avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul nu beneficiaza de contract de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul nu beneficiaza de contract de munca.

In timpul facultatii am decis sa ma angajez. M`am angajat, lucrez la aceasta firma de aproximativ 3 ani de zile. Anul trecut mi`am facut un card..... la care angajatul trebuia sa completeze ultimile trei salari, in aceasta cerere era specificat ca "angajatul nu are contrac de munca" sau ceva asemanator spus cu alte cuvinte. Acuma mi`am terminat studiile si as dori sa plec de la ceasta firma nu stiu cum anume sa procedez ce articol sa invoc...... Din cate imi aduc aminte nu am semnat nimic doar cand mai venea din cand in cand cu niste cereri in care erau specificate salariul care se semna in trei exemplare............
As dori si eu un sfat cum anume sa procedez. Si daca ar putea cineva sa imi explice ceea ce inseamna " angajatul nu are contrac de munca" ca sa stiu si eu pe viitor ceea ce sa fac. Sau altfel spus o angajare cum ar trebui sa decurga..... nu stiu ce sa spun cam cate harti trebuie sa semnez........ Am uitat sa specific ca la amgajare i`am dat cartea de munca angajatorului.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:09, 16 Iulie 2009
lorelayold76 a scris:

freeelis
te contrazic in ceea ce priveste actul aditional...nu are nici o valoare daca nu este vizat de ITM (stampila si data ) sau daca nu este trecuta in carnetul de munca...
..............



Daca este asa cum sustineti dvs, atunci spuneti care este baza legala a acestei mentiuni ? ... :-/
Neinregistrarea CIM sau a actelor aditionale, reprezinta cel mult o contraventie - raspundere a angajatorului. Nu are insa nicio influenta asupra validitatii actului juridic.
Art. 7. - Nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
(Legea 130/1999)
:offtopic:
se pare ca altcineva are o parere ... astept sa mi se indice baza legala :)
freelis

Daca este asa cum sustineti dvs, atunci spuneti care este baza legala a acestei mentiuni ?


sa imi spuneti dumneavoastra unde este baza legala prin care pot beneficia de somaj,de vechime, de asigurare medicala, etc. doar cu un act aditional, dar contractul nu exista, nu sunt state de plata, nu se cotizeaza la stat
imi pare rau dar cred ca nu intelegeti faptul ca eu ma refer la falsuri, de aceea si bancile vor dovada inregistrarii actelor in carnetul de munca sau sa fie vize de la ITM pe ele. (oare de ce nu ajunge doar actul semnat si stampilat de patron?)

da, recunosc ca acel act are valoare in instanta.
Sper ca acum m-ati inteles la ce ma refer.
De aceea este important ca angajatii care au semnat un contract de munca si pe exemplarul nu are viza de la ITM. dupa o perioada de timp sa ceara o copie a carnetului de munca pentru a vedea daca au dus la capat contractul (mai ales daca nu au semnat nici un stat de plata)
Au fost surprize la mine la firma (nu eram eu la resurse umane :D ) cand au cerut copie dupa carnetul de munca pentru banca, au constatat ca au lucrat 5 luni la negru (nu i s-a aprobat creditul ca nu avea vechimea de 6 luni); la alte firme pleci dupa 2 ani si nu beneficiezi de somaj pentru ca ai lucrat la negru...cu toate ca ai semnat acte ( sunt praf in ochi), angajatoriii mizeaza pe faptul ca angajatul nu apeleaza la instanta de judecata din lipsa banilor.
Totusi imi place sa sper ca in ziua de azi romanul nu se mai lasa calcat in picioare si merge la Tribunal cu curaj, mai ales ca litigiul de munca nu se plateste.

O zi buna tuturor.
Poate te ajuta.
Eu nu am avut carte de munca pana in martie 2008 desi lucrez cu contract de munca din 2003.
La vremea respectiva nu mai era obligatorie deschiderea unei carti de munca fizice si din diverse motive (doream sa plec de la angajator) nu am deschis una fizica dar am avut contract de munca.
De atunci am schimbat 3 servicii in diverse localitati si nu am deschis carte de munca nicaieri, in schimb am pastrat originalele contractelor vizate de ITM plus adeverinta scoasa de la ITM din care reiese incadrarea mea in munca si salariul pe fiecare firma (la lichidare fiecare firma scotea o asemenea adeverinta de la ITM).
Cu toate actele de la primul loc de munca pana la ultimul cu diplomele si un carnet de munca cumparat de la Directia de munca am depus dosarul la ITM. Acum am si carnetul de munca completat la zi cu toata vechimea anterioara.
Faptul ca nu aveti carte de munca (carnet fizic) nu inseamna ca nu aveti toate drepturile de angajat.
Daca nu mergeti la ITM cu cartea si toate actele doveditoare ca ati fost angajat nu vi se opereaza in carte vechimea si trebuie sa pastrati aceste dovezi pana la pensionare. Teoretic cartea dumneavoastra de munca exista informatic la ITM.
La mine era o problema faptul ca am lucrat in 3 orase diferite si ITM vede doar judetul sau nu toate judetele.
De plecat se pleaca cu demisie, nu conteaza ca aveti sau nu carnetul de munca. Atentie sa reveniti sa va luati adeverinta semnata de ITM in care se scrie exact ca in carte cat ati lucrat, incadrare, modificari salariale etc.
Sper ca v-am lamurit.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ietam ietam In cartea mea de munca nu am trecuta perioada cand am lucrat ca redactor la o statie de radioficare , din mai 1974 -decembrie 1976. Timp de 10 luni mi s-au ... (vezi toată discuția)
Urgent !! contract individual de munca Marbrax Marbrax Am si eu o problema Am un contract de munca pe perioada determinata ( 4 luni ) inregistrat la ITM ( am un exemplar ), dupa terminarea contractului patronul ... (vezi toată discuția)
Sant in perioada de proba, pot pleca fara preaviz? elnyy elnyy Va rog mult sa ma sfatuiti in urmatoarea problema. M-am angajat la o firma, am semnat un contract de munca pe in 3 exemplare in care nu era trecut salariul ... (vezi toată discuția)