avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinerea unui imobil fara proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinerea unui imobil fara proprietar

Buna ziua! As vrea sa va intreb ce ar trebui sa fac sau la cine sa apelez in cazul in care am vazut un imobil si este fara proprietar? Are cateva geamuri sparte, este un apartament destul de veche, se afla in centrul orasului Oradea, dar are o priveliste superba si as vrea sa il obtin.
Cel mai recent răspuns: SzaboGreta , utilizator 20:01, 18 Iulie 2015
Și iată-ne că am rezolvat printr-o scurtă ședință de brainstorming o acută problemă, fără critici și fără contradicții
trandafir2 a scris:

Legal, eu nu am identificat vreo posibilitate, dat fiind ca nu puteti dovedi interesul legitim pentru a solicita aceasta informatie, fapt pentru care nimeni nu o sa v-o puna la dispozitie (nici cartea funciara, nici primaria, nici fiscul).


Interes legitim?
Simpla intenție de a dobândi un anumit imobil, oricare ar fi acesta, justifică un interes legitim.

Cartea funciară este un registru de publicitate imobiliară public, care are exact această menire.

Faptul că funcționarii de acolo se cred stat în stat e o altă poveste.

Potrivit legii, oricine poate cere și obține infirmații despre proprietari, sarcini sau notările din orice imobil înscris în CF.

PS:
Apropos de interes legitim:

Art. 883 Cod civil - Cercetarea cărţii funciare
(1) Orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.
(2) La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă.
(3) Nimeni nu va putea invoca faptul că nu a avut cunoştinţă de existenţa vreunei înscrieri efectuate în cartea funciară sau, după caz, a unei cereri de înscriere înregistrate la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară.


:D

Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2015
Patrick_, utilizator
Pentru Patrick- este adevărat că oricine are dreptul să consulte CF inclusiv să solicite copii .dar despre cine, despre ce se vor solicita și cerceta CF. Forumista știe doar că îi place o casă , dar nu știe a cui este și acest lucru nu poate , din motive obiective, să-i spună nici OCPI, nici fiscul, nici primăria.
SzaboGreta a scris:

Buna ziua! As vrea sa va intreb ce ar trebui sa fac sau la cine sa apelez in cazul in care am vazut un imobil si este fara proprietar? Are cateva geamuri sparte, este un apartament destul de veche, se afla in centrul orasului Oradea, dar are o priveliste superba si as vrea sa il obtin.


Bunurile fara stapan apartin statului.
Deci, nu se poate spune ca nu exista proprietar.
Verificati cine este proprietarul.
Exista oameni care pot afla situatia juridica a imobilului.
liamic43 a scris:

Forumista știe doar că îi place o casă , dar nu știe a cui este și acest lucru nu poate , din motive obiective, să-i spună nici OCPI, nici fiscul, nici primăria.


Art. 19 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobilire
(1) Cartea funciară este alcătuită din titlu, indicând numărul ei şi numele localităţii în care este situat imobilul, precum şi din trei părţi:

A. Partea I, referitoare la descrierea imobilelor, care va cuprinde:
a) numărul de ordine şi cel cadastral al imobilului;
b) suprafaţa imobilului, destinaţia, categoriile de folosinţă şi, după caz, construcţiile;
c) planul imobilului cu vecinătăţile, descrierea imobilului şi inventarul de coordonate al amplasamentului, pentru fiecare imobil în parte, constituie anexa la partea I, întocmită conform regulamentului aprobat prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale.

B. Partea a II-a, referitoare la înscrierile privind dreptul de proprietate, care cuprinde:
a) numele proprietarului;
b) actul sau faptul juridic care constituie titlul dreptului de proprietate, precum şi menţionarea înscrisului pe care se întemeiază acest drept;
c) strămutările proprietăţii;
d) servituţile constituite în folosul imobilului;
e) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum şi acţiunile privitoare la proprietate;
f) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face în titlu, în partea I sau a II-a a cărţii funciare, cu privire la înscrierile făcute.

C. Partea a III-a, referitoare la înscrierile privind dezmembrămintele dreptului de proprietate şi sarcini, care va cuprinde:
a) dreptul de superficie, uzufruct, uz, folosinţă, abitaţie, servituţile în sarcina fondului aservit, ipoteca şi privilegiile imobiliare, precum şi locaţiunea şi cesiunea de venituri pe timp mai mare de 3 ani;
b) faptele juridice, drepturile personale sau alte raporturi juridice, precum şi acţiunile privitoare la drepturile reale înscrise în această parte;
c) sechestrul, urmărirea imobilului sau a veniturilor sale;
d) orice modificări, îndreptări sau însemnări ce s-ar face cu privire la înscrierile făcute în această parte.

(2) Datele din cartea funciară pot fi redate şi arhivate şi sub formă de înregistrări pe microfilme şi pe suporturi accesibile echipamentelor de prelucrare automată a datelor. Acestea au aceleaşi efecte juridice şi forţă probatoare echivalentă cu înscrisurile în baza cărora au fost redate.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Inscrierea in cf nu este constitutiva de drepturi Irina S. Irina S. Ma ajutati va rog, sa gasesc in L:7/96 articolul din care sa reiasa ca inscrierea in CF nu este constituitva de drepturi? Multumesc. (vezi toată discuția)
Extras c.f. stefan pop stefan pop buna ziua,va rog daca poate cineva sa explice in ce categorie de acte se poate incadra un extras cf.emis in 1992 de notariatul de stat,are stampila ... (vezi toată discuția)
Infintare sc cu acte false anabela33 anabela33 s-a infintat o firma care si-a stabilit drept sediu social o proprietate in indiviziune. La dosarul intocmit in vederea inscrierii ca sc , s-a depus un extras ... (vezi toată discuția)