De ani de zile ma confrunt saptamanal cu aceasta problema, gasesc masini parcate in poarta garajului si sunt nevoit sa astept (in unele cazuri si mai mult de 1 ora) pana vine persoana respectiva sa-si mute masina. Nu au nici macar bunul simt sa-si lase un numar de telefon in geam.
Pana acum aveam solutia cu ridicarea, care mai nou nu mai este legala. Sunam la politia locala, cei de la politia locala constatau, chemau politia rutiera, filmau masina, dupa care venea masina de la ridicari. Toata treaba asta dura peste 45minute din momentul sesizarii (deci oricum stricam tot programul) dar macar puteam sa ies cu masina din garaj !
Ce solutie legala am impotriva acestor persoane ? Pot sa ii dau in judecata in baza constatarii politiei locale sau rutiere ?
Poarta garajului este mare, curata, cu 2 semne mari "nu parcati, garaj", pe peretele de langa poarta chiar facusem rost de o placuta albastra cu art. din lege si cu semnul de ridicare auto. Cu alte cuvinte nu exista nici un dubiu cum ca poarta nu este folosita sau ca tin muraturi in garaj...
M-am saturat pana peste cap de nesimtirea asta a unora, eu tin masinile in garaj, astfel sunt mai multe locuri de parcare pe strada iar cand vreau sa ies ajung la mila altora pe dreptul meu.
La mine, situatia este mai ciudata. De 30 de ani imi parchez masina intre doua cai de acces la respectivele garaje. De curand (de cca.6 luni) proprietarii garajelor permit altor persoane sa-si parcheze masinile in fata intrarii garajelor, blocandu-mi iesirea masinii mele. Ambii proprietari de garaje sunt de rea credinta. Unul din ei mi-au raspuns obraznic : "daca nu-ti convine, cumpara-ti garaj ! ". Exista vreo solutie ?
Politia locala poate sa ridice masinile stationate neregulamentar in baza art. 7 li. h din Legea 155/2010. Interdictia de ridicare a masinilor a intervenit pt. Politia rutiera, deoarece in Codul rutier se prevede ca Politia rutiera poate sa dispuna riricarea masinilor stationate neregulamentar si ca aceasta ridicare se va face in baza Regulamentului de aplicare a Codului rutier, dar in Regulamentul de aplicare nu s-a mai prevazut asa ceva. Ca atare, consiliile locale ale primariilor au prevazut ridicarea autovehiculelor dar Curtea constitutionala (sau ICCJ) au constatat ca asa ceva e neconstitutional. Ca atare, Politia locala a ramas in continuare sa fie competenta sa dispuna ridicarea autovehiculelor.
La mine blocarea o face aceeasi persoana care nici macar nu pleaca de langa masini, le pozitioneaza in dreptul garajului meu si le repara sau le cosmetizeaza. Atunci cand am nevoie sa parchez masina si gasesc accesul blocat, nu il elibereaza imediat, ca sa ma sfideze. Nu pot chema politia pentru ca pana ajung isi muta masina si dispare din zona. Am facut poze, filmari si am si martori. Am fost la sectie unde m-au pus sa scriu povestea si mi-au recomandat sa sun la locala daca se mai intampla ("ca au mai multe masini si ajung mai repede"). Mi-e teama ca daca-i chem si omul dispare, tot eu primesc amenda ca am "deranjat" politia.
Deci in cazul meu, varianta cu ridicarea nu e optiune. Asa cum vad eu lucrurile, ca urmare a hartiei pe care am lasat-o la politie (nu stiu cum sa-i zic, cerere, plangere?) un agent ar trebui sa ma contacteze (asa mi-au spus, ca ma suna, si au trecut peste 2 saptamani), sa afle mai multe detalii de la mine (n-am depus pozele la politie, am mentionat doar ca le detin), sa verifice la administratia blocului ce-i cu omul ala (chirias la garajul vecin), eventual sa discute cu proprietarul garajului si chiar cu cel care blocheaza (nu e greu de gasit, locuieste in blocul vecin). Putin imi pasa daca ii da amenda sau nu, important e sa inteleaga ca nu se poate comporta ca si cum panta din fata garajului meu e proprietatea lui.
Inteleg ca pentru politie nu e o problema grava, nici urgenta, dar eu ce-as putea face ca sa-mi apar drepturile? Sa m-apuc sa umblu prin tribunale, cum s-a gandit initiatorul topicului? Mai bine vand si grabesc procesul de emigrare. Dar zau ca am un gust tare amar despre tara asta in care oricine iti poate calca drepturile in picioare si nimeni nu intervine, nici macar cei care ar trebui sa-ti apere aceste drepturi.
Pilu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
QEO - Faceti de fiecare data cand parcheaza in fata garajului dv. plangere la Politie (faceti prima data una ca model orientativ apoi schimbati numai data si ora) si atasati cate o poza din care sa se vada nr. de inmatriculare, data si ora. Mergeti linistit la registratura la Politie cu 2 exemplare din plangere din care 1 ex. sa ramana la dv. cu nr. de inregistrare. Dupa ce o sa ia cateva amenzi si o sa vada ca i se aduna si punctele de penalizare, riscand sa ramana si fara permis, o sa-i mai dispara din aroganta. Parerea mea.
Faceti o adresa catre primarie (administratorul drumului public) in care sa intrebati daca reparatiile repetate sunt permise pe domeniul public (poze atasate) ,cosmetizarea repetata pe domeniul public este permisa . Eventual si la ANAF deoarece acestea sunt activitati lucrative - daca pretinde ca toate masinile sunt ale lui ,trebuie sa dovedeasca asta (poze cu cat mai multe masini in lucru).
Imaginea proprie a persoanei e proprietatea acelei persoane si legal nu poate fi folosita fara acordul acesteia decat in cazul unor abateri de la lege .
La furnizorul de apa/canal daca este permisa folosirea apei de la robinet pt spalarea autoturismelor si deversarea apei utilizate in acest fel la canal ( exemplificat prin poze cu masina care se scurge de apa).
La politie trebuie insistat , problemele nu sunt ale lor ,sunt a cetatenilor iar salariul e platit dupa ore lucrate .