avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2016
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2016

Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se pregatesc pentru , poate cel mai greu concurs de admitere din Romania. Ma voi numara si eu printre ei , asa ca o sa urmaresc cu atentie discutiile viitoare, sa speram majoritatea constructive, ce vor avea loc aici. Va doresc succes in pregatirea voastra pentru ocuparea locurilor scoase de INM (care sunt din ce in ce mai putine) atat celor care participa anul acesta, cat si celor ca mine, aspiranti ai statutului de auditor de justitie in 2016.
Ultima modificare: Luni, 27 Iulie 2015
Deacon, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugen9 , utilizator 10:13, 31 Iulie 2016
Incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare:

a) ca ramasa fara obiect, ca urmare a transferului judecatorului recuzat la o alta instanta, nu este supusa niciunei cai de atac;
b) poate fi atacata numai de partea care a formulat-o, deoarece numai aceasta parte ar avea interes sa o atace.
c) poate fi atacata si de partea adversa chiar daca nu a formulat-o, intrucat legea nu distinge.
PasatGeorge a scris:

Incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare:

a) ca ramasa fara obiect, ca urmare a transferului judecatorului recuzat la o alta instanta, nu este supusa niciunei cai de atac;
b) poate fi atacata numai de partea care a formulat-o, deoarece numai aceasta parte ar avea interes sa o atace.
c) poate fi atacata si de partea adversa chiar daca nu a formulat-o, intrucat legea nu distinge.


a) gresit (as spune) caci nu are nicio treaba transferul judecatorului la o alta instanta
b) gresit (as spune) suna prea exclusivist sintagma "numai de partea care a formulat-o"
c) corect - asa reiese din art.53
Grila este din Serena Militaru si Ionut Militaru, editia 2015 iar ca raspuns corect dat de ei este doar varianta b). Cu varianta a) nu am nicio problema, deoarece este aproape imposibil ca de la efectuarea unei cereri de recuzare si pana la judecarea ei (cererea de recuzare se judeca de indata), judecatorul sa fie transferat la o alta instanta. In schimb varianta c) este data ca fiind gresita, argumentand ca partea care nu a formulat cererea de recuzare nu ar avea interes sa o atace (le fel zice si Boroi, ca partea adversa nu ar justifica un interes sa atace incheierea, deoarece daca ar fi avut si ea motive sa il recuze pe acelasi judecator, trebuia sa o faca in termenul prevazut de lege). Totusi , eu consider ca art. 53 nu face vreo distinctie intre partile care pot formula cale de atac si partile care nu pot formula si prin urmare nici noi nu trebuie sa facem. Cu atat mai mult, interdictia partii de a ataca o incheiere este o limitare a unui drept procesual, astfel incat aceasta trebuie prevazuta in mod expres de lege.
PasatGeorge a scris:
[...], argumentand ca partea care nu a formulat cererea de recuzare nu ar avea interes sa o atace (le fel zice si Boroi, ca partea adversa nu ar justifica un interes sa atace incheierea, deoarece daca ar fi avut si ea motive sa il recuze pe acelasi judecator, trebuia sa o faca in termenul prevazut de lege).

Ce sa zic, ei (autorii) stiu mai bine, insa dpmdv este posibila si ipoteza in care partea care nu a cerut recuzarea (pentru ca nu a stiut ca ar exista motiv), sa fi descoperit motivul dupa ce partea adversa a facut cererea (ma rog, Boroi zice ca partea este decazuta din acest drept, in aceasta faza) si ca ar justifica si ea un interes si practic sa "achieseze" la cerere si implicit sa atace incheierea (care ii dauneaza).


PasatGeorge a scris:
Totusi , eu consider ca art. 53 nu face vreo distinctie intre partile care pot formula cale de atac si partile care nu pot formula si prin urmare nici noi nu trebuie sa facem. Cu atat mai mult, interdictia partii de a ataca o incheiere este o limitare a unui drept procesual, astfel incat aceasta trebuie prevazuta in mod expres de lege.

Asa consider si eu (ca art.53, nu face distinctie), insa cum am spus mai sus, autorul face grila (si raspunsul) si nu stiu ce ar mai fi de comentat in acest punct.
In cazul il care plangerea prealabila a fost gresit introdusa la organul de urmarire penala necompetent:

a) se va trimite, pe cale administrative, organului de urmarire penala competent;
b) se va restitui pe cale administrativa petitionarului;
c) se va dispune clasarea, in cazul in care organul de urmarire penala necompetent constata ca plangerea este tardiva.

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Bibliografie admitere inm carmensilvia carmensilvia buna! poate cineva sa imi recomande niste carti, tratate, manuale din care sa invat pt admiterea la INM?? de exemplu pt contracte, succesiuni nu exista nimic ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)