buna seara,
am si eu o mare rugaminte si va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri cat mai exacte si clare pentru o problema foarte grava:
Tatal meu a fost implicat intr-un accident rutier acum cinci luni si jumatate; azi procurorul i-a dat verdictul: dosar penal in instanta pentru alcoolemie de 0.8 % si parasirea locului accidentului.
Doresc sa stiu care va fi verdictul final, avand in vedere ca el este bolnav grav de inima, nu au fost victime, nu a stiut ca nu are voie sa plece de la locul accidentului? se mai poate face ceva in acest stadiu? avocatul ce rol are?
spuneti-ne cum sa procedam , mai ales ca nu am mai trecut prin asa ceva.
multumesc si astept raspusuri urgente, pentru ca miercuri la ora 10 merge din nou la procuror, nu am inteles de ce ....mai merge.
referitor la alcoolemie - sa se afle cu exactitate momentul recoltarii probelor biologice si mai ales sa vedeti daca o recalculare a alcoolemiei o poate face sa fie sub 0.08 - cei de la IML au o metoda matematica de calcul a alcoolemiei retroactiv, luand in calcul mai multi factori. in general avantajul dvs. ar trebui sa fie cel legat de momentul producerii accidentului, si faptul ca in timpul ce a trecut din acel moment pana la recoltare sa fi facut alcoolemia sa fie pe curba ascendenta. concluzia ar trebui sa fie ca in momentul producerii accidentului alcoolemia sa fi fost sub limita de 0,8.
de asemenea fuga de la locul accidentului sa fi fost motivata cumva - cineva din zona l-a amenintat pt ca a adus daune stalpului.....nu stiu ce sa zic. fuga ar trebui motivata de o alternativa din care ar fi reiesit violenta - a fost amenintat sau aspectul legat de aventualitatea de a face un infarct de frica - poate declaratia unui cardiolog ca s-a prezentat la spital dupa accident....De asemenea sa verificati cat timp a trecut de la accident pana la recoltarea probelor. legea spune ca trebuie sa se faca in maxim 30 de minute. luand in considerare frga de la locul accidentului este posibil ca rezultatele sa nu fie exacte.
ART. 79*)-O.U.G 195
(1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
Chiar daca omul nu cunoaste legea, desi in acest caz era foarte bine daca o cunostea, cred ca nu se poate lua in considerare fuga de la locul accidentului cf. art. de mai sus.
Acea valoare de 0,8 0/00 a fost obtinuta in aerul expirat sau in sange?
La o valoare >0,4 0/00 alcool pur in aerul expirat exista obligativitatea recoltarii probelor biologice.Si aici se pot face multe interpretari.
Si inca un aspect:
-in momentul constatarii accidentului de catre politie tatal tau nu era la volan;
-am vazut persoana care a baut jumatate de tarie fara sa respire.........de suparare:
-se mai fac si expertize judiciare.
Va recomand ca in instanta sa motiveze parasirea locului accidentului prin proba cu martori in sensul ca un prieten l-a transportat la spital fiindca se simtea rau. In acest caz instanta nu are ce sa faca deoarece este exonerat de raspundere .=D>
Referitor la alcoolemie este relativ simplu....avand o alcoolemie destul de scazuta...0,8 la mie trebuie sa cereti o recalculare ...inainte de asta consultati un expert in astfel de probleme fiindca in functie de ce declara tatal dvs se va face recalcularea( ce a mancat , cat,cand , ce a baut , cand , cat, la cat timp s-au recoltat probele biologice de sange , etc)....insa poate iesi cu alcoolemie zero, va spun din practica!:D