avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma obliga sa renunt la preaviz desii sunt concediata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma obliga sa renunt la preaviz desii sunt concediata cu 65.1

Firma la care lucrez m-a instiintat ca se va desface contractul de munca cu 65.1 dar cu conditia sa dau eu o declaratie prin care renunt la preaviz.Mai am dreptul la somaj daca fac asta? Am inteles ca angajatorul e cel care decide daca acorda preaviz sau nu .Cum ar trebuii incheiata CIM cu 65.1 fara preaviz? Sunt de acord sa nu mai am preaviz atat timp cat pot beneficia de somaj. Precizez ca am fost amenintata ca daca nu fac cererea de renuntare la preaviz or sa ma concedieze cu abateri indisciplinare.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:17, 22 Octombrie 2009
Rog sa ma ajutati in clarificarea unui asa zis litigiu cu unul dintre fostii salariati ai societatii.
Problema : pe 30 aprilie 2009 , doi salariati ai societatii au fost anuntati ca vor fi concediati datorita restrangerii activitatii societatii incepand cu data de 30.05.2009.Mentiune : unul dintre cei doi este pensionar. Conform referatelor de restrangere a activitatii acestia au primit deciziile de incetare a contractului de munca cu art.65(1) in care se mentiona ca vor beneficia de 20 zile preaviz .Ambii salariati au fost platiti pentru cele 20 zile preaviz DAR intre cei doi a existat o diferenta : unul a lucrat 4 ore zilnic , cel care este pensionar nu a lucrat deloc. Problema : la intocmirea statelor de plata ,salariatului care a lucrat a avut trecute in declaratia depusa la Casa De Pensii 20 zile lucrate cf pontajului intocmit cu 4 ore zilnic iar pentru cel care este pensionar si care nu a lucrat deloc (nu exista foaie de prezenta) nu a fost incarcata nici macar o zi lucratoare .
Intrebare : pentru persoana care nu a lucrat deloc in perioada de preaviz dar care a fost platita trebuie sa depun rectificativa la Casa de pensii in care sa introduc 20 zile lucrate chiar daca acesta nu a lucrat deloc ?
Rectificativa ar trebui sa fie insotita din cate m-am informat de catre o nota justificativa din partea angajatorului precum si de xerocopia actului in baza caruia s-a decis intocmirea declaratiei de rectificare. Care act daca nu a existat pontaj si acesta nu a lucrat deloc ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
De ce nu i-ati intocmit pontaj? In baza a ce l-ati platit, iar daca l-ati platit de ce nu i-ati oprit, declarat si virat contributiile?
Trebuie sa faceti rectificativa, da treceti zilele lucrate si faceti o nota justificativa - explicati ca persoana nu a aparut in declaratie etc., eventual refaceti pontajul, desi nu vad de ce trebuie sa faceti, la CAS, dovada platii unui salariat.
Buna ziua,
Nu inteleg, sa-i intocmesc pontaj fals , daca nu a fost la munca sa-i pun fictiv ore lucrate zilnic ?? angajatorul a fost de acord sa-i plateasca ca un fel de compensatie luna intreaga la nivelul unui salariu negociat.
In declaratiile depuse la Casa de Pensii, Casa de Sanatate si la ITM salariatul figureaza cu suma reprezentand salariul pe o luna intreaga, au fost retinute si virate aceste contributii , salariatul pensionar apare nominal precizat in anexele tuturor acestor declaratii cu suma retinuta si virata. Nu inteleg, nu este nedreptatit astfel salariatul care a venit la lucru in 4 ore zilnic fata de cel care nu a venit deloc ?? Pai astfel nu vor face la fel toti salariatii care vor fi anuntati ca sunt in preaviz ?? Cel care insista pentru depunerea rectificativei in care sa specific 20 zile lucrate desi el nu a venit deloc la munca urmareste modificarea stagiului de cotizare si a punctajului mediu dupa cum reiese din adeverinta de la Casa de Pensii !
In mod normal acel salariat trebuia sa lucreze si el cate 4 ore pe zi.
Nu intelegem de ce nu a lucrat.
Dar in mod normal daca nu a lucrat in preaviz ar trebui sa fie pontat absent 10 zile si prezent 10 zile, cam in acest spirit sunt cele 4 ore munca si 4 ore liber.

Dealtfel oricum salariatul care a lucrat 4 ore este in dezavantaj fata de celalat care nu a lucrat deloc dar a fost platit cu salariul pe inreaga luna...
Exact "grace_r" !
Deci atunci de ce sa mai adancesc si mai mult inechitatea dintre cei doi ??
Banii i-a primit salariatul care nu a lucrat, dar sa-i fac cadou si zilele ca vechime , nu mi se pare tocmai corect !
Deci, concret si la obiect, sunt obligata din punct de vedere legal sa depun rectificativa de Casa de Pensii de care am mentionat ??
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)
Preaviz...4 ore...drept la plati compensatorii ancanet ancanet Buna ziua! Acum 2 zile, respectiv pe data de 22.05.2009 am fost anuntata ca firma isi restrange activitatea si drept urmare incepand cu data de 29.05.2009 ... (vezi toată discuția)
Desfintare post-oferta alt post florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Am fost instiintata ca mi s-a restructurat postul in luna iulie,am mai fost o zi la serviciu,apoi am intrat in concediu medical,avand probleme cu ... (vezi toată discuția)