avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... PRIMA CASA CU ACT DE DONATIE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

PRIMA CASA CU ACT DE DONATIE

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Am urmatoarea situatie : doresc sa achizitionez prin programul prima casa un apartament detinut de 2 proprietari in cote parti. Primul l-a obtinut prin ctr de vanzare-cumparare iar al doilea prin act de donatie de la fiul sau. Mentionez ca fiul a dobandit apartamentul tot prin vanzare-cumparare. Fiul are un copil.

Credeti ca va fi o problema la punerea ipotecii pe aparmament deoarece o parte din el a fost dobandit prin donatie? Credeti ca donatia e revocabila? Si daca da, de catre cine?

Multumesc frumos!
Da, dar copilul ar putea sa ceara raportul donatiei (daca nu a fost facuta cu scutire de raport) sau reductiunea libereralitatii excesive daca ii incalca rezerva.
Asta nu are a clatina cu nimic actul de donatie (mai ales daca intre timp bunul a fost vandut/ipotecat) - in ambele cazuri s-ar pune doar problema unor sume de bani (raport prin echivalent ...etc. prea mult de povestit) ce s-ar cuveni mostenitorului a carui rezerva ar fi incalcata.

Dar...din nefericire juristilor bancii le e mai simplu sa se fereasca de donatie ca dracu de tamaie (si ca lautaru' dupa ureche, stiind despre donatie cat stie si mama de pe vremea cand invatam eu cu glas tare pentru examene) decat sa ia cartea si sa vada cu ce se ...manaca de fapt raportul si reductiunea. Drept pentru care nu va poate garanta nimeni ca nu se vor uita chioras si la actele dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2009
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Da, dar copilul ar putea sa ceara raportul donatiei (daca nu a fost facuta cu scutire de raport) sau reductiunea libereralitatii excesive daca ii incalca rezerva.
Asta nu are a clatina cu nimic actul de donatie (mai ales daca intre timp bunul a fost vandut/ipotecat) - in ambele cazuri s-ar pune doar problema unor sume de bani (raport prin echivalent ...etc. prea mult de povestit) ce s-ar cuveni mostenitorului a carui rezerva ar fi incalcata.

Dar...din nefericire juristilor bancii le e mai simplu sa se fereasca de donatie ca dracu de tamaie (si ca lautaru' dupa ureche, stiind despre donatie cat stie si mama de pe vremea cand invatam eu cu glas tare pentru examene) decat sa ia cartea si sa vada cu ce se ...manaca de fapt raportul si reductiunea. Drept pentru care nu va poate garanta nimeni ca nu se vor uita chioras si la actele dvs.

Asa este! Nu are importanta atunci cand discutam despre obtinerea unui credit daca donatia a fost facuta cu scutire de raport fiindca juristii de la banci dau din start verdictul! Dar nu cred ca neaparat datorita faptului ca nu cunosc prevederile legale , ci mai degraba datorita deciziilor consiliului de administratie al bancii care poate decide nu numai conditiile de creditare dar poate da si decizii interne privind documentele , conditiile , tipurile de proprietati pentru care se acorda credit , etc. Va dau un singur exemplu in acest sens...nici o banca nu acorda in acest moment credit cu garantie ipotecara pentru achizitionare teren extravilan!
Deci nu prea am nici o sansa?
Pot sa va spun ca am intrebat la Volksbank si Raiffeisen la juridic si este exclus!
Incercati la alte banci dar nu cred ca aveti sanse reale de reusita!
Marik, dobandirea imobilului ar fi legala... daca insa banca are norme interne care exclude finantari pentru astfel de imobile, nu avem cum sti! ASta aflati la fiecare banca in parte, caci normele si politicile lor de risc sunt direrite, nu avem cum sti si studia zeci de banci sa va spunem...
Teoretic, aveti sanse. Cate sunt insa in practica veti afla dv. de la banci.
IN plus, poate puteti garanta cu altceva, poate au [arintii dv. un alt imobil si-l aduc ca si ipoteca etc. Nu stiu care e situatia dv., depinde de speta concreta si completa.
Donatia, prin natura ei, e irevocabila, nu revocabila. Sunt doar cateva exceptii de stricta interpretare. Am vazut ca sustinea cineva contrariul.

:offtopic: Va rog sa nu mai redactati mesaje consecutive, editati mesajul la care nu s-a raspuns daca mai doriti sa adaugati ceva la el. Multumesc pentru intelegere.

Alte discuții în legătură

Donatie versus contract de vanzare cumparare bea_iza bea_iza parintii mei doresc sa imi lase un apartament . mentionez faptul ca mai am un frate. care din cele doua contracte ar fi mai bine sa aleg donatia sau contractul ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare - cumparare belgico belgico Buna ziua, am si eu o intrebare/caz :) Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. ... (vezi toată discuția)