avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... respingerea asistentei judiciare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

respingerea asistentei judiciare

In cursul anchetei efectuate de procuror acesta poate respinge solicitarea de asistenta judiciara din oficiu pentru invinuit?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:22, 18 Iulie 2009
handsu a scris:

In cursul anchetei efectuate de procuror acesta poate respinge solicitarea de asistenta judiciara din oficiu pentru invinuit?

art.6 cpp-dreptul la aparare este garantat invinuitului,inculpatului si celorlante parti in tot cursul procesului penal...:rtfm:
Eu chiar cunosc un caz concret in care s-a facut initial incadrare juridica fara a fi obligatorie asistenta juridica prin avocat si apoi s-a schimbat incadrarea juridica, insa, dupa ce invinuitul a dat declaratie.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul dar nu cunosc inca considerentele instantei.
Oricum au fost multe capete de acuzare finalizate cu achitare...
Si a ramas exact incadrarea juridica initiala a parchetului.Consum de ...fara trafic.

avocat Claudiu Lascoschi
Hai sa le luam pe rand:

1. Uite ce spune legea avocatilor:
"(1) Baroul asigura asistenta judiciara in toate cazurile in care apararea este obligatorie potrivit legii, precum si la cererea instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a organelor administratiei publice locale in cazurile in care acestea apreciaza ca persoanele se gasesc in imposibilitate vadita de a plati onorariul.
(2) In cazuri de exceptie, daca drepturile persoanei lipsite de mijloace materiale ar fi prejudiciate prin intarziere, decanul baroului poate aproba acordarea de asistenta gratuita."

Prin urmare, daca respectivul invinuit se gasea in posibilitatea de a plati onorariul nu vad de ce ar fi trebuit sa beneficieze de asistenta din oficiu.

2. Uite ce spune si codul de procedura penala:

"Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii, iar organele judiciare sunt obligate sa-i aduca la cunostinta acest drept.*)

Asistenta juridica este obligatorie cand invinuitul sau inculpatul este minor, militar in termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ ori cand este arestat, chiar in alta cauza.*)

In cursul judecatii asistenta juridica este obligatorie si in cauzele in care legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani sau cand instanta apreciaza ca inculpatul nu si-ar putea face singur apararea. "

Deci, daca invinuitul are posibilitati materiale si nu se afla in cazurile in care asistenta juridica este obligatorie nu vad de ce ar beneficia de avocat din oficiu.
Mai mult, nu vad nici o incalcare a dreptului la aparare.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Eu de abia astept astfel de cazuri.
Declaratia invinuitului nu prea se ia in seama in astfel de cazuri daca ulterior isi schimba declaratia.
Faptul ca persoana in cauza cere asistenta juridica denota necesitatea acordarii de asistenta juridica.Daca ai si o cerere formulata in scris ( ceea ce nu se prea intampla) e si mai bine.
E vorba de art 6 din CEDO.

La Bucuresti din cate stiu nu prea se mai fac treburi de aces gen intrucat se cam stie ce urmeaza.

avocat Claudiu Lascoschi
In cauza procurorul , care a refuzat acordarea asistentei juridice a redactat in numele invinuitului o declaratia falsa ,pe care invinuitul a refuzat sa o semneze ,fiind adusa o persoana "neutra" care a semnat , ca invinuitul refuza semnarea.Declaratia de fapt contine elemente si sustineri neadevarate , pe care persoana in cauza niciodata nu le-a declarat.La opunere, procurorul a replicat ;"Ceea ce facem noi , ramnane batut in cuie . "

Alte discuții în legătură

Este normal?? Canon01 Canon01 Preciyey ca nu am cunostinte juridice. Este normal ca cu ocayia luarii unei declaratii la organul de politie ,ofiterul sa refuze aparatorului meu eles cererea ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Ajutor avocat din oficiu ariana03 ariana03 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)