avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Regim munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Regim munca

buna ziua . va rog sa ma ajutati in a ma dumiri privind unele aspecte ale regimului de munca si anume :salariat incadrat cu norma intreaga ,durata nedeterminata ,care lucreaza si concura la siguranta circulatiei,la punctul D din actul aditional se specifica statia unde salariatul se prezinta pentru a efectua serviciul ,conform pregatirii locul muncii fiind la circa 70 km distanta de locuinta salariatului .la punctul H durata muncii :40 ore /saptamana , subpunctu a" tura=inegal,subpunctul b"se mentioneaza programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern /acordului mentionat . :aici vin si adaug eu ca toti salariatii au fost fortati sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca sunt de acord sa efectueze serviciul la siguranta circulatiei 24 de ore datorita lipsei trenului de naveta ,declarat in declaratia de traseu . ba ca sa fie si mai agresiv angajatorul ,a venit cu prescriptii de lucru modificate in sensul ca :la prezentarea la serviciu in tura de seara sunt 2 lucratori pentru 2 posturi ,dimineata unul din ei preda serviciul si celalalt preia si atributiunile de la postul celalalt ,le executa intocmai si la timp asta insemnand munca dubla de 2 ori o data ca lucrezi la program de 24 de ore a 2 a ca preiei si activitatea celuilalt salariat si raspunzi direct de tot ce executi .in instructiile dupa care se lucreaza este stipulat clar ,fara interpretari ,ca salariatul care a lucrat 12 ore si nu are schimb ,mai poate efectua serviciul inca 3 ore pe proprie raspundere ,dupa care va fi supravegheat de seful statiei ,acesta avand posibilitatea de a se declara inapt ,seful statiei fiind obligat sa preia atributiunile salariatului .acum sa descriu un pic mai clar situatia si sa pun intrebarile la care vreau raspunsuri . 1 salariatul pleaca de acasa la ora 15 45 ,de atunci fiind considerat in timpul serviciului ,ajunge la serviciu si isi ia serviciul in primire la ora 17 50 ,executa serviciul pina la ora 7,30 ,merge la biroul de miscare semneaza la condica de prezenta la rubrica iesire si imediat dedesubt la intrare si la alcoolscop ,este verificat de seful de tura ,merge la postul opus unde colegul i-a facut predarea ,semneaza in registrul postului de luarea in primire ,executa serviciul la amble posturi ,repet la siguranta circulatiei apoi la ora 17 50 preda serviciul si ajunge acasa la ora 20 . intrebarea mea este : cate ore a lucrat efectiv acest salariat tinand cont ca a facut si in locul celuilalt coleg ? tura urmatoare este peste 72 de ore si pleaca el acasa iar celalalt ramane singur . unde ne putem adresa concret intrucat avem colegi cu tensiune si drumurile de la un post la celalat in conditiie descrise si pe canicula nu fac decat sa altereze starea de sanatate .sa nu imi spuneti de sindicat pentru ca desi cunosc situatia ,sunt indiferenti ,mrg pe principiul rezista cine poate . ba chiar pe caicula care a fost nu au vazut un strop de apa ci fiecare si-a adus de acasa . cu respect radulescu
