avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere

Buna-ziua,
Contractul incheiat prevede "Prezentul contract încetează la cererea uneia dintre părţi pentru neexecutarea obligaţiilor de către cealaltă parte"
In cazul in care prestatorul nu si-a executat obligatia mai mult de 30 zile fata de data negociata, ii formulezc o notificare prin care ii pun in vedere incetarea contractului conform clauzei susmentionate. Acesta clauza are valoarea unei denuntari unilaterale?
Mai terbuie formulata actiune in rezilierea contractului?
Va multumesc.
Doamnelor, Domnilor
Pana la urma in afara notificarii prestatorului, eventual a acordarii unui termen de gratie, mai este necesara actiunea in reziliere sau clauza mentionata anterior poate fi samimilata unui pact comisoriu sau denuntarii unilaterale.
Din punctul meu de vedere , contractul inceteaza de drept , dupa cum s-a precizat si in mesajele anterioare.
aartist a scris:

Doamnelor, Domnilor
Pana la urma in afara notificarii prestatorului, eventual a acordarii unui termen de gratie, mai este necesara actiunea in reziliere sau clauza mentionata anterior poate fi samimilata unui pact comisoriu sau denuntarii unilaterale.


Sfatul meu este sa nu tineti seama de mesajele anterioare. Nu au legatura cu realitatea juridica.
Clauzele contractuale exprese prin care părţile prevăd rezilierea contractului pentru neexecutarea obligaţiilor uneia din ele se numesc pacte comisorii.
După modul în care sunt redactate, respectiv intensitatea cu care produc efectele rrezilierii, pactele comisorii sunt de patru tipuri:
• Pactul comisoriu de gradul I este clauza contractuală prin care părţile prevăd că, în cazul în care una dintre ele nu execută prestaţiile ce le datorează, contractul se desfiinţează; ESTE CAZUL DUMNEAVOASTRA[/b
• Pactul comisoriu de gradul II este clauza prin care părţile convin că în cazul în care o parte nu-şi execută obligaţiile, cealaltă parte este în drept să considere contractul ca desfiinţat. Instanţa sesizată de partea care nu şi-a executat obligaţia va putea totuşi să constate că, deşi obligaţia nu a fost îndeplinită la termen totuşi ea a fost executată înainte de a fi avut loc declaraţia de rezoluţiune. Astfel, instanţa nu poate acorda un termen de graţie, dar va putea să constate că rezoluţiunea nu a avut loc;
• Pactul comisoriu de gradul III constă în clauza prin care se prevede că, în cazul în care una dintre părţi nu îşi va executa obligaţiile sale, contractul se consideră rezolvit de plin drept. Aceasta înseamnă că instanţa de judecată nu este îndreptăţită să acorde termen de graţie şi să se pronunţe referitor la oportunitatea rezoluţiunii contractului.
• Pactul comisoriu de gradul IV este acea clauză contractuală prin care părţile prevăd că, în cazul neexecutării obligaţiei, contractul se consideră desfiinţat de drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără intervenţia instanţei de judecată. O asemenea stipulaţie are drept efect desfiinţarea necondiţionată a contractului, de îndată ce a expirat termenul de executare, fără ca obligaţia să fi fost adusă la îndeplinire.

Pentru a rezilia contractul trebuie sa il puneti in intarziere pe debitor, prin notificare, apoi sa il actionati in instanta. Acel contract nu inceta de drept fara punere in intarziere si fara interventia instantei decat daca aveati inserat in contract un pact comisoriu de rang IV.
aartist a scris:

Contractul incheiat prevede "Prezentul contract încetează la cererea uneia dintre părţi pentru neexecutarea obligaţiilor de către cealaltă parte"


Cu o asemenea clauza (atat de "bine" pusa acolo incat, dupa parerea mea, ori ca era scrisa ori ca nu era, tot aia e) nu poate fi evitata rezilierea judiciara.
Clauza nu face decat sa repete (cu alte vorbe) dispozitiile ce se gasesc in art. 1020 -1021 c. civ. (adica face tot atata "bine" cat ar fi facut si daca n-ar fi existat scrisa acolo). Asa fiind, va trebui sa se dea curs tuturor regulilor prevazute pentru rezolutiunea/rezilierea judiciara, cu posibilitatile de apreciere recunoscute instantei (cine vreti sa constate neexecutarea obligatiilor? - uite eu zic ca s-au executat, ma credeti pe cuvant?).

A! considerentele de mai sus nu exclud ...fraierul care cade in plasa. E posibil ca cealalta parte sa creada ca simpla notificare e suficienta pentru a opera rezilierea. Mersul ...la cacialma se mai practica, si in drept, nu numai la poker. Dar nu e bine sa ne bazam 100% pe faptul ca celalalt s-ar putea sa fie chiar atat de fraier pe cat vrem noi sa credem.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
romascanu, moderator
In primul rind trebuie notificat debitorul cu privire la neexecutarea obligatiei scadente si apoi cu privire la incetarea contractului, Cu toate aestea este nevoie si de interventia instantei prin care se veti cere sa se constate reziliat contractul respectiv.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)