avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... respingerea asistentei judiciare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

respingerea asistentei judiciare

In cursul anchetei efectuate de procuror acesta poate respinge solicitarea de asistenta judiciara din oficiu pentru invinuit?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:22, 18 Iulie 2009
Nu s-a facut informare in acest sens , numit ,foarte hotarat, a fost respinsa cererea.
GabrielaA a scris:

Dvs. ati facut o cerere scrisa pentru aparator, cerere insotita de dovezi ca nu dispuneti de mijloacele necesare?


Nu prezinta nicio relevanta faptul ca persoana presupus vinovata ar avea sau nu mijloace materiale pentru a-si angaja aparator.Orice persoana are dreptul la aparare in conditii de egalitate, fara deosebire de faptul ca are sau nu bani (ca sa o zic mai plastic).Un avocat poate costa peste ceea ce isi permine un om angajat in Romania.

Nu starea materiala este in masura de a determina dreptul la aparare, ci insasi acuzatia in materie penala a unei persoane care nu are cunostiinte juridice suficiente pentru a intelege in mod concret situatia juridica in care se afla.

Cand se poate discuta ca nu e nevoie de avocat.
Atunci cand respectiva persoana urmeaza a fi sanctionata cu o amenda administrativa.In acest caz, indiferent de cuantumul prevazut de lege referitor la pedeapsa ar fi justificata lipsa de aparare.Adica persoana nu va primi o pedeapsa privativa de libertate si acest lucru este mult prea evident pentru organul de urmarire penala.Aceasta prin analiza gravitatii sanctiunii ce urmeaza a fi aplicata.
Evident ca nici nu se va contesta incalcarea dreptului la aparare in acest caz.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc domnule avocat Caludiu Lascoschi .Este cel mai la obiect raspuns.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu prezinta nicio relevanta faptul ca persoana presupus vinovata ar avea sau nu mijloace materiale pentru a-si angaja aparator.Orice persoana are dreptul la aparare in conditii de egalitate, fara deosebire de faptul ca are sau nu bani (ca sa o zic mai plastic).


Cred ca vorbeam de altceva. De asistenta juridica din oficiu.
Nu cred ca putem ne apucam acum sa schimbam ce a vrut sa spuna legiuitoriul cand se acorda si cand nu asistenta juridica din oficiu.
Putem aprecia daca un lucru s-a facut legal sau nu.
Normal ca are dreptul la aparare orice persoana dar nimeni nu-i obligat sa acorde asistenta juridica din oficiu cand apararea nu este obligatorie si cand invinuitul in cauza nu face nici o dovada ca nu are posibilitati materiale.
Eu va zic un lucru.Daca o persoana face cerere in scris si cere asistenta juridica din oficiu organul de urmarire penala nu va respinge cererea respectiva.
Prin raportare la art 6 parag 1 din CEDO, organele de ancheta penala vor admite cererea, chiar si daca nu vor motiva in acest sens.

Daca nu se cere in scris atunci nu exista dovada ca s-a cerut dar oricum se poate invoca in aparare acest aspect in fata instantei de judecata si din cate am observat acestea sunt destul de receptive cu privire la acest aspect.

Se poate ajunge la inlaturarea declaratiei invinuitului.;)

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este normal?? Canon01 Canon01 Preciyey ca nu am cunostinte juridice. Este normal ca cu ocayia luarii unei declaratii la organul de politie ,ofiterul sa refuze aparatorului meu eles cererea ... (vezi toată discuția)
Obligatii organ de c.p. cristiursa cristiursa organul de cercetare penala este obligat sa aduca la cunostinta avocatului invinuitului data efectuarii unui act de cercetare penala spre ex audiere martor sau ... (vezi toată discuția)
Ajutor avocat din oficiu ariana03 ariana03 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)