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:05, 2 Decembrie 2016
Sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Chiar daca nu credeti in sindicat (liderii pot fi schimbati prin alegeri libere), programul de lucru trebuie mentionat in Contractul colectiv de munca (negociat intre sindicat si patronat, si inregistrat la ITM) dar si in Regulamentul de ordine interna (care se prelucreaza cu toti salariatii) si in Contractul individual de munca (care se semneaza de catre angajat si angajator, deci se negociaza).
Referitor la problemele de sanatate ale lucratorilor, medicul specialist de medicina muncii cu care angajatorul are incheiat contract de prestari servicii medicale, in urma examinarii medicale la angajare si periodic, completeaza o fisa de aptitudine in care mentioneaza daca lucratorul este apt/ inapt/ apt conditionat (precizeaza conditiile) pentru a desfasura activitatea la locul de munca/ postul de lucru, tinand cont de riscurile profesionale la care acesta este expus, conform precizarilor facute de angajator in adresa de solicitare examinare medicala.
va multmesc cu respect dl Popa . au fost 2 colegi la itm teritorial si duduia de acolo nu a facut altceva decat sa le explice ca daca vor sa ramana fara serviciu ,sunt liberi sa reclame angajatorul . adica exact ce spuneam ,ori accepti ori ...ura si la gara . oamenii ,desi nemultumiti de program ,accepta de frica pierderii locului de munca . ma gandeam totusi la varianta unei actiuni in instanta a angajatorului . cat priveste medicina muncii ,da avem salariati care au revenire la vizita medicala periodica la 2 luni ,la 3 luni la 6 luni . ba mai mult de jumatate din salariatii acestei statii au diabet capatat in ultimii 2 ani ,si strang din dinti si vin asa cum sunt sub tratament la serviciu . din pacate asta e realitatea asa cum spuneam rezista cine poate . cu respect radulescu
Acceptarea nu este solutia cea mai potrivita pentru conditii de munca normale. Frica de a pierde locul de munca nu va face niciun angajator sa indrepte lucrurile din proprie initiativa.
Varianta prezentata de dvs. cu, citez: " ... duduia de acolo nu a facut altceva decat sa le explice ca daca vor sa ramana fara serviciu, sunt liberi sa reclame angajatorul. ... ", personal, nu o cred posibila, daca "duduia" este inspector de munca. Probabil s-au adresat portarului de la usa institutiei publice.
In mesajul meu am amintit de o sesizare scrisa la ITM cu nr. de inregistrare/ data, semnata de catre toti cei care lucreaza in conditiile prezentate de dvs. Numai daca cele afirmate nu sunt reale puteti primi un raspuns ca cel mentionat de dvs.
Daca ITM nu ia masuri, va puteti adresa Inspectiei muncii cu o sesizare, tot in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Trebuie sa stiti ca reclamatiile nesemnate/ neinregistrate nu pot fi avute in vedere de catre ITM.
raduradulescu a scris:

salariatul pleaca de acasa la ora 15 45 ,de atunci fiind considerat in timpul serviciului ,ajunge la serviciu si isi ia serviciul in primire la ora 17 50 ,

Nu confundati prevederea din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, care precizeaza ca accidentul suferit in timpul de deplasare de la domiciliu la locul de munca si invers este definit ca accident de munca, cu programul efectiv de lucru.
Art. 30. din Legea 319/2006
(1) In sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de munca:
g) accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers;

Programul incepe odata cu preluarea atributiilor de serviciu, in cazul prezentat de dumneavoastra ora 17.50.

Privind programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru, Legea 53 Codul Muncii prevede
ART. 112
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
ART. 113
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

raduradulescu a scris:

mai mult de jumatate din salariatii acestei statii au diabet capatat in ultimii 2 ani

Chiar daca medicul de medicina muncii ,cu care are contract societatea, nu a semnalat aceste imbolnaviri ca suspiciune de boala profesionala sau legata de profesiune la Directia de Sanatate Publica, nu e timpul pierdut si e suficient ca un medic (ex de familie sau specialist diabet etc) sa faca aceasta semnalare conform prevederilor din Legea 319/2006 iar DSP-ul cu ITM-ul vor fi obligati sa cerceteze aceste cazuri iar in cazul in care se confirma suspiciunea sa stabileasca masuri ca acest lucru sa nu se mai repete (ex stabilirea unui program de lucru de 8 sau 12 ore)
Art. 27. - din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca
(2) Orice medic, inclusiv medicul de medicina a muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boala profesionala sau legata de profesiune, depistata cu prilejul prestatiilor medicale.
(3) Semnalarea prevazuta la alin. (2) se efectueaza catre autoritatea de sanatate publica teritoriala sau a municipiului Bucuresti, de indata, la constatarea cazului.
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
inspectorSSM, utilizator
buna seara si va multumesc pentru raspunsuri . tin sa va raspund si sa va rog sa nu mai puneti la indoiala cazul expus ,ca daca nu ar fi fost real nu mi-as fi pierdut timpul sa detaliez nedumirirea si nemultumirea celor ce se afla in aceasta situatie . cei 2 colegi care s-au prezentat la itm ,va asigur ca nu au mers la portarul de acolo ci la unul din cele 2 ghisee deschise pentru relatii cu publicul ,au cerut sa fie informati cum pot depune o sesizare privind regimul de munca si cerand in acelasi timp sa discute cu un inspector in relatii de munca . li s-a inmanat o coala ce continea unele elemente ale uni sesizari si li s-a cerut o copie de pe actul de identitate daca fac sesizarea in scris . apoi au fost indrumati la un etaj mai sus la la inspectorul sef in relatii aceasta fiind o duduie asa cum m-am exprimat . dupa ce au expus situatia pe care am detaliat-o si eu la inceput ,acea duduie a inteles exact cum stau lucrurile si exact cum am spus eu le-a spus clar daca vreti sa va pierdeti locul de munca ,nu aveti decat sa faceti reclamatia scrisa ,insa ca sa-i ajute totusi ,le-a sugerat sa se adreseze Inspectiei Muncii Bucuresti ,scriind cu manuta dumneaei cu creionul pe verso-ul colii tip sesizare ce fusese primita de la ghiseu ,o adresa de email al inspectiei muncii ,si ,si indrumari privind reclamatia ,tinand sa le precizeze sa nu isi declare identitatea ,ba chiar le-a si explicat ca pot face aceasta reclamatie ,pot merge undeva la un internet sa o trimita ,sau chiar sa creeze o adresa de email cu un nume fictiv . aceasta coala exista si daca nu as respecta regulamentul forumului ,as adauga-o aici sa va convingeti d-le Popa ca asta este realitatea din teren .tin totusi sa va multumesc pentru raspunsurile detaliate ,da este adevarat ca salariatul lucreaza efectiv de la ora 17,50 pina a doua seara la ora 17 ,50 deci 24 ore la siguranta circulatiei fara pic de odihna . foarte advarat de altfel ca restul timpului este intradevar considerat in timpul serviciului doar in cazul unui accident de traseu .cat priveste faptul ca salariatul in a 2 a parte a programului ,executa munca dubla in sensul ca preia si activitatea de la postul celalat nu am primit inca lamuririle clare si exact cum spuneam trebuie consultat un avocat si actionat angajatorul in judecata individual ,pentru ca altfel oamenii nu vor sa semneze nimic daca se face vreo reclamatie de frica pierderii locului de munca . din pacate asta este realitatea din teren si regret ca nu mai exista credibilitate ca oamenii cinstiti sunt umiliti si santajati pentru un loc de munca . cu mult respect va multumesc inca o data radulescu

Alte discuții în legătură

Pontaje raduradulescu raduradulescu buna ziua . am o nelamurie si anume cum este pontat un salariat in situatia in care in lucreaza 24 de ore ,mai mult de o luna si in ccm este clar inscris ... (vezi toată discuția)
Strigator la cer!pana si itm a ajuns sa fie corupt in aceasta romanie tot mai murdara!oare a mai ramas ceva necorupt in aceasta tara??? Gyna Gyna Buna ziua!Am avut si inca le mai am postate ,doua comentarii despre ilegalitatile ce se comit la locul meu de munca.Am fost sfatuita sa apelez la ITM si am ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu silviana13 silviana13 Avand in vedere ca pe 7 ian 2014 am avut un aciident de traseu soldat cu picior in gips si CM 1 luna cel putin, va rog sa imi spuneti ce presupune acesta . ... (vezi toată discuția)