avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua,
va scriu in numele unei cunostinte care este angajata la un ABC, la o patroana, care urmeaza sa se mute din acel spatiu care este cu chirie, in altul, luand o parte din angajati. Persoana de care va vorbesc, nu doreste sa mearga pe mai departe cu patroana in spatiul nou, desi aceasta ar vrea sa o ia. Cum ar putea proceda, pentru a putea beneficia de somaj? Care ar fi articolul cu care poate sa-i desfaca contractul? Are 13 ani vechime.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:27, 10 Iulie 2009
Aveti perfecta dreptate, dar din practica am observat ca autoritatiile in speta Somajul are tendita de-a aplica art. 72, si concedierii individuale.
Adica?
Nu vad de ce AJOFM s-ar interesa de treaba asta! Are competente in acest sens?
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite.
O zi buna!
Sa va explic situatia, am vrut sa fac o conventie pentru angajarea unui absolvent pe legea 78 parca, si in momentul in care am depus toate actele mi-au respins dosarul pe motiv ca nu am voie sa angajez pe un post care a fost desfintat, postul respectiv fuse-se desfintat in urma cu 2 luni, cei de la somaj mi-au spus ca nu a voi sa angazez pe acest post 6 luni ......si ca prevederile art. 72 se aplica si la concedierea individuala .....
""(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
(3) Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data comunicării angajatorului, prevăzută la alin. (2), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
(4) În situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit alin. (2) nu îşi manifestă în scris consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3) sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante. ""

Alte discuții în legătură

Noi angajari efectuate dupa reducerile de personal aemilia aemilia Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu o informatie referitoare la efectuarea de noi angajari in urma reducerilor de personal determinate de desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Concediere art.65 pirko pirko Buna ziua, Va prezint urmatoarea situatie: un angajat cu functia de contabil este concediat conform art. 65 alin 1 din Codul Muncii, i se da un preaviz de 20 ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)