avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de comodat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de comodat

salutare la toata lumea am facut cu o persoana fizica un contract de comodat pe perioada de 5 ani sa ami desfasor activitatea de producerea betonului celular usor(bcu) pe proprietatea acestei persoane unde am facut tot odata si sediul firmei mi-am desfasurat activitatea in primul an dupa care in al doilea an persoana respectiva si-a vandut terenul fara stirea mea eu ramanand cu utilajele in strada neputand sa ami mai desfasor activitatea ce as putea sa fac in acet caz? astept un sfat va rog!va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 15:27, 11 Iulie 2009
Comodatul (persoana care transmite posesia si folosinta asupra bunului ) asupra bunului nu a respectat contractul , cauzandu-va o paguba.Acesta are calitate procesuala pasiva.PE el il veti actiona in instanta.
Exista o regula potrivit cu care contractele isi produc efectele numai fata de partile semnatare. Exista exceptii de la aceasta regula, dar in cazul dvs. trebuie verificat daca sunt elementele necesare invocarii aplicarii exceptiei. Actul de folosinta a terenului a fost incheiat in forma autentica ? Ati facut sediul firmei pe acel teren, inseamna ca ati edificat o constructie pe acel teren ? Prin contractul de vanzare cumparare, fostul proprietar nu putea instraina decat ceea ce avea in patrimoniu la data respectiva. Dreptul de proprietate include si dreptul de folosinta asupra bunului, insa daca fostul proprietar cedase dreptul de folosinta anterior vanzarii, aceasta parte a dreptului de proprietate nu se mai afla in patrimoniul sau. Pe de alta parte, fostul proprietar era obligat sa va asigure folosinta pe intreaga durata a contractului, iar dvs. nu puteati fi obligat la restituirea bunului mai inainte de expirarea termenului contractual. In cazul in care nu s-a precizat ca acel contract este desfiintat la momentul vanzarii bunului, puteti solicita daune fostului proprietar pentru pierderea folosintei. Dificultatea in a impune contractul de comodat catre noul proprietar consta in aceea ca obligatiile din contractul de comodat se transfera de drept numai catre mostenitorii partilor semnatare, existand o mentiune speciala in lege in acest sens. Existand o norma legala speciala privind transmiterea obligatiilor din contractul de comodat, noul proprietar s-ar putea apara invocand faptul ca nu are calitatea de mostenitor (in sens strict) al fostului proprietar, fiind doar un succesor cu titlu particular in privinta dreptului de proprietate asupra bunului care nu este obligat sa respecte contractul de comodat. De asemenea, judecatorul va tine cont de faptul ca este in prezenta unui contract fara plata, care limiteaza dreptul de proprietate al noului proprietar. Oricum, dvs. nu trebuia sa parasiti bunul decat ca urmare a pronuntarii unei hotarari judecatoresti prin care sa fiti obligat la aceasta. Puteti incerca sa va aparati dreptul castigat prin contractul de comodat, insa fiind iesit din posesia bunului mentionat in contractul de comodat, aveti o sarcina foarte grea impotriva noului proprietar neavand un titlu impotriva lui. Incercati sa obtineti despagubiri de la fostul proprietar pentru pierderea folosintei anterior expirarii termenului contractual, invocand necesitatea exercitarii cu buna credinta a drepturilor civile vis-a vis de faptul ca fostul proprietar a instrainat bunul fara sa va anunte, anterior expirarii contractului de comodat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Parerea mea este ca nu poate exista varianta "actualul proprietar nu a cunoscut starea de fapt a terenului/locatiei".Nimeni nu cumpara fara a avea cunostinta exact despre starea bunului imobil ce urmeaza a fi cumparat-vizionare.Ambele parti si vanzatorul si cumparatorul au avut cunostinta de existenta contractului dvs. de comodat.Cumva vanzatorul a facut fals in declaratii (a declarat ca imobilul este liber de sarcini) iar cumparatorul a declarat cumva ca el cunoaste starea de fapt a imobilului si este de acord...
Nu va mai ramane decat fie procedura formularii unei plangeri penale pentru tulburare de posesie/fals in declaratii/eventual inselaciune; fie procedura formularii unei cereri/actiuni in pretentii formulata in baza art.998-999 C.civ. sau/si imbogatirii fara just temei.
Daca insa in contractul de comodat este trecuta o clauza prin care acesta inceteaza in momentul instrainarii bunului imobil de catre comodant, atunci nu mai puteti face nimic!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncalcare folosinta teren mentionat in contract de vanzare-cumparare marlene_nena marlene_nena Buna ziua, Am vandut un teren, iar in contractul de vanzare-cumparare a fost metionat faptul ca dreptul de folosinta al terenului ramane vanzatorului pentru o ... (vezi toată discuția)
Drepturile unei persoane care a vandut apartamentul cu clauza de uzufruct baratannamaria baratannamaria Am vandut apartamentul cu act de vanzare cumparare cu,clauza de uzufruct.Doresc sa stiu care sunt drepturile mele in cadrul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare teren persoane fizice straine flopsy76 flopsy76 Buna ziua, vreau sa va cer sfatul in urmatoarea problema. Am o cunostinta in Olanda, cetatean EU care a cumparat in 2003 un teren si o casa+anexe contruite pe ... (vezi toată discuția)