avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata datorie intretinere a fostului proprietar, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata datorie intretinere a fostului proprietar, posibilitate de recuperare

Buna ziua,

Am cumparat un apartament de la banca, executat silit in luna mai 2013. Executorul mi-a comunicat ca acesta este liber de sarcini conf. art. 518 CPC.
Ulterior am aflat ca fostul proprietar are datorii la intretinere de 6800 lei.
In luna august am gasit sa vand apartamentul si am solicit administratiei o adeverinta cu datoriile fostului proprietar fata de asociatie.
Acestia mi-au comunicat ca acesta datoreaza suma de 6800 lei si ca acestia s-au judecat cu fostul proprietar si ca este intocmit si un dosar de executare la un executor din oras.
Am solicitat acestora sa-mi elibereze o adeverinta precum apartamentul are datoriile platite, aceasta adeverinta fiindu-mi necesara la notar in vederea vanzarii apartamentului.
Acestia mi-a comunicat ca nu imi elibereaza pana nu achit datoria fostului proprietar.
Administratorul vine cu o lege 230/2007 art 20. care trateaza o situatie de instrainare a imobilelor.
Am preferat sa achit datoria fostului proprietar ca sa pot vinde apartamentul.
Mentionez ca executorul nu au inscris somatia de plata in cartea funciara.

Ma puteti ajuta va rog cum pot recupera suma platita in numele fostului proprietar? Ma pot indrepta impotriva asociatiei cu actiune in pretentii?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CatalinCD , utilizator 18:22, 22 Septembrie 2015
Cititi cu atentie prima postarea si o sa vedeti ca noul proprietar a achitata datoria catre asociatie. Asa ca nu mai discutam daca va plati sau nu pentru ca deja a platit. A platit si povestea s-a cam terminat cu asociatia de proprietari.
Apartamentul a fost cumparat la licitatie, probabil la un pret mic iar vanzarea facandu-se la pretul pietii, au fost recuperati si acesti bani dati catre asociatie. Eu cred ca daca nu era avantajoasa aceasta tranzactie, proprietarul ce a adjudecat apartamentul, nu platea datoria la asociatie, astepta, se judeca...
Ce mult imi place speta asta. Eu daca as fi in aceasta situatie as recupera banii si asta repede, plus dobanda legala.
1. Actiune penala : abuz in serviciu contra intereselor petsoanelor
2. Actiune civila: plata nedatorata
3. Actiune civila: atragerea raspunderii patrimoniale personale a presedintelui si comitetului executiv pentru recuperarea prejudiciului produs asociatiei prin ne efectuarea diligentelor prevazute in art. 50 L. 230/2007, in temeiul art. 32 alin. 2 L. 230/2007.
@Mediator_Bacau

Nu va grabiti sa va bucurati si sa va avantati cu atatea plangeri la parchet si actiuni in instanta,deoarece initiatorul topicului a precizat din start
acestia s-au judecat cu fostul proprietar si ca este intocmit si un dosar de executare la un executor din oras.

In aceste conditii presedintele de asociatie a respectat si a aplicat dispozitiile art 50 din L nr 230/2007
Mai mult asociatia de proprietari a obtinut hotarare judecatoreasca favorabila care insa
Mentionez ca executorul nu au inscris somatia de plata in cartea funciara.
@ynocentta:
Esti foarte activa pe acest forum insa adesea neinspirata desi esti foarte documentata.
Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor - refuzul de a elibera adeverinta noului proprietar care sa ateste faptul ca acesta nu are debite fata de asociatie desi apartamentul a fost adjudecat liber de sarcini.
Atragerea raspunderii personale survine datorita faptului ca nu s-au efectuat diligentele pentru recuperarea debitului in termenul prevazut de art. 50, este evident ca 6800 lei nu reprezinta debitul restant aferent ultimelor 90 de zile.
Iar plata nedatorata este evidenta, debitul este in sarcina fostului proprietar.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
Traian Danceanu, Consilier juridic
Abuzul în serviciu reprezinta fapta săvârșită de funcționarul public, nu e cazul nostru. Administratorul sau/si președintele, nu sunt funcționari publici.
Dacă va îndreptați împotriva fostului proprietar, nu cred ca aveți ce sa ii luați, va trebui sa va așezați la rand după banca, după stat care vrea su el impozitul pe tranzacție..
Chiar, l-ați plătit și pe asta în locul lui ca sa intabulati sau v-ați judecat?
Nu știu cate șanse aveți împotriva asociației pt ca într-adevăr nu datorați aceasta suma, iar dânșii ar fi urmat (poate) sa recupereze de la proprietar.
Dacă nu au renunțat la executare, semnați cu asociația un contract de cesiune de creanță și îl executați direct pe om fără judecata, cu condiția sa aveți ce.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cine plateste datoriile apartamentului adjudecat la licitatie? scolceag scolceag Am achizitionat un apartament prin intermediul executorului judecatoresc. Apartamentul a apartinut unei persoane care nu a mai putut si nici nu a mai vrut ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)