avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Achitare retroactiva a fondului de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Achitare retroactiva a fondului de rulment

Buna ziua,

Situatia sta in felul urmator: proprietarul unui apartament nu a fost de gasit cativa ani, perioada in care ceilalti locatari sustin ca au achitat cheltuielile pentru acesta, inclusiv fondul de rulment. In cele din urma, apartamentul a fost vandut la licitatie, iar asociatia de locatari a primit bani de acolo.

Ce mi se cere mie ca nou proprietar este contribuirea cu fondul de rulment corespunzator acelor ani, pentru executarea unor lucrari de renovare.

Stiu ca nu am prezentat date exacte, nici nu am vazut inca acte pentru sustinerea celor de mai sus. Insa intreb, ca principiu, daca in aceste conditii as avea obligatia sa achit retroactiv fondul de rulment. Din cate cunosc eu, la vanzarea unui apartament, administratorul emite o adeverinta din care reiese ca locuinta este libera de sarcini / datorii. Acelasi lucru este mentionat si in contractul de vanzare cumparare.

De asemenea, nu cred ca administratorul a putut taia chitanta celorlalti locatari pentru fond de rulment achitat si in numele apartamentului in cauza. Mi se pare ca se incearca un abuz.

Asadar, cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie? Care imi sunt drepturile si obligatiile?

Va multumesc,

Crisovan Alexandru
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
Crisovan, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:28, 28 Septembrie 2015
Dv. vorbiti des[re fondul de rulment.
Acest fond este destinat platii in avans a facturilor in felul urmator:
- vine factura la asociatie
- administratorul ia bani din fondul de rulment (virtual), ca de fapt ia banii din casa sau banca si plateste factura.
- aceasta factura va fi pusa pe lista viitoare, urmand ca banii din incasarile de la locatari sa se recupereze dupa cateva saptamani si sa reintregeasca findul de rulment.

Asadar fiecare proprietar trebuie sa depuna un fond de rulment care sa fie folosit in acest fel de administrator. Este un fond tampon, ca sa-i zicem asa.
Din acest fond nu se fac lucrari de reparatii. Pentru lucrarile de intretinere, reparatii si modernizari ale condominiului se infiinteaza fondul de reparatii. Inteleg ca nu despre acesta este vorba in postarea dv. Si la acesta trebuie sa contribuiti in aceeasi masura cu restul proprietarilor pentru lucrarile viitoare.

In al doilea rand trebuie sa stiti ca oricarui proprietar care paraseste condominiul (apartamentul), fie prin vanzare, fie prin executare, fie prin donatie etc. i se returneaza cota de fond de rulment cu care a contribuit, astfel incat pentru apartamentul al carui proprietar se schimba acest fond de rulment ajunge sa fie 0 (zero).
In acest moment noul proprietar trebuie sa depuna aceasta cota individuala la fondul de rulment.
Daca veti fi in situatia sa vindeti apartamentul vi se va returna valoarea care vi se cere acum sa o achitati.
Pana atunci aceasta cota va fi folosita asa cum am scris mai sus.

Deci trebuie sa depuneti la casierie cota de fond de rulment individuala.
Probabil ca nu vi s-a explicat corect in asociatie ori nu reusiti dumneavoastra sa intelegeti.
Se pare ca dupa atatea discutii tot nu faceti deosebirea dintre fondul de rulment si fondul de reparatii saua alte fonduri ale asociatiei.
Va sugerez sa lecturati Legea 230/2007 si HG 1588/2007 si poate va lamuriti.

Repet, fondul de reparatii se plateste de fiecare proprietar. Acest fond se dimensioneaza la nivelul cheltuieii unei luni, cea mai scumpa din an si se actualizeaza anual daca este cazul. Nu este un fond care sa se achite treptat ci tot odata sau poate in 2-3 rate. Pentru acest fond se emite chitanta separat de celelate fonduri sau de celelalte cheltuieli repartizate pe lista lunara. Aceasta chitanta este dovada ca proprietarul a platit fondul de rulment si in baza ei poate cere restituirea fondului de rulment atunci cand instraineaza apartamentul.
Citati dintr-o decizie a instantei probabil:
Dispunem incetarea executarii silite pornite la cererea creditoarei "Asociatia de proprietari ..." impotriva debitorului ... intrucat s-a realizat integral obligatia stabilita in titlul execuoriu ... fiind platite in totalitate si cheltuielile de executare

Probabil ca in timpul procedurii de executare, pana la adjudecare, debitorul si-a achitat datoriile catre creditor (asociatie) si nu mai are loc executarea silita, adica vanzarea la licitatie a apartamentului. Dar mai sus spuneti ca totusi apartamentul afost cumparat la licitatie de cineva de la care apoi l-ati cumparat dumneavoastra.
Ce legatura are acest citat cu fondul de rulment?

Fiecare proprietar are fondul lui de rulment.
Atunci cand vechiul proprietar vinde, primeste integral fondul de rulment.
Cel care cumpara plateste, tot integral, acel fond de rulment (noul fond de rulment poate sa fie redimensionat functie de noua componenta a familiei).
Motivatia este simpla: constituirea fondului de rulment s-a facut in ani de zile dar atunci cand s-a vadut apartamentul s-a restituit integral acel fond.
Noul proprietr se considera ca a locuit la un alt bloc, a strans fondul de rulment in ani de zile se transfera.

Si inca ceva: ati formulat o intrebare iar raspunsurile primite sunt foarte calificate.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Intr-adevar, am folosit si eu gresit cei doi termeni: fond de rulment / reparatii. "fond de rulment" a fost folosit de administrator in discutii, drept urmare l-am folosit si eu. Multumesc pentru observatie si trebuie sa facem distinctie clara intre cei doi termeni.

Asadar, cred ca acum putem cadea de acord ca discutam, de fapt, despre fondul de reparatii. Imi pare rau pentru confuzie, eu am locuit doar la casa pana acum si nu am mai avut in proprietate apartament.

@elga50, din cate am inteles eu, banii respectivi nu se restituie automat mereu, ci doar daca proprietarul solicita la vindere explicit aceasta. Nici nu stiu sa fie vreo reglementare oficiala aici. De la Dvs. inteleg ca doar fondul de rulment se retuneaza, nu si cel de reparatii. Puteti confirma ?

@Adriantot nu, proprietarul initial nu si-a achitat datoriile pana la licitatie. Licitatia a avut loc, iar in urma ei asociatia de proprietari si-a primit partea. Ce a ramas a fost restituit proprietarului initial. Am pus citatul pentru a sublinia faptul ca in urma licitatiei asociatia a recuperat integral ceea ce se considera a fi datorie din partea apartamentului cu pricina.

Asadar, ce imi sugerati in continuare? Tebuie sa achit retroactiv fondul de reparatii, sau se poate deduce din mentiunile oficiale (incheiere executie + contract vanzare cumparare) ca apartamentul este liber de sarcini (aceasta insemnand inclusiv fond reparatii pana la data vanzarii) si nu am nicio obligatie pentru perioada precedenta achizitiei. Daca ar fi vorba de o suma mai mica nu mi-as mai bate capul, dar in cativa ani buni s-a strans o suma...
Fondul de reparatii nu se restituie celui care vinde apartamentul.
Asadar, fondul ramane al apartamentului, nu al proprietarului.

Dumneavostra ca nou locatar nu sunteti obligat sa contribuiti la fondul de raparatii decat de azi inainte.
Este ilegal sa va ceara fond de reparatii dinainte de mutarea dumneavostra.

Alte discuții în legătură

Nelamurire achitare debit in cazul executarii silite daan08 daan08 Buna ziua, ma numesc Daniel si doresc daca imi puteti furniza un raspuns referitor la urmatoarea problema: in blocul in care locuiesc un apartament a fost ... (vezi toată discuția)
Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)
Reclamatii administrator fardia fardia Buna ziua, As dori sa aflu unde pot reclama administratorul blocului deoarece acesta refuza sa imi elibereze adeverinta necesara la instrainarea ... (vezi toată discuția)