avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... RECUPERARE DATORIE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

RECUPERARE DATORIE

Buna ziua,

In urma cu 6 luni am inceput sa imprumut o persoana cu diferite sume de bani sub promisiunea ca va inapoia datoria in momentul in care isi va lua salariul restant de la clubul de fotbal la care activeaza. Toate transferurile de bani au fost prin banca in contul persoanei respective. Am cateva convorbiri cu persoana respectiva si pe internet, telefonic nu mi-am batut capul sa il inregistrez, pentru ca stiu ca nu consituie proba. Evident ca persoana respectiva nu doreste sa imi inapoieze suma de bani, care mai nou e de 1000 de euro, nici macar o parte din ea. Stiu ca a mai avut probleme cu politia si ar putea exista o plangere asupra lui de furt calificat. El a spus ca e nevinovat, dar din cate stiu i s-a dat chiar si o amenda administrativa. Ce pot sa fac in legatura cu recuperarea acestei datorii? Orice sfat e binevenit...

Multumesc anticipat.
trimite-ti notificare prin executor judecatoresc prin care:
- prezentati intreaga situatie de fapt si il chemati sa va intalniti ca sa stabiliti un nou termen de plata in scris.
- pe langa debitul principal, mentionati ca urmeaza sa va achite si dobanda legala, iar daca in termen de n zile nu efectueaza plata il dati in judecata pe actiune in pretentii.
- la notificare anexati toate inscrisurile de care dispuneti in acest sens.
Fara suparare, dar nu prea vad ce treaba ar avea executorul judecatoresc cu ce am zis eu mai sus, si nu prea cred ca intervin ei oricum inainte de a avea o hotarare judecatoreasca, sau macar un act semnat care sa ateste clar datoria ...
Vreti raspuns clar, noi nu putem sa va dam decat indrumari... asta e forumul!

Pe civil puteti recupera: actiune in pretentii (vi s-a mai spus), plata taxe, avocat eventual... Depinde si de ce va sustine el.
Pe penal, nu fac eu penal, poate merge un abuz de incredere ceva... Ar dura mult mai mult recuperarea sumelor, dar nu mai achitati si taxe de timbru.

Puteti face si cum v-a spus cineva mai sus, notificare negociere prin executor (sau nu, sau prin avocat, sau doar dv. singurel), anexati toate dovezile si explicatiile, eu chiar o recomand! Dar dv. spuneti ca nu are ce cauta executorul, asta e problema dv., solutia era una dintre cele mai bune! Si era destul de clara.
Succes, tineti-ne la curent!
Executorii judecatoresti ,pe langa actele de executare, comunica si adrese, notificari de plata, etc.
Ceea ce am vrut sa subliniez , este faptul ca doar asa il puteti pune in intarziere conform art.1079 C.civ.., pentru ca ulterior urmand a va datora si dobanda legala.
Este necesar acest lucru intrucat nu aveti in scris data la care obligatia devine exigibila.(trebuie sa va restituie banii)
In dovedirea actiunii in pretentii va puteti folosi de proba cu orice inscris care atesta faptul ca dvs i-ati imprumutat suma de bani, de interogatoriul debitorului si chiar de proba cu martori, daca acestia au existat atunci cand i-ati dat banii si chiar cu un martor ulterior caruia dvs i-ati relatat aceasta situatie de fapt.
Succes.
Da acum sunt mult mai lamurit, multumesc mult, sper sa am noroc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta Dumitru Beniamin Hotea Dumitru Beniamin Hotea Ma confrunt cu o situatie , usor jenanta , fapt pentru care apreciez orice raspuns util , chiar dojenitor. Am imprumutat o suma destul de mare de ... (vezi toată discuția)
Recuparare creante Mihaela_MR Mihaela_MR Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie in privinta recuperarii unei sume de bani investite intr-un imobil unde titular este fratele. Am cerut un ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare teodora g teodora g am avut un leasing financiar, desi am platit restanta nu a vrut sa mai factureze nu a trimis notificare de reziliere utilizatorului si a trimis dupa un an ... (vezi toată discuția)