avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2016
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2016

Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Deacon, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen9 , utilizator 10:13, 31 Iulie 2016
Multumesc!
În procesul civil au calitatea de părţi:

a. persoanele între care s-a legat raportul juridic dedus judecăţii şi care participa la judecată în această calitate;

b. persoanele sau organele cărora -fără a fi implicate în raportul de drept material litigios- legea le recunoaşte în mod expres posibilitatea să exercite acţiunea;

c. reprezentanţii legali sau convenţionali care stau în proces în locul persoanelor între care s-a legat raportul juridic dedus judecăţii.
PasatGeorge a scris:

În procesul civil au calitatea de părţi:

a. persoanele între care s-a legat raportul juridic dedus judecăţii şi care participa la judecată în această calitate;

b. persoanele sau organele cărora -fără a fi implicate în raportul de drept material litigios- legea le recunoaşte în mod expres posibilitatea să exercite acţiunea;

c. reprezentanţii legali sau convenţionali care stau în proces în locul persoanelor între care s-a legat raportul juridic dedus judecăţii.

a) Corect - sunt reclamantul si paratul, parti in procesul civil
b) Gresit (as spune) - desi legea le recunoaste posibilitatea, nu pot deveni parti decat dupa admiterea in principiu a cererii
c) Gresit - reprezentantii sunt participanti in proces, nu parti in proces
Grila este din cartea dlui Voineag, iar ca variante corecte de raspuns sunt indicate variantele a. si b. .Ofera si o explicatie, si anume faptul ca varianta b. se refera la cazurile in care legea confera legitimare procesuala activa si altor persoane care, fără a justifica un interes personal, acţionează pentru apărarea drepturilor ori intereselor legitime ale unor persoane aflate în situaţii speciale sau, după caz, în scopul ocrotirii unui interes de grup ori general. Este si cazul procurorului caruia i se recunoaste calitatea procesuala activa, deci pozitia procesuala de reclamant-parte in proces- atunci cand porneste actiunea civila pentru apararea drepturilor şi intereselor legitime ale minorilor, ale persoanelor puse sub interdicţie şi ale dispăruţilor, precum şi în alte cazuri expres prevăzute de lege.

In ceea ce ma priveste consider ca varianta b. este gresita deoarece chiar daca legea recunoaste legitimarea procesuala activa a unor persoane care pot introduce actiuni civile in interesul altor persoane, acestea nu devin parti in proces . Notiunea de "parti in procesul civil" desemneaza persoanele fizice sau juridice care au un litigiu cu privire la un drept subiectiv civil dedus judecatii sau la o situatie juridica pentru a carei realizare calea judecatii este obligatorie si asupra carora se rasfrang efectele hotararii judecatoresti ce urmeaza a se pronunta ori care a fost pronuntata.Mai mult decat atat , art. 55 NCPC prevede faptul ca sunt părţi reclamantul şi pârâtul, precum şi, în condiţiile legii, terţele persoane care intervin voluntar sau forţat în proces.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2015
PasatGeorge, utilizator
Da, la o prima citire a raspunsului tau am fost inclinat sa ii dau dreptate autorului (Voineag), insa din interpretarea sistematica a art.55 si art.92,93 ncpc, inclin sa fiu de acord cu tine din mai multe motive, intre care si exprimarea de la art.92
"procurorul poate porni orice actiune civila ...", insa calitatea de reclamant (si parte) o are titularul dreptului subiectiv (care se poate "prevala de dispozitiile art.406, 408, ...")

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm carmensilvia carmensilvia buna! poate cineva sa imi recomande niste carti, tratate, manuale din care sa invat pt admiterea la INM?? de exemplu pt contracte, succesiuni nu exista nimic ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)