avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute

Vecinul meu si-a achizitionat un teren fara drum de acces.A apelat la mine si am vrut sa-l ajut cu accesul pe terenul meu sub diferite forme:achizitie a portiunii de teren,schimb de terenuri etc. La inceput a fost cooperant dar, ulterior m-a actionat in instanta pt.drept de servitute.In 2012 instanta a hotarat definitiv si irevocabil dreptul la servitute a acestuia cu plata unei despagubiri anuale(aprox.500lei). Vecinul timp de 2ani nu a binevoit sa uziteze de acest drept dat de instanta fara a plati vreo despagubire!!! Rugamintea mea este ce pot sa intreprind pt. a-mi recupera banii investiti obligat:expert topo,onorariu avocat,zilele de munca pierdute in instanta etc.Doresc de asemenea ca si terenul sa nu mai fie notificat in C.F. Va multumesc anticipat.
















Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 08:41, 22 Iulie 2015
APITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 617
Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.



Sunt întru totul de acord că absolut oricine are dreptul de a ajunge la drumul public. Dar de cele mai multe ori, acest drept este prost înțeles, se abuzează de el și toleranța devine obligație, contrar art. 1864, deoarece respectivul , va înțelege că are dreptul să-ți treacă și prin casă, că nu-i așa, are drept de trecere pe unde vrea.
Se pare ca legea asta superba ii da dreptul vecinului sa faca cam ce vrea cu terenul meu fara alte conditii stipulate in hotarare judecatoreasca(despagubire)!!!! Sa fie oare tara tuturor posibilitatilor?????
Exista prevederi legale care-l impiedica pe beneficiarul dreptului de trecere sa abuzeze de acest drept si anume,art.617(2) Noul Cod Civil.Termenul in care va puteti recupera atat despagubirea acordata de instanta cat si orice alte sume(onorariu avocat,onorariu expert) este de 3 ani de la data hotararii definitive.
Până la prevederile legale te mănâncă câinii(cacofonia nu-mi aparține, face parte din proverb).Spun acest lucru din fapte pățite,și trăite în sensul că toleranța s-a transformat în obligație, a fost grevată proprietatea în lipsa oricărui acord, după cum a dorit vecinul care avea dreptul de a se încadra în art. 616 Cod civil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de servitute stefania75 stefania75 In cazul in care o persoana are drept de servitute cu hotarare pe terenul meu, poate sa-si faca drum de acces pe baza acesteia? Mentionez ca in acea hotarare ... (vezi toată discuția)
Blocare acces proprietate beaugdanel beaugdanel Buna tuturor! Am si eu o intrebare: este posibil ca proprietarul unui teren vecin terenului meu(cel hasurat din poza atasata este terenul meu) sa imi blocheze ... (vezi toată discuția)
Sunt dat in judecata pentru a da un drum de servitute pe terenul meu proprietate privata cristi 1980 cristi 1980 am si eu o intrebare :tata a fost dat in judecata pentru a da un drum de servitute unui alt vecin care nu are intrare la terenul sau .tin sa mentionez ca tata ... (vezi toată discuția)