Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar:
a. in fata primei instante si in caile de atac;
b. numai daca nu au un reprezentant legal;
c. in fata primei instante si in apel.
a) corect - in baza deciziei ccr din 2014
b) gresit - sintagma limitativa "numai daca" nu are ce cauta acolo
c) corect - in baza normei din cpc - reprezentarea conventionala
Grila e din cartea lui Chis , iar baremul este doar varianta c. La fel , nu pot sa-mi dau seama de ce varianta a) este data ca fiind gresita, cartea fiind din 2015 ,deci dupa decizia CCR din septembrie 2014.
Cat despre varianta c) eu nu as bifa-o ca fiind corecta deoarece contine o enumerare limitativa(prima instanta si apel), din care rezulta ca in recurs partea nu ar putea sa fie reprezentata de un mandatar neavocat.
Asadar, baremul pe care il consider corect ar fi : doar varianta a).
Cred ca Chis are dreptate, iar noi doi am gresit, pentru ca raspunsul a) se refera la "caile de atac", deci la toate caile de atac, nu numai la recurs; iar noi am considerat ca decizia ccr care acopera de fapt numai recursul, s-ar aplica si la celelalte cai de atac, interpretare evident eronata, astfel incat raspunsul a) este gresit, fapt pentru care singurul raspuns valabil ramane c) asa cum a considerat si autoarea.
Cat priveste "enumerarea limitativa" pe care tu o consideri a fi la c), presupun ca este neutralizata de sintagma "pot fi" din enuntul grilei (zic si eu).
Citez din Boroi:"In egala masura, desi decizia CCR nu se refera in mod expres si la aceste cai extraordinare de atac, trebuie concluzionat ca reprezentarea prin avocat nu mai este obligatorie nici in ceea ce priveste REVIZUIREA si CONTESTATIA IN ANULAE, atunci cand aceste cai de atac extraordinare sunt exercitate impotriva unei hotarari definitive date de o instanta de recurs, aceasta solutie rezultand in coroborarea dispozitiilor alin, (3) si (4) ale art. 83 C.proc.civ." .
Cat despre varianta c) eu cred ca aceasta nu include si celelalte cai de atac , asa cum include varianta a).O varianta incompleta este una gresita.
Admitere barou 2014
manuelle
Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)