avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Am voie sa fac import/achiz.intracom??
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Am voie sa fac import/achiz.intracom??

Buna ziua,

Mi am deschis recent o firma cu activitate principala 4791 - vanzari prin internet, si as dori sa aduc marfa din UE dar si din afara UE. Pot face astfel de operatiuni? Nu e vorba de comert cu ridicata ci cu amanuntul, doar ca in unele cazuri am nevoie sa fac achizitii intracomunitare si import.

Neexistand coduri CAen pentru import si ac. intrac. ma gandesc ca pot cumpara produse si din alte tari. Sau am nevoie de ceva in plus?

Pareri, va rog??
Cel mai recent răspuns: Andreea.theo , utilizator 12:26, 8 Decembrie 2022
Persoanele care sunt obligate să solicite atribuirea unui număr EORI sunt:
- operatorii economici (persoanele care, în cadrul activităţilor lor profesionale, exercită activităţi reglementate de legislaţia vamală, cum ar fi operaţiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum şi operaţiuni prealabile sosirii/plecării mărfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunităţii);
- persoanele fizice care introduc/scot mărfuri în/din Uniunea Europeană.
din comentariul de mai sus eu inteleg ca achizitiile intracomunitare nu intra sub incidenta obligativitatii detinerii unui cod EORI. Trebuie sa-l ai daca faci import adica cand introduci marfa pe teritoriul comunitatii, dar daca o achizitionezi deja din comunitate atunci nu esti obligat sa-l ai.

Corect?

Intr-un comentariu anterior mi-ati scris urmatoarele:
"Trebuie sa tineti cont ca pentru achizitii din eu va trebuie mai nou codul eori"

Din aceasta cauza sunt in ceata....oare inteleg eu gresit si e obligatoriu si pentru Achizitii intracomunitare??

Va rog, dna Magda daca ma puteti lamuri...

multumesc
aveti dreptate , m-am exprimat eliptic

Uitati : codul eori este neaparat necesar pentru cei care fac operatiuni de import export din UE.
Pe alta parte , in cazul unei AIC (achizitii intracomunitare) , dpdv vamal avem un tranzit intre statul membru de provenienta si statul membru destinatar . De aceea si in acest caz este necesar numarul eori .
Ca si modalitate de obtinere este simplu, se face o cerere . Cererea se completează şi imprimă în/din aplicaţia naţională EORI. Această aplicaţie este disponibilă pe site-ul autorităţii vamale române.
Persoana solicitantă va depune pentru susţinerea cererii, la direcţia regională vamală pentru accize şi operaţiuni vamale/biroul vamal, copii ale următoarelor documente:
a) certificatul de înregistrare al operatorului economic eliberat de Oficiul Registrului Comerţului sau cartea de identitate în cazul persoanei fizice;
b) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz;
c) contractul de reprezentare,după caz;
d) documente din care rezultă numerele de identificare TVA.

Puteti cere detalii la dir regionala vamala de care apartineti .

Pentru import/export din/in afara UE vei avea nevoie de TVA intracomunitar (daca societatea nu este platitoare de TVA) si de EORI.
Ai aici un articol cu explicatie mai amanuntita cu diferenta dintre cele 2
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru intracomunitar proficont21 proficont21 O societate care este neplatiroare de TVA si importa marfa in valoare de 5000 EUR din Ungaria necesita inregistrarea in Registru Intracomunitar (vezi toată discuția)
Ce coduri caen sunt necesare pentru import export din u.e.? liliana1966 liliana1966 as dori sa stiu ce coduri caen sunt necesare pentru importul de marfuri din ue on line -alimentare si nealimentare-si vanzarea lor in Romania si on line si ... (vezi toată discuția)
Livrare materiale de constructii in austria siracusa siracusa Buna ziua! As dori cateva informatii daca este posibil sau sa ma indrumati catre cineva in masura sa-mi raspund privind urmatoarea intrebare: Am o societate de ... (vezi toată discuția)