avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se considera..
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se considera..

fapta penala de inselaciune neindeplinirea obligatiei unui chirias de a-si plati cheltuielile de initretinere si utilitati pe perioada inchirierii unui imobil (obligatie stipulata in contract) ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: jonelsorel , utilizator 10:47, 12 Iulie 2009
Da, recuperarea sumei datorate de chirias, pe calea executarii silite a bunurilor acestuia, exista si calea unei popriri pe venituri. In legatura cu ceea ce v-a spus acel consilier, legea nu califica neplata unei chirii ca fiind infractiune, ci o incalcare a unei promisiuni contractuale. Pentru a f i inselaciune o fapta ar fi trebuit ca inca de la inceput o persoana , cu intentie ,sa isi propuna sa pacaleasca pe cineva , incheind un act, sau facand altceva prin care sa creeeze o aparenta , iar in realitate scopul sau sa fi fost inselaciunea. in cazul chiriasului nu putem pune asa problema, el s-a aflat in imposibilitatea de a va plati probabil , insa nici asa , observati ,legea va ofera sansa recuperarii banilor datorati.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
fapta penala de inselaciune neindeplinirea obligatiei unui chirias de a-si plati cheltuielile de initretinere si utilitati pe perioada inchirierii unui imobil (obligatie stipulata in contract) ?

Multumesc anticipat.


Suntem pe taramul dreptului civil , deci , neplata chiriei , chiar cu rea credinta , angajeaza raspunderea contractuala (izvorul acesteia e chiar contractul de inchiriere)a dumneavoastra, in calitate de parte contractanta (chirias ), putand fi obligat la daune interese moratorii (pentru intarzierea in executarea obligatiei ce va incumba)

Nu ne putem raporta , nicidecum, la infractiunea de inselaciune - ce are ca forma de vinovatia intentia directa calificata prin scop (care a fost mentionata de catre o persoana care n-are cunostinte in domeniu , in scopul intimidarii , zic eu ,... mai mare e impactul cand ai zice ca e savarsita o infractiune , temei pentru angajarea raspunderii penale)


Dupa indeplinirea obligatiilor , cred ca lucrurilor se vor linisti .Succes.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cu scuzele de rigoare, ca sa clariific putin situatia - eu sunt proprietarul. Chiriasul in cauza a intarziat pe toata durata contractului cu plata cheltuielilor (si chirie si utilitati); cand l-am notificat (dupa 2 luni), conform contractului - cu 30 de zile inainte, ca am nevoie de apartament, el a plecat inainte de termenul scadent, fara sa-mi predea cheile si fara sa-mi plateasca. Asta mie imi arata clar intentia de a scapa de plata acelor cheltuieli.

@ Stoica Ioana: In ce ar putea consta aceste daune interese (care sunt stipulate in contract pentru situatii de genul celei prezente) ?

Multumesc tuturor pentru lamuriri !
In cazul in care , acesta, benevol , nu-si indeplineste obligatiile ce-i incumba , instiintandu-l inca o data , aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata in a carei raza teritoriala a fost incheiat contractul , in vederea obligarii la plata chiriei, predarii cheilor , pe care le detine fara vreun temei legal , si a unor eventuale daune interese , care acopera prejudiciul suferit din cauza neplatii la timp a chiriei.

In sensul retinerii abuzive a cheilor , putem discuta chiar de infractiunea de abuz de incredere , intrucat , in temeiul unor relatii de incredere a rezultat aceasta sustragere a unui bun mobil.

Sesizarea agentilor de politie poate opera in termen de 2 luni de la data la care exercitarii activitatii infractionale.

Bine ar fi sa-l contactati , daca reusiti , si sa-i puneti in vedere consecintele actiunilor lui.

Situatia trebuie rezolvata cu rapiditate , intrucat nu putem sti care -i va fi conduita ulterioara a acestui chiarias , putand reveni oricand in apartementul dumneavoastra, pentru a sustrage ceva (n-as zice , insa nu e e exclus )

Iar daca cumva exista vreo uzanta a acestei persoana de a proceda in acest mod , in ideea de a crea o paguba patrimoniala , ne-am putea raporta si la infractiunea de inselaciune.(spre exemplu , au existat mai multe persoane pagubite in acest mod )

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Am depus deja plangere la sectia de Politie de care apartine apartamentul in legatura cu o serie de bunuri (cam tot ce era la indemana) pe care chiriasul le-a "luat" din apartament cand l-a parasit. Pe langa asta a dispus chiar sa-mi inlocuiasca unele elemente decorative cu niste omoloage mult mai ieftine (nu stiu ca ce poate fi calificata fapta respectiva..). Ca sa nu mai mentionez de stricaciuni, reparatiile intrand presupun exclusiv in sfera obligatiilor contractuale (sau se poate inputa si aici ceva..?).

Merci.

Alte discuții în legătură

Daune interese revenire precizãri cioarec carmen cioarec carmen În cazul rezilierii unui contract de închiriere pentru neplata chiriei de chiriaş (chiriaşul are construite clăriri pe terenul proprietarului) cum poate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mi-am inchiriat apartamentul cu contract înregistrat ... Carmen Violeta Carmen Violeta Buna ziua. Mi-am inchiriat apartamentul cu contract înregistrat la ANAF, însă chiriasa nu a mai plătit chiria și nici cheltuielile care se ridica la sume ... (vezi toată discuția)
Chiriasul meu nu mai plateste nimic. cum scap de el? corinana corinana Indraznesc sa va prezint si cazul meu. Eu am o garsoniera inchiriata, am contract inregistrat la FISC, cu suma reala, sunt cu totul in regula. Problema e ca, ... (vezi toată discuția)