avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2016
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2016

Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Deacon, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen9 , utilizator 10:13, 31 Iulie 2016
PasatGeorge a scris:

Instanta de judecata poate institui curatela in situatia in care:

a) exista urgenta in solutionarea litigiului si persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal;

b) exista conflict de interese intre reprezentantul legal si cel reprezentat;

c) o entitate fara personalitate juridica, constituita in conditiile legii, avand calitatea de reclamant sau parat in cauza, nu are reprezentant.

a) Gresit - caci, doar la la cererea părţii interesate, instanţa, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. (art.58)

b) Corect - [...] instanţa va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal şi cel reprezentat (art.58)

c) Corect - [...] când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 56 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant (art.58)
Contractul de renta viagera se deosebeste de contractul de intretinere prin aceea ca:
a) renta viagera este in toate cazurile urmaribila, in timp de intretinerea poate fi urmaribila doar in anumite cazuri, expres prevazute in lege
b) intretinerea, de regula, nu poate fi transmisa altei persoane, pe cand renta viagera poate fi transmisa doar mostenitorilor legali
c) debirentierul are obligatia de a plati sume de bani sau alte bunuri fungibile, iar debitorul intretinerii trebuie sa presteze intretinerea in natura.

Argumentati raspunsurile !
trandafir2 a scris:

PasatGeorge a scris:

Instanta de judecata poate institui curatela in situatia in care:

a) exista urgenta in solutionarea litigiului si persoana fizica lipsita de capacitatea de exercitiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal;

b) exista conflict de interese intre reprezentantul legal si cel reprezentat;

c) o entitate fara personalitate juridica, constituita in conditiile legii, avand calitatea de reclamant sau parat in cauza, nu are reprezentant.

a) Gresit - caci, doar la la cererea părţii interesate, instanţa, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. (art.58)

b) Corect - [...] instanţa va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal şi cel reprezentat (art.58)

c) Corect - [...] când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 56 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant (art.58)

Baremul este : a si b
Pusesem grila deoarece nu intelegeam de ce nu este si varianta c) corecta insa dupa ce am deschis codul de procedura civila mi-am dat seama. Astfel instanta de judecata poate institui curatela speciala doar atunci cand o entitate fara personalitate juridica, constituita conform legii, sta in judecata doar ca PARATA. In cazul in care o astfel de entitate are calitatea de reclamant nu exista posibilitate instituirii curatelei speciale.

Referitor la faptul ca tu ai luat varianta a) ca fiind gresita, din cauza faptului ca doar la cererea părţii interesate, instanţa, va numi un curator special, atat timp cat grila nu distinge intre numirea curatelei speciale din oficiu sau la cerere, nici noi nu trebuie sa distingem.
PasatGeorge a scris:

Referitor la faptul ca tu ai luat varianta a) ca fiind gresita, din cauza faptului ca doar la cererea părţii interesate, instanţa, va numi un curator special, atat timp cat grila nu distinge intre numirea curatelei speciale din oficiu sau la cerere, nici noi nu trebuie sa distingem.

Ai dreptate, varianta c) am gresit-o din start fara sa apreciez ca legea se refera doar la parat, iar la varianta a) raspunsul l-am dat tinand cont doar de prima teza din art.58 (1).
In cauzele in care nu s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale, judecatorul de camera preliminara poate dispune prin incheiere definitiva:
a) admite plangerea, confirma solutia atacata si trimite motivat cauza la procuror pentru a completa urmarirea penala
b) respinge plangerea, ca nefondata, mentinand solutia din ordonanta atacata ori pe cea din rechizitoriu, dupa caz
c) admite plangerea, confirma solutia atacata si nu trimite cauza la procuror pentru a incepe urmarirea penala

Argumentati raspunsurile !

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm carmensilvia carmensilvia buna! poate cineva sa imi recomande niste carti, tratate, manuale din care sa invat pt admiterea la INM?? de exemplu pt contracte, succesiuni nu exista nimic ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)