avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire cu minor in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire cu minor in alta tara

Buna seara , sunt divortata din septembrie 2010 , am o fetita de 9 ani care mi-a fost incredintata definitiv prin hotarare judecatoreasca , iar tatal are dreptul la vizita o data la doua saptamani de sambata pana duminica ( el nu isi exercita dreptul de vizita decat de 2-3 ori pe an pe motiv ca nu isi permite -el sta in Vaslui si eu in Iasi). Eu as dori la anul sa plec si sa ma mut in alta tara definitiv. Intrebarea mea este urmatoarea :
Ce ar trebui sa fac din punct de vedere legal ca sa nu am probleme ca voi pleca cu fata( in vacanta am fost plecate in strainatate doar cu pasaportul fetei si hotararea de divort fara probleme )....dar definitiv ? pentru ca fostul sot nu ar fi de acord in veci ...negandindu-se la binele si viitorul copilului ci numai asa de-a naibii sa faca rau .
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: daria_ramona2006 , utilizator 12:47, 20 August 2015
Ideea este insa ca un astfel de proces ar putea dura cativa ani timp in care veti avea vechea hotarare valabila si libertatea de miscare.

Un astfel de proces se poate termina si in 3-4 luni insa...daca nu va fi complicat si prelungit de avocatul dvs.

E posibil ca in 2-3 ani, de pilda, sa stiti daca vreti sa va mai stabiliti in strainatate sau nu...

Si durata procedurii ar putea sa va intereseze.
Ma intereseaza tot ce imi puteti spune care sa imi fie de mare folos.
tare sunt curioasa d-le avocat ce ati face dvs daca femeia ar fi plecata deja si apeleaza taticul la dvs, ce ati rezolva cu procesele, va zic eu, nimic. Dar nu obositi sa va laudati cu cate puteti face pt cel care v-ar angaja.
Doamna de ce ar apela la avocat sa faca ce, " sa gandeasca in detaliu"? Femeia nu are nicio problema, dvs aveti cu angajarea avocatului in fiecare mesaj.
Problemele se rezolva cand apar, doamna.
Plecati ca nu aveti vreo problema cu hotararea, instiintati in scris tatal unde isi poate vedea copilul si propuneti-i o varianta de vizita, poate trimiteti copilul in vacante la el.
Chiar daca cere si obtine sa exercite autoritatea parinteasca, nu va ia copilul la el decat daca il tineti dvs pe strazi si va bateti joc de el.
Daca ar cere si obtine sa exercite autoritatea parinteasca pana plecati, puteti obtine si pe calea ordonantei o hot care sa suplineasca acordul tatalui la iesirea din tara.
Asa ca stati linistita ca exista cai de rezolvare pt orice problema apare.

@daria_ramona: intr-adevar tatal poate deschide proces si obtine exercitarea autoritatii parintesti in comun (nu e chiar asa de usor daca dvs si copila veti fi deja stabilite in alta tara, dar se poate intampla).
Asta nu inseamna ca va ia copila, sau ca trebuie sa va mutati in tara.
Asta inseamna ca daca va intoarceti cu copila in Romania veti avea nevoie de acordul tatalui pentru a parasi tara, sau, in lipsa acordului tatalui, aveti nevoie de o hotarare judecatoreasca ce suplineste acordul tatalui. Si asta e destul de usor de obtinut daca veti avea copila inscrisa in sistemul de invatamant de acolo, pentru ca nici un judecator nu se va apuca sa dea viata copilei peste cap pentru ca tatal (neimplicat in viata copilei pana la momentul respectiv) nu vrea sa-si dea acordul sa se intoarca fata la scoala.
Mai inseamna si ca veti avea nevoie de acordul tatalui in diverse situatii: eliberarea pasaportului spre ex.
Dar pentru toate situatiile in care aveti nevoie de acordul tatalui puteti obtine suplinirea acordului in instanta.

Pe de alta parte si exercitarea autoritatii parintesti in comun cand un parinte e intr-o tara si altul in alta, copilul are deja 9 ani, relatia dintre ei e destul de fragila si tatal n-a depus nici un efort cata vreme erau in aceeasi tara, nu e chiar asa de usor de obtinut pe cat vrea dl avocat sa lase a se intelege.
Multumesc pentru parerea dumneavoastra , dar cat de repede se pot obtine in instanta toate suplinirile pe care le-ati enumerat in cazul in care as avea nevoie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desi detin o sentinta definitiva si irevocabila,nu am prilejul de a-mi vedea copilul! cipri05 cipri05 Buna seara....!Ma aflu intr-o situatie total nedreapta si incorecta.....Am divortat acum 2 ani,un an si m-am judecat cu fosta pentru a obtine vizita ... (vezi toată discuția)
Incredintare minora alyna.bianca alyna.bianca buna!acum 2 ani am obtinut incredintarea fiicei mele in varsta de 5 ani.nu am fost casatorita cu tatal ei.in ziua procesului tatal fetitei nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)
Stabilirea minorului cu mama in strainatate madalina-s madalina-s Buna ziua. am o fiica de 14 ani, sunt divortata de tatal acesteia de la varsta de 1 an al copilului. Copilul si tatal au o oarecare relatie, il viziteaza ... (vezi toată discuția)