avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificari (stersaturi) centralizator cu cheltuielile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificari (stersaturi) centralizator cu cheltuielile aferente la Asociatiea de Proprietari

Buna ziua,
Contabilul (administrator) poate sa modifice cu pixul valoarea totala a centralizatorului cu cheltuielile aferente la Asociatia de Proprietari? Va rog sa-mi spuneti daca este legal (corect).
Cenzorul si Presedintele pot accepta aceasta situatie? Ce este de facut in asemenea situatie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:28, 27 Septembrie 2015
@Gigeltavalitu
Rationamentul cu rotunjirile este numai aparent corect.
In tabel se afiseaza suma cu doua zecimale (adica pana la 1 ban), rotunjirile pe care le face calculatorul sunt la nivel de 100 ori mai mici, adica nu 19,6 lei ci 19.6 bani.
In plus, rationamentul nu tine cont de cei care au sume cu xx,49 lei si la care rotunjirea se face in jos. Deci vom avea apartamente care platesc cu cca. 50 bani mai mult si altele care platesc cu cca. 50 bani mai putin decat suma reala.
Sigur, poti lucra fara zecimale si sa obligi calculatorul sa rotunjeasca numai in sus dar asta, asa cum a spus doamna Elga50 este
o gainarie ieftina
.

Daca in foile de intretinere apar greseli si trebuie corectate cel care face corectia semneaza langa corectie pentru certificare. Aceasta era procedura cand nu era calculator, acum modifici in calculator si dai print din nou cu varianta corecta.
Buna ziua,

Bineinteles ca rotunjirile sunt si in sus si in jos. Daca se lucreaza cu 2 zecimale afisate, si exista o dif de 18 lei atunci este evident o greseala de calcul. Rugati recalcularea, reprintarea si resemnarea. In termen de 10 zile de la afisare.

Seara buna.
Insist asupra acestei chestiuni, desi pare minora, pentru ca am vazut interpretari gresite.

Aceste rotunjiri aveau justificare numai cand calculele erau facute de mana, cu creionul, eventual cu ajutorul socotitorului de birou.
Imparteai 200 lei la 18 si-ti afisa pe ecranas 11.11 (in cazul in care doresti 2 zecimale). Daca faci calculul invers si inmultesti 11.11 cu 18, rezulta 199.98. Deci ai pierdut din start 0.02 lei.
Daca ai intr-o lista zeci de asemenea impartiri si inmultiri pierderile pot fi de ordinul intregilor sau zecilor lei.
Si ca sa nu ai pierderi pui pe lista in loc de 11.11 lei ....11.12 lei, ca nu ti-e greu sa ajustezi o sutime si locatarul nu se uita la 1 ban. Si de-aici gainaria. O mai sporesti si la incasare cand ii pui omului pe chitanta ca ti-a platit 114.13 lei (cat scrie in totalul din lista de intretinere), dar de fapt marea majoritate iti achita 115 lei si pana sa te scotocesti tu de restul de 87 bani, omul a plecat si ti-a lasat restul.
Astea sunt gainarii. Sa fie clar! Si de-aici se incepe pervertirea mintii. De la lucrurile marunte, de la ciupeala marunta, pe care le accepta chiar si oamenii cinstiti, asta e drogul saracului, pentru ca mai mult ar da rau, i-ar stirbi din onorabilitate. Dar gainaria zice el ca nu.
Ba da.

Calculatorul adevarat da ca rezultat in interiorul lui suma de 11.111111111111111111111 .... cu 32 zecimale dupa punct. Ele nu se vad pentru ca in afisare setezi numai 2 zecimale si in lista iti apare 11.11. In calcule calculatorul lucreaza cu toate cele 32 zecimale.
Cand se face inmultirea 11.11 lei cu 18, rezultatul afisat este 200 lei.
Acel 11.11 nu-l scrii de mana, ci il preiei, fie prin formula, fie prin copy-paste din celula respectiva.
Sigur, si calculatorul are o limitare la 32 zecimale, cand, de fapt, numarul zecimalelor este infinit, dar eroarea apare vizibila in zeci, poate sute de ani.
Cine umbla cu calculatorul intelege ce spun.
Iar rezultatul nu va da niciodata cu rotunjire.

Cat despre incasare, ar fi bine sa se scrie pe chitanta si, deci, operat in fisier sumele intregi, fara zecimale, asa cum plateste locatarul, iar resturile rezultate afisate in rubrica de restante si ramase in contul locatarului, adunate sau scazute automat de calculator in luna viitoare.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rotunjirea intretinerii la leu severinvlad severinvlad M-am saturat de zecimalele de la intretinere asa cum cred ca si administratorul s-a saturat de maruntis si locatarii sa tot umble cu monede de 1,5 si 10 bani ... (vezi toată discuția)
Rotunjirea sumelor datorate ContSters155247 ContSters155247 D-na administrator al asociatiei din care fac parte, are obiceiul de a rotunji suma finala de plata. De exemplu, daca la caldura am 23,46 lei, dumneaei ... (vezi toată discuția)
Cenzorat stelianaiv stelianaiv buna seara, este prima oara cand sunt cenzor la o asociatie de proprietari si am intampinat o problema: in lista de rontujiri s-a strans o suma de aproximativ ... (vezi toată discuția)