avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dizolvare SRL cu asociat unic fara lichidare!!!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dizolvare SRL cu asociat unic fara lichidare!!!

SPETA cu 3 intrebari:
SRL cu asociat unic.
1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la dispoziţiile art.235 din Legea nr.31/1990?
2. există vreun impediment de ordin legal în urmarea procedurii descrise mai sus, în condiţiile în care există un imobil în patrimoniu societăţii, imobil care s-a stabilit prin decizia asociatului unic a fi transmis asociatului unic?
3. în caz de răspuns negativ la întrebarea nr.2, exista posibilitatea eliberării de către registru a certificatului constatator al dreptului de proprietate, în baza căruia să se poată înscrie imobilul în cartea funciară, în condiţiile prev.de art.235, alin.4 din Legea nr.31/1990.
Nu este posibil sa faceti dizolvarea fara lichidare, nu puteti, legal, dizolva voluntar societatea fara sa platiti datoriile acesteia. Operatiunile de lichidare vor fi realizate de un practician in insolventa, pe care trebuie sa-l angajati si sa-l platiti. Creditorii pot contesta orice mentiune efectuata la ORC prin care le sunt prejudiciate drepturile, inclusiv mentiunile privind distribuirea bunurilor din patrimoniul societatii catre fostul asociat. In cazul in care societatea nu are fonduri sa achite creantele constatate de lichidator, acesta va solicita deschiderea procedurii insolventei.
Repet: societatea nu are nici un fel de creditor, nici un fel de datorie. Are doar un imobile care a fost cumparat cu banii creditati de catre unicului asociat.
Nu stiu daca mai este de actualitate subiectul. Pot sa va raspund la primele doua intrebari:
1. da, este posibil; se comaseaza faza dizolvarii cu lichidarea prin hotararea asociatului unic asupra sortii activelor si reglarii pasivului, in masura in care o astfel de hotarare (privind pasivul, in special) este in acord cu cerintele creditorilor; inteleg ca societatea are un imprumut de la asociatul unic - vedeti ca daca faceti remitere de datorie, suma imprumutata va fi tratata ca venit al societatii si, in masura in care se inregistreaza un profit, va trebui platit impozitul aferent;
de asemenea, daca sunteti in situatia reglem de art. 153 indice 24 din LSC, va trebui sa decideti asupra dizolvarii sau reintregirii cap social; puteti face majorare de capital cu creanta impotriva societatii (adica in loc sa platiti noile parti sociale, compensati valoarea cu imprumutul), dar pt asta trebuie sa aveti suficiente doc care sa probeze imprumutul si, daca nu ma insel, va trebuie expertiza contabila la majorare (trebuie sa verificati);
2. nu exista niciun impediment, in masura in care asociatul unic este cetatean roman/pers juridica romana (nu mai retin exact speta, nu stiu daca ati mentionat) - asta in cazul in care imobilul este teren.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Alina Badea, utilizator
- se poate. mergeti la un contabil sa va faca bilantul de lichidare
etapale sunt DIZOLVARE/LICHIDARE/RADIERE. exista lichidare si la dsv numai ca fiind o dizolvare voluntara - pe si-n baza art 235 din L 31/1990 - lichidarea o faceti dvs. Contabilul face bilantul de lichidare - care mai nou se depune numai la RegCom. si va mai trebuie o atestare fiscala ca nu aveti datorii la M de Finante.

Nu aveti nevoie de lichidator in acest caz - asa cum v-am mai spus va ocupati dvs si contabilul de tot.

Alte discuții în legătură

Bilant lichidare societate cu stoc marfa starcopit starcopit Sunt in faza de radiere a unei mici firme (srl) care din 2009 nu a mai avut nici un fel de activitate fiind suspendata iar apoi lichidata in vederea ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de firma alexaama alexaama Am o societate comerciala cu raspundere limitate, in care sunt singurul asociat. Pe firma am cumparat o masina. In prezent firma este suspendata. Nu doresc sa ... (vezi toată discuția)
Bilant de lichidare livia.mazare livia.mazare buna ziua am si eu nevoie de ajutor o srl este suspendata si s-a luat decizia dizolvarii, lichidarii si radierii ei. stie cineva cum trebuie sa arate ... (vezi toată discuția)