Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru asociat.
Sunt singurele "cuvinte" intalnite in OG 26/2000 cu actualizarile la zi (pe care am citit-o). In discutiile despre subiect de pe forum parerile sunt impartite in ceea ce priveste calitatea de asociat, membru si membru asociat.
Concret, legiuitorul spune ca Adunarea Generala este constituita de totalitatea asociatilor, nu foloseste cuvantul membru. Dar foloseste acest cuvant cand vorbeste despre cenzor si spune la art. 27(1) ca "pt asociatiile cu mai mult de 100 de membrii inscrisi pana la data ...". Deci, aici nu spune 100 de asociati, ci 100 de membrii.
Ma gandesc la un exemplu, 4 persoane infiinteaza o asociatie cu scopul de a initia pe cei interesati in tenisul de camp, ei fiind si instructori, deci cei care vor sustine toata activitatea. Dupa un timp 30 de persoane devin membre ale asociatiei si platesc cotizatia lunara de 50 lei. Deci, 30>4, astfel ca cei 30+4, dupa opinia unora de pe forum formeaza AG, nu doar cei 4.
Dar cei 30 > 4 si daca tot au puteri depline hotarasc ce vor ei si la un moment dat hotarasc in AG ca cei 4 antrenori nu mai sunt buni (este parerea lor) si ii schimba si ca antrenori si din asociatie, ca pot modifica actul constitutiv si statutul cf art. 21.2.f. din OG26.
Mi se pare ilogic ca niste membrii, care nu au o stabilitate, sa hotarasca soarta unei asociatii, sa dispuna de tot ceea ce poate acumula ca resurse sau patrimoniu cum este corect, si asta doar pentru ca sunt mai multi.
Va rog sa-mi dati informatii in acest sens, eu nu am studii juridice, ci doar am citit legea.
Multumesc!
Pentru Adrianerosca:
1. Nu remuneram copiii, deci nu este cazul Hotărârii 75/2015, dar multumesc ca mi-ati spus despre ea, am si citit-o.
2. Este interesant ce mi-ati scris despre copiii minori din Asociatia dvs., si m-as inspira si eu in redactarea statutului la care lucrez, dar este corect? Dvs. aveti mentionat in statut o categorie specifica privind copiii minori, asa cum ati mentionat in raspunsul anterior?
Din ce am mai citit, inteleg ca nefiind mentiuni specifice in OG 26 privind calitatea de membru a minorilor (in CD sau fondator clar nu se poate) se aplica prevederile Codului Civil.
3. Daca am inteles bine, ca sa nu fie considerata activit economica, platitorii trebuie sa fie membri (cu drepturi egale si de vot) si sa plateasca cotizatie.
4. Atunci, in cazul copiilor sub 14 ani, care este modalitatea de a plati cotizatie?
Cum spuneam la inceput, noi inca nu am infiintat asociatia, avem actul constitutiv si statutul gata, dar cu cateva semne de intrebare. Ajutati-ma, va rog, sa mi le clarific.
Unul din membri (fondator si in Cons Director) va contribui 99% la realizarea veniturilor din cotizatii, fiind instructorul sportiv pentru activitatea de baza ce va fi desfasurata.
El poate fi platit (sub ce forma)? Este valabil in acest caz art. 22 si 25 din OG 26/2000?
2. Eu am menționat în statut modul în care se consideră legal întrunit cvorumul și modul în care se adoptă hotărârile și am specificat clar faptul că membrii colaboratori minori au drept de vot consultativ, urmând ca de la data majoratului să aibă și ei drept deplin de vot.
”Membrii pot fi:
1)Membri Asociați - care vor dobândi această calitate fie în momentul constituirii Asociației, fie în urma înaintării unei cereri de primire motivată către Adunarea Generală, abilitată să se pronunțe asupra admiterii de noi membri. Persoanele care nu au împlinit vârsta de 18ani pot fi Membrii Asociați, dar vor dobândi dreptul de vot la majorat.”
Din punctul meu de vedere și din acceptarea acestor mențiuni de către instanță consider că și aceasta a considerat legală această prevedere. În fond, minorii sunt lipsiți de capacitate de exercițiu.
3. Nu e necesar să vă feriți de activități economice. Asociația poate avea activități economice care să ajute la îndeplinirea scopului pentru care aceasta s-a înființat. În cazul meu, pe scurt, Asociația promovează arta și artiștii; pentru îndeplinirea acestui scop asociația poate vinde bilete la spectacole/concerte, să vândă dvd, etc. dar toți banii se ducă spre remunerarea artiștilor și spre crearea de noi evenimente artistice. Președintele are funcție onorifică, din câte am înțeles, el nu poate fi remunerat în nici un fel. Noi avem un președinte care nu are nici o contribuție în asociație, el nu apare în nici un fel nicăieri altundeva decât în statut și în actul constitutiv, și am prevăzut în statut că în lipsa sa toate atribuțiile sunt efectuate de vicepreședinte. Dacă vă veți gândi să accesați fonduri europene, marea majoritate nu acceptă remunerarea președintelui indiferent de atribuțiile pe care acesta le efectuează în cadrul proiectului.
4. Noi am hotărât să colaborăm și să remunerăm minorii mai mare de 12 ani, pentru așa îmi amintesc că era legal că minorul să muncească. Dacă de la acea vârstă minorul este remunerat considerăm normală-legal și cotizația minorului de la acea vârstă. Nu avem un astfel de caz momentan, și de aceea nu cunosc bine reglementările în acest domeniu.
Poate fi plătit în baza unui contract de muncă.
OG 26/2000 art. 22 alin. (2) Asociatul care încalcă dispoziţiile alin. (1) este răspunzător de daunele cauzate asociaţiei dacă fără votul său nu s-ar fi putut obţine majoritatea cerută.
Pe de altă parte, în cazul asociației noastre, am specificat în statut că în cazul în care se supune la vot mai multe opțiuni, iar pe poziția cu cel mai multe numere de voturi sunt 2 sau mai multe opțiuni cu numere egale de voturi, Președintele, sau în lipsa acestuia Vicepreședintele, va hotărâ care dintre opțiunile cu cel mai mare nr. de voturi aflate pe poziție de egalitate va fi adoptată. În cazul dumneavoastră dacă sunt 4 membri se supune la vot fără membrul care este personal interesat, rămân 3 membri cu drept de vot, deci alegerea e simplă. În cazul în care sunt 3 membri, votează doar ceilalți 2 membri, dacă voturile nu sunt pentru aceeași opțiune rămâne la decizia Președintelui care opțiune va fi adoptată din cele două votate.
Sfatul meu este să aveți cât mai mulți membri.
NU stiu daca am inteles bine. Imi spuneti ca hotararea de a i se face ctr de munca instructorului (care are si functia de presedinte asociatie/cons director, membru fondator), ar trebui votata de ceilalti 2 membri (am recitit mesajul meu si am trecut gresit 4 fondatori, vor fi doar 3, dintre care 2 sot-sotie), care cred(?) ca ar ramane 1, pentru ca 2 sunt sot-sotie (presedinte si vicepresedinte)? 1 poate vota?
In statut am trecut ca atributii ale Cons Director "aprobă organigrama şi politica de personal a Asociaţiei".
Este considerat "interes personal" (art. 22, 25 OG 26), plata unor prestatii (cu contract de munca?), care vor reprezenta 99% (ca sa nu spun 100%) din veniturile realizate deocamdata?