O firma are o datorie catre mine din martie 2011, deci a intervint prescriptia. Dar in august 2014, intr-o adresa, si-a recunoscut datoria (deci dupa termenul de prescriptie de 3 ani). Anul acesta in mai i-am trimis o notificare si as dori sa-l actionez in justitie.
Intrebare: prin faptul ca si-a recunoscut datoria mai poate revendica prescriptia in instanta?
De acord cu dv.
Dar in cazul meu nu este aplicabil Art. 2506, al 4? Art. 2506: Efectele prescripţiei împlinite
(4) Recunoaşterea dreptului, făcută printr-un act scris, precum şi constituirea de garanţii în folosul titularului dreptului a cărui acţiune este prescriptibilă sunt valabile, chiar dacă cel care le-a făcut nu ştia că termenul de prescripţie era împlinit. În aceste cazuri sunt aplicabile regulile de la renunţarea la prescripţie.
Art. 2510: Efectele renunţării la prescripţie
(1) După renunţare, începe să curgă o nouă prescripţie de acelaşi fel.
(2) Dacă partea îndreptăţită renunţă la beneficiul termenului scurs până la acea dată, sunt aplicabile dispoziţiile privind întreruperea prescripţiei prin recunoaşterea dreptului.
"Prescriptiile, decaderile si uzucapiunile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a legii noi sunt in intregime supuse dispozitiilor legale care le-au instituit. "
Eu sunt de parere ca nu vi se aplica noul cod.
Este vorba de renunțare la un drept dobândit pe regimul noului Cod Civil. Poate fi aplicabil, sau poate să nu fie. Azi gândesc la jumătate din capacitatea mea oricum redusă. :-/ știu doar că nu știu mai nimic.