avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire, consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire, consecinte

Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim dupa moartea ei.Suntem doi frati.Aflam dupa
doau saptamani dupa ce am strans toate actele ca nu se poate.De ce ne-a pus notarul sa dam declaratii de renunatre sa le paltim si acum sa spuna ca nu se poate renunta la dreptul nostru in favoarea mamei?
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 17:53, 8 Octombrie 2015
Mai oameni buni, nu mai dati sfaturi luate din cum ati procedat voi ori vecinul de peste gard!

Codul civil
Art. 971. - (1) Soţul supravieţuitor este chemat la moştenire în concurs cu ORICARE dintre clasele de moştenitori legali.
(2) În absenţa persoanelor prevăzute la alin. (1) sau dacă NICIUNA dintre ele nu vrea ori nu poate să vină la moştenire, soţul supravieţuitor culege întreaga moştenire.

Si sunt numai ...vreo patru clase! :weg:

Art. 964. - (1) Rudele defunctului vin la moştenire în următoarea ordine:
a) clasa întâi: descendenţii;
b) clasa a doua: ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi;
c) clasa a treia: ascendenţii ordinari;
d) clasa a patra: colateralii ordinari.


Iar expresia "niciuna dintre ele" nu-i pusa acolo ca sa fie redusa la ... fiul mă-sii. (descendent din clasa intai). Mai sunt si alte clase... Pentru cazul în care întâiul chemat zice că nu vrea...

Daca fiul zice că nu vrea, e ca şi cum n-ar fi fost! (Că nu se naşte nimeni moştenitor! Calitatea de fiu ii dă doar chemarea la moştenirea cui l-a făcut! Dar moştenitor devine prin exprimarea voinţei sale. Asta daca vrea, ca nu-l obliga nimeni!).

Art. 1.121. - (1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.


Deci, atentie ce declaratii dati! Daca va e mila de averea voasta, ca mie n-ar avea de ce!


Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2015
romascanu, moderator
Puteți reveni asupra renunțării dacă nu a trecut un an de la data decesului tatălui, cu condiția ca alte rude din cele prevăzute de art. 964 din Codul Civil să nu fi acceptat succesiunea înainte ca dumneavoastră să reveniți asupra renunțării.

Dacă nu au acceptat alte rude succesiunea de pe urma tatălui(în afară de mama dumneavoastră), mergeți la notar și spuneți că vreți să dați o declarație de revenire asupra renunțării la succesiunea tatălui dumneavoastră.

După ce acceptați succesiunea, după ce se eliberează Certificatul de moștenitor pe numele dumneavoastră, a fratelui dumneavoastră și a mamei, faceți contract de donație pentru mamă prin care ii donați drepturile ce vă revin ca urmare a dezbaterii succesiunii de pe urma tatălui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea declaratiei de renuntare la mostenire lica1 lica1 Tatal meu a decedat in iunie2014.Cei 6 copii dorim sa lasam mostenirea mamei dar am inteles caci nu e posibil.5 din frati au dat declaratie de renuntare la ... (vezi toată discuția)
Succesiune - renuntare, consecinte mediaset mediaset Salut.Tata a decedat .eu si fratele meu am mers la notar si am dat o declaratie ca renuntam la succesiunea dupa el cu gand ca mama sa mosteneasca tot si dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)