesc proprietate. Iar cuvantul probabil nu-si are loc. E tot ce incerc eu sa spun.

Trebuie verificate documentele pentru ca raspunsul se afla acolo. In rest chiar nu are rost sa mai despicam firul in patru si sa ne dam cu parerea.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
grandanat, utilizator
Si dv. v-ati dat cu parerea, nu? Oricine isi poate da cu parerea si nu cred ca detineti adevarul absolut.
Pe lumea asta sunt oameni si oameni, actele sunt intocmite in fel si chip si asta si spuneam, ca in actul de proprietate, plus altele pe langa el, se descrie proprietatea omului (inclusiv cota-parte indiviza) de catre un intocmitor, sa-i zic asa, ce-o fi el acolo.... . Pe a altui apartament de langa mine, actele sunt facute de altul cum a inteles si cum s-a priceput.
Nicio masuratoare nu seamana cu alta si toate au un grad de relativitate mai mare sau mai mic, dovada ca acea cota-parte indiviza e scrisa in procent sau in mp, Dumnezeu stie cum s-a facut operatia si de masurare si de impartire.

Am avut in mana actele a 90 de garsoniere, cand am infiintat asociatia de proprietari si erau atat de diferite ca te apuca durerea de cap. Si colac peste pupaza, la unele era bagat in suprafata utila si balconul, fara sa fi fost nicio modificare a garsonierei. Asa ca nu mai absolutizati dv. intocmirea actelor, ca e o mare harababura, tocmai pentru ca sunt intocmite de oameni diferiti cu mai multa sau mai putina pricepere.

Si, revenind la problema deschisa de utilizatoare, un asemenea bloc in care locuieste nu este impartit pe scari pentru ca nu exista o departajare clara intre tronsoane, adica nu exista tronsoane, ca sa fie mai clar spus.

multumesc frumos tuturor pt. raspunsuri

sincer, n-am inteles mare lucru - fara suparare!
toti ati abordat doar subiectul cu plata reparatiei, daca da sau ba dar celelalte probleme au ramas inca in ceata
da, s-a tinut cont pana acum de scari si se tine in continuare, nu platim reparatiile la comun, fiecare scara cu treaba ei, din cauza asta am eu probleme, ca am fost repartizata dupa ochi la alta scara, fara sa se tina cont de acte , sunt singura de la scara A repartizata acum la scara B . in urma cu 8 ani cand s-a infiintat asociatia, repartizarea pe scari s-a facut dupa acte, era alt administrator atunci.

vineri trebuie sa merg din nou ,deci m-ati ajuta foarte mult daca m-ati lamuri in urmatoarele lucruri :

1. Legea da voie administratorului sa ma oblige sau DOAR sa ma dea in judecata cand nu vreau a platesc o reparatie? ( m-a obligat sa platesc si reparatiile daca vreau sa-mi incaseze intretinerea)
2. Legea obliga administratorul sa incaseze cand vin sa platesc intretinerea sau ii da voie sa ma refuze cum s-a intamplat?
3. Legea ii da voie sa-mi refuze cererea pt. neplata pt lunile cand voi lipsi ? Ca mi-a refuzat-o cand i-am cerut nr de inregistrare sa fiu sigura ca n-am probleme in toamna cand ma intorc.

Ma intereseaza doar ce-i da voie egea , nu ce poate face dupa bunul plac, la urma urmei ii platesc si eu salariul si nu-mi convine sa-si bata joc de mine ( cand am intrebat-o ce face pt. mine, ca locatar, de cei 6 lei/luna pe care ii dau, mi-a raspuns: "6 lei? iti cumpar hartie igienica". chiar asa am ajuns? ).

multumesc frumos
o zi placuta va doresc!
1 si 2. Nu il obliga sa va oblige nimic. El trebuie sa va incaseze atat cat sunteti dispusa sa platiti, restul ramane in restanta care se poate penaliza daca depaseste perioada de gratie de 30 zile dupa data scadenta a listei respective si, in cele din urma, daca suma creste si devine importanta, va poate da si in judecata.
3. El trebuie sa va inregistreze orice solicitare scrisa si sa ii dea si curs in mod obiectiv, fara a se lasa influentat de incidentul cu dv.

Daca procedeaza dupa bunul plac, poate aveti in asociatie si un presedinte caruia ar trebui sa va adresati ca sa transeze aceste probleme.
@anarylia,
Atributiunile principale ale administratorului sunt prevazute in Legea 230/2007 si HG 1588/2007. Dar aceste atributiuni sunt adaptate concret la asociatia dumneavoastra de catre coimitetul executiv reprezentat de presedintele asociatiei. Acestea sunt cuprinse in contractul incheiat cu administratorul si in fisa postului administratorului.
Asadar daca ceva parea fi in neregula in activitatea administratorului, apelati la presedinte. Daca administratorul nu a respectat fisa postului si deciziile comitetului, presedintele va lua masuri.

1. Legea nu prevede ca administratorul poate obliga pe cineva sa plateasca o reparatie ori sa nu o plateasca. Administratorul are obligatiile lui iar proprietarul obligatiile lui legale. In judecata va poate da presedintele si nu administratorul.
2. Legea nu-l obliga pe administrator sa incaseze sau nu. Administratorul trebuie sa faca incasarile asa cum decide comitetul, tinand cont de regulamentul operatiunilor de casa, de legislatia in domeniu...
3. Legea nu spune ca administartoirul are voie sau nu are voie sa refuze cererea unui proprietar, pentru simpul motiv ca cererile se adreseaza presedintelui asociatiei si nu administrtaorului. Pentru perioada cat lipsiti din apartament, legea prevede ca trebuie solicitati in scris scoaterea de la cheltuielile de intretinere dar numai a cheltuielilor care se repartizeza pe numar de persoane, proprietarul fiind obligat sa suporte toate celelalte cheltuieli repartrizate de asociatie chiar daca nu locuieste nimeni in apartament.

Alte discuții în legătură

Trebuie sa platesc salariile de la asociatia de proprietari, daca am cerere ca nu mai locuiesc la adresa respectiva? Danuta_aga Danuta_aga in luna aprilie am facut cerere sa fiu scoasa de la cheltuielile asociatiti de proprietati( apa, curent, salubritate), motivul a fost faptul ca ne-am mutat in ... (vezi toată discuția)
Coloana apa calda/rece proprietate comuna sau nu ? bogdanro2005 bogdanro2005 Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta macar cu niste sfaturi. Sunt membru a unei asociatii de proprietari din bucuresti . Trebuie schimbata intreaga coloana de ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)