avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren pe chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren pe chitanta de mana

Buna ziua !

In anul 2007 tatal meu a vandut 3 ha teren arabil pe chitanta de mana , la scurt timp a decedat , nu s-au facut acte la notar , cumparatorul i-a luat si Titlul de Proprietate . Nu am facut succesiunea .
In anul 2010 cumparatorul m-a chemat in instanta pentru autentificare act ( chitanta de mana ) .
In prezent dosarul figureaza la Judecatorie ca "perimat" incepand cu 25.02.2014 .
Din anul 2007cumparatorul se foloseste de terenul respectiv , iar pe mine ma someaza Primaria sa platesc impozitul .
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu un dosar perimat ?
Cum ar trebui sa procedez pentru a limpezi situatia .

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 22:00, 20 Iulie 2015
Buna ziua,

dosarul perimat este un dosar care s-a desfiintat, care nu a produs niciun efect. Situatia juridica a terenului este cea care trebuie sa va preocupe. Terenul nu a trecut de la tatal dvs in proprietatea "cumparatorului" intrucat nu s-a respectat formalitatea actului autentic - vanzarea se putea face numai la notar.
Daca va veti dezbate succesiunea si obtineti certificat de mostenitor atunci dvs sunteti proprietarul terenului. Ulterior, ramane sa decideti cum veti proceda - veti merge la notar cu "cumparatorul" pentru perfectarea actelor sau veti decide sa reintrati in posesia terenului.
Consider ca in acest moment 'cumparatorul' nu mai poate obtine un drept de proprietate prin introducerea unei actiuni la instanta si el depinde de modul in care dvs decideti sa actionati.
Cum obtin Titlul de Proprietate original , luat de "cumparator" , fara de care nu pot sa fac succesiunea ?
Ce pretentii poate avea in legatura cu banii pe care " i-a dat " tatalui meu ?
Multumesc !
In ce priveste suma de bani platita drept pret, evident ca va dori sa ii primeasca inapoi eventual si dobanda legala. Legal vorbind, ati putea sa refuzati plata acestei sume de bani fara ca el sa va poata obliga la plata ei.
Titlul de proprietate probabil ca nu va fi restituit de buna voie. In acest caz, la notariat veti solicita eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor iar in baza acestuia fie il veti actiona in judecata pe cumparator pentru restituirea inscrisului fie veti solicita eliberarea unui duplicat.
Sa presupunem ca reusesc sa fac succesiunea , "cumparatorul" ma poate actiona in judecata cu pretentii la teren sau la banii pe care pretinde ca i-a dat tatalui meu ?
In acesti 8 ani s-a folosit de teren , a luat si subventia de la APIA .
N-as vrea sa maresc paguba .
Una este sa actionezi in instanta pe cineva si alta este sa si castigi. Cumparatorul are dreptul sa va dea in judecata dar nu va avea castig de cauza nici intr-o actiune in care va va cere banii inapoi si nici intr-o actiune in care sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare. Aceste actiuni sunt prescrise si se vor respinge de catre instanta.

Alte discuții în legătură

De cate ori pot fi dat in judecata ? Faulkner Faulkner Buna ziua ! In anul 2007 tatal meu a vandut 3 ha teren arabil pe chitanta de mana , la scurt timp a decedat , nu s-au facut acte la notar , cumparatorul i-a ... (vezi toată discuția)
Recuperare titlu de proprietate Faulkner Faulkner Buna ziua ! In anul 2007 tatal meu a vandut 3 ha teren arabil pe chitanta de mana , la scurt timp a decedat , nu s-au facut acte la notar , ... (vezi toată discuția)
Mostenire - proces cozzmyn cozzmyn Buna ziua, Tatal meu care a decedat acum 10 ani a detinut impreuna cu fratele sau un teren, existand titlu de proprietate pe numele celor doi. Dupa moartea ... (vezi toată discuția)