Doresc sa infiintez o asociatie si am neclaritati in privinta unor cuvinte folosite cat si a intelesului lor, este vorba despre asociat, membru si membru asociat.
Sunt singurele "cuvinte" intalnite in OG 26/2000 cu actualizarile la zi (pe care am citit-o). In discutiile despre subiect de pe forum parerile sunt impartite in ceea ce priveste calitatea de asociat, membru si membru asociat.
Concret, legiuitorul spune ca Adunarea Generala este constituita de totalitatea asociatilor, nu foloseste cuvantul membru. Dar foloseste acest cuvant cand vorbeste despre cenzor si spune la art. 27(1) ca "pt asociatiile cu mai mult de 100 de membrii inscrisi pana la data ...". Deci, aici nu spune 100 de asociati, ci 100 de membrii.
Ma gandesc la un exemplu, 4 persoane infiinteaza o asociatie cu scopul de a initia pe cei interesati in tenisul de camp, ei fiind si instructori, deci cei care vor sustine toata activitatea. Dupa un timp 30 de persoane devin membre ale asociatiei si platesc cotizatia lunara de 50 lei. Deci, 30>4, astfel ca cei 30+4, dupa opinia unora de pe forum formeaza AG, nu doar cei 4.
Dar cei 30 > 4 si daca tot au puteri depline hotarasc ce vor ei si la un moment dat hotarasc in AG ca cei 4 antrenori nu mai sunt buni (este parerea lor) si ii schimba si ca antrenori si din asociatie, ca pot modifica actul constitutiv si statutul cf art. 21.2.f. din OG26.
Mi se pare ilogic ca niste membrii, care nu au o stabilitate, sa hotarasca soarta unei asociatii, sa dispuna de tot ceea ce poate acumula ca resurse sau patrimoniu cum este corect, si asta doar pentru ca sunt mai multi.
Va rog sa-mi dati informatii in acest sens, eu nu am studii juridice, ci doar am citit legea.
Multumesc!
Pentru DanielBa
Trebuie sa nu faceti comfuzie intre cotizatie care trebuie sa fie egala pentru toti membrii cu drepturi depline ai asociatiei (si care e stabilita de adunarea generala) si alte contributii in bani sau in natura care pot intra in asociatie atat din partea membrilor cu drepturi depline cat si a simpatizantilor si care sunt total aleatorii.
Acum referitor la faptul ca la votul unor hotarari ale AG si CD, da, se aplica la toti membrii cu drepturi depline asa cum apare in cele doua articole.
Si pentru treaba cu plata anumitor membrii, trebuie sa va ganditi si sa va faceti calculul cat ar insemna acei bani si cu impozitele aferente, daca aveti de unde sa va recuperati acei bani. Daca nu aveti banii pentru plata la timp a impozitelor la stat, veti plati si majorari de intarziere.
Părerea mea este că președintele unui ONG trebuie să fie o persoană care să se ocupe de management, de căutare și întreținere relațiilor cu sponsori, de promovarea asociației, și de reprezentare a asociația la întâlnirile cu colaborări. Părerea mea este că un sportiv bun sau un instructor de sport bun nu este neapărat un manager bun, un lider bun. Cred că ar fi mai bine ca instructorul să facă treaba pe care o știe el mai bine, și atribuțiile președintelui să le facă o persoană care are mai mult timp și care este bun manager. Eu văd multe posibile probleme cu remunerarea instructorului în funcția de președinte, iar ceilalți doi membri sunt soți... În primul rând în toate chestiunile legate de activitatea sau atribuțiile instructorului acesta ar trebui să nu ia parte, iar ceilalți doi fiind soți și soție se prezumă a se apăra unul pe celălalt. În plus președintele asociației trebuie să aibă putere de decizie în ceea ce privește instructorii, și din câte înțeleg acesta este singurul instructor, cu alte cuvinte INSTRUCTORUL ȘI PREȘEDINTELE UNEI ASOCIAȚII - club de sport - nu au dreptul de a decide în cele mai importante aspecte în ceea ce privește buna-desfășurare a activității. Pe de o parte este instructorul, care se prezumă că are un interes personal, și pe cealaltă parte este președintele care trebuie să aibă grijă de buna desfășurare a Asociație.
Iar dacă vă veți gândi să accesați vreodată fonduri UE, vă informez că președintele nu are dreptul să fie remunerat indiferent care este aportul său.
Eu vă sugerez să aveți un președinte care să se ocupe de buna funcționare a asociației, iar instructorul să-l lăsați să facă la capacitate maximă ceea ce știe el mai bine.
1.Acum suntem in faza de constituire a asociatiei, nu am depus nici actele si suntem doar 3. Trebuia sa dau functii fiecaruia dintre noi, ca asa prevede legea. Din tot ce mi-ati scris, deduc ca ar fi bine, ca pe parcurs alti membrii sa ocupe aceste functii.
2. O nelamurire mai am, legata de copiii sub 14 ani. Adeziunea de membru o completeaza parintele pentru copil, cu datele copilului?
3. Dupa fiecare sedinta a AG sau CD trebuie facut un proces verbal unde, presupun ca trebuie sa fie mentionat si numarul membrilor participanti. Trebuiesc trecuti numeric sau trebuie facut un tabel nominal cu semnatura fiecaruia?
In statut am trecut ca procesul verbal trebuie sa fie semnat doar de 3 dintre cei prezenti la sedinta.
Intrebare: Membrii colaboratori se mentioneaza in vreun document? Cotizatia este egala pentru fiecare membru? In ce document se stabileste valoarea acestei cotizatii?
Pentru AlexandraCC, daca intrebarea mai e valabila: Membrii colaboratori sunt simplii voluntari ai sociatiei, nu au dreptul sa participe la adunarea generala cu toate ce drepturile ce decurg din asta (in comparatie cu membrii cu drepturi depline), nu platesc cotizatii, dar pentru ei veti intocmi contracte de voluntariat